INGEN VARIGE MÉN: En rottweiler slet seg fra eieren og ville ta lille Teodor, men Jørn Lier Horst kastet seg imellom og ble selv bitt flere steder. Her er de på forfatterens kontor to dager etter hendelsen. Foto:Alf Øystein Støtvig,VG

Jørn Lier Horst bitt til blods av rottweiler

STAVERN (VG) Jørn Lier Horst (45) skulle bare gå en tur med
hunden Teodor. Han endte opp på sykehus etter ha blitt angrepet av en aggressiv rottweiler.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det var en skremmende opplevelse. Jeg følte meg forsvarsløs, sier forfatteren og den tidligere politimannen Jørn Lier Horst om møtet med den store hunden.

Da VG møtte ham denne uken i forbindelse med utgivelsen av hans 10. krimroman om William Wisting, kunne vi ikke unngå å legge merke til en bandasjert hånd og noen litt stive bevegelser.

Dagen før hadde nemlig Jørn Lier Horst havnet på sykehuset med flere hundebitt. Han fikk stivkrampesprøyte, ble satt på penecillinkur og ble kraftig bandasjert flere steder.

– De ville ikke sy fordi det kan være farlig å lukke bakteriene inne, forteller Lier Horst, som er litt redusert etter den dramatiske hendelsen.

– Det hemmer meg i skrivingen, men hverken jeg eller hunden har fått varige mén. Akkurat nå er det greit at det er boklansering på programmet, fordi skadene i venstre hånd gjør det vanskelig å skrive.

Ville ikke ha hund - Lot seg overtale

Egentlig var Jørn Lier Horst ikke spesielt begeistret for hunder, men lot seg overtale av familien til å få hund for fire år siden. Nå er Teodor, en såkalt cockapoo som er en krysning mellom cocker spaniel og puddel, med forfatteren overalt.

– Nå er den blitt min faste følgesvenn, og den er med på kontoret og ligger ved beina mine når jeg skriver. Da jeg ga etter for maset, så var et av vilkårene at det var de som maste som selv måtte gå tur med den. Men det var selvsagt jeg som endte opp med det.

Mandag morgen denne uken gikk han som vanlig ut på tur med lille Teodor, som for øvrig er inspirasjonen til hunden Åtto i barnebøkene om Detektivbyrå nr. 2.

– Det var en helt vanlig morgentur, men så møtte vi en annen hundeeier med to rottweilere. Jeg så med en gang at den ene var veldig aggressiv, så vi snudde. Men hunden var for sterk for hundeeieren og rev seg løs. Den ville ta Teodor. Men idet den skulle til å angripe, klarte jeg å gi rottweileren en dytt i sida – og fikk løftet min hund opp i hodehøyde, forteller Lier Horst.

Dermed havnet han mellom de to hundene.

– Jeg klarte så vidt å holde meg oppreist, klarte å støtte meg til en busk, mens rottweileren gikk løs på meg. Jeg fikk kjenne på hvor lite man har å stille opp med når en stor hund går til angrep. Det var skremmende å se ned i den glefsende kjeften.

VILLE IKKE HA HUND: Forfatteren ga etter for familiemas for fire år siden fra barna (nå 14 og 18 år) Nå er cockapoo’en blitt hans faste følgesvenn. Foto:Alf Øystein Støtvig,VG

– Du ble skikkelig redd?

– Ja, det var voldsomme krefter i sving, klærne mine ble revet i stykker, og jeg var redd hunden skulle klare å rive meg i bakken. Jeg vil ikke en gang begynne å spekulere i hva som kunne ha skjedd dersom jeg hadde falt i bakken. Jeg hadde i alle fall mistet Teodor.

Selv ble Jørn bitt til blods i venstre hånd, flere steder i ryggen og i hoften før hundeeieren klarte å få kontroll over hunden etter et minutt eller to.

Nå er det opp til hundeeieren hva som skal skje videre med rottweileren.

– Hundeeieren har opptrådt ryddig, og vil i samråd med veterinær og oppdretter avgjøre hva som skjer med hunden. Hundeeieren er selvsagt dypt fortvilet over det som er skjedd, og har gitt uttrykk for at det har vært noen problemer med hunden tidligere.

– Har du anmeldt episoden?

– Nei, dette tilfellet er ikke noen politisak, mener den tidligere politimannen som nå er forfatter på heltid. Han tror ikke erfaringen som politimann hjalp noe særlig under hundeangrepet.

– Nei, denne typen hendelser er det vanskelig å være forberedt på. Skulle det være noe, så må det være egenskapen til å riste det av seg og gå videre.

Han understreker at den lille cockapoo’en Teodor er i god form:

– Han er en glad hund og snuser og hopper videre – med halen i været.

Mens Jørn Lier Horst må la sårene gro.

Slow bok-TV

I morgen må han likevel være klar for en liten maraton. Han skal nemlig være med i studio når VG-anmelder Sindre Hovdenakk leser den nye krimboken «Blindgang» i ett strekk foran kamera. VGs studio som for anledningen er «flyttet» til Deichmanske bibliotek i Oslo. Det hele vil ta rundt 8-9 timer, og sendes direkte på VGTV.

Jørn Lier Horst innrømmer at han er en smule bekymret over det som skal skje.

– Hehe, ikke så bekymret over hva anmelderen måtte mene om boken. Den er jeg svært godt fornøyd med, men det er klart at en anmelder i VG har mye makt – og jeg er forberedt på at han kan være av en annen oppfatning. Men jeg er mest engstelig for at vi underveis skal røpe noe av det jeg har brukt tid på å bygge opp, at vi punkterer noe av spenningen for leseren.

Han har respekt for VGs anmelder Sindre Hovdenakk.

– Jeg kjenner ham jo ikke, vi har ikke en gang møttes, men han kjenner mitt forfatterskap – og av det han har anmeldt tidligere, har han vist stor sjangerforståelse. Han er en intelligent person som også vil tenke på at bøkene er mer enn underholdning, at de har en større dybde.

– Er det en sjanse å si ja til noe sånt?

– Ja, det er jo på en måte det, men likevel synes jeg ikke det er et sjansespill. Det er farlig å si det, men jeg føler meg ganske trygg på at dette er en av de beste bøkene jeg har skrevet.

Horsts forfatterskap er tidligere belønnet med Bokhandlerprisen, Rivertonprisen, Glassnøkkelen for beste nordiske krimbok og den prestisjetunge Martin Beck Awards.

– En av grunnene til at jeg har sagt ja, er at jeg liker ting som er nytt og spennende. Blant annet var min «Kodenavn Hunter» en av de første bøkene som ble utgitt som e-bok i Norge. Alt som er med på å gi oppmerksomhet rundt bøker og litteratur, er interessant å være med på. Agenten min i Sverige og flere av de utenlandske forlagene mine kommer også til å følge spent med på sendingen. Dette er noe nytt, sier Lier Horst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder