Advarsel: Høyspenning

EN KILO HØYSPENNING: «Den eneste thrilleren du trenger å lese i år.», mente The Guardian, «Den beste boken i 2014…», skrev Huffington Post - og nå anmelder VGs Tom Egeland boken. Foto: ,

Bokanmeldelse: Terry Hayes: «Jeg er Pilegrim»

«Jeg er Pilegrim» er en bladvender av klasse. En intelligent thriller som driver leseren fra side til side.

 • Tom Egeland

Artikkelen er over fem år gammel

VG:s terninger viser 5 prikker

Terroristen med kodenavnet Saraseneren har et våpen som kan utslette millioner av mennesker. Agenten med kodenavnet Pilegrim må stanse ham.

Foto: ,

Så kort kan denne romanen oppsummeres. Terry Hayes bruker nesten 800 sider på å følge dramaet i mål. Heldigvis er det 800 intenst spennende og velskrevne sider.

Innvendingene først:

800 sider er altfor langt for en thriller som dette. Hayes skildrer alle hendelser så grundig og detaljrikt at det hele eser ut. Enkeltvis er alle disse kapitlene informative og godt skrevet, men i sum blir 800 sider i meste laget.

Dramaturgisk har romanen en logisk svakhet: Alt, også terroristens opplevelser, fortelles av bokens jeg-person. Hvordan kan han – i detalj – vite alt motparten tenker, observerer og gjør i løpet av tyve år?

Formodentlig oppsummerer han hundretalls etterretningsrapporter, men noe i detaljrikdommen skurrer. Jeg synes Hayes burde hatt to fortellerperspektiver, ikke bare ett.

Likevel. Er du ute etter spennende lesestoff, og liker tykke actionthrillere, er «Jeg er Pilegrim» en bladvender av klasse. En intelligent thriller som driver leseren fra side til side.

Selv om plottet lyder velkjent, har boken – oversatt av Peter A. Lorentzen – en friskhet og originalitet som skiller den fra mange andre thrillere. En vanlig definisjon på en kriminalroman er at den handler om oppklaringen av en forbrytelse, mens thrilleren handler om å forhindre en forbrytelse.

Denne boken begynner som en krim, men blir fort til en thriller.

Et drap på en ung kvinne i et hotellrom i New York viser seg, via et par hundre sider med omveier, å ha en mulig forbindelse til en planlagt terroraksjon. En terroraksjon så grusom og spektakulær at bare thrillerformatet – og senere Hollywood – kan yte den rettferdighet.

Agenten (med så mange navn at vi nøyer oss med å kalle ham Pilegrim) blir satt på saken. Etterforskningen bringer ham til Tyrkia, der drapet på en amerikansk milliardær later til å ha sammenheng med drapet i New York – og muligens også terroraksjonen han forsøker å forhindre.

Hu hei, så er vi i Afghanistan, rundt om på den arabiske halvøy og i USA.

Punkt for punkt – og med betydelig kløkt og oppfinnsomhet – skildrer Pilegrim hvordan han nøster opp de to intrikate drapssakene og arbeider for å oppspore Saraseneren.

Som papirbok veier «Jeg er Pilegrim» nesten en kilo. En kilo med høyspenning.

Mer om

 1. Bokanmeldelse

Flere artikler

 1. Pluss content

  Skandinavias krimstjerner: Dette er krimboken du bør lese i påsken!

 2. Storslått om spionasje fra 85-årige le Carré: Bokanmeldelse: John le Carré: «Spionenes arv»

 3. 10 krimkupp på Mammut-salget

 4. Bokanmeldelse: Lars Kepler: «Stalker»

 5. Mesterlig norsk roman! Bokanmeldelse: Tore Kvæven: «Når landet mørknar»

 6. Intenst spennende thriller: Bokanmeldelse: John Hart: «Syndenes forlatelse»

Fra andre aviser

 1. Råsterke Penélope Cruz redder Netflix-thriller fra havari

  Aftenposten
 2. Gripende skildring av et sykt sinn

  Fædrelandsvennen
 3. BOK: Drivende godt fra Dan Brown

  Fædrelandsvennen
 4. Krevende oppbygning, men spennende

  Fædrelandsvennen
 5. Menneskesmugling på første klasse

  Fædrelandsvennen
 6. Her er de viktigste norske romanene om terrorangrepet 22. juli

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder