SELGER: Strawberry Publising selger forlagene i Sverige og Danmark til Bonnier Books. Her hovedeier Petter Stordalen og forlegger Jonas Forsang.

Stordalen selger forlagene i Sverige og Danmark

I dag ble det klart at Petter Stordalens forlagsgruppe Strawberry Publishing selger forlagene i Sverige og Danmark til Bonnier Books.

Av 

Camilla Norli

Publisert:

Artikkelen er over to år gammel

Bakgrunnen for salget er at Strawberry ønsker å satse stort digitalt i Norge – og grunnet coronakrisen trenger de kapital.

Det er ikke lenge siden Petter Stordalen utvidet forlagssatsingen til både Sverige og Danmark – der de fikk hentet inn toppfolk fra den svenske og danske bokbransjen. Nå selger Strawberry til det som de har sett på som sin største konkurrent, Bonnier.

– Bonnier har vært vår største konkurrent, derfor er det ekstra morsomt at vi kom i mål med dem. Det er ingen man respekterer mer enn dem man må har kriget hardest med, sier Petter Stordalen i en uttalelse sendt på mail til VG.

Han er hovedeier i Strawberry Publishing og opplyser at på under ett år har forlagsvirksomheten i Sverige og Danmark nærmet seg 50 millioner i omsetning – og er på kurs mot en tilnærmet dobling i 2021.

Corona-tap

Det er ingen hemmelighet at Stordalens hotellvirksomhet har tapt store summer på corona-krisen – og forlagsgruppen trenger nå kapital for å gjennomføre digitalsatsingen i Norge.

Les også

Petter Stordalen om coronakrasjen: – Tapte 450 millioner kroner i april

I løpet av april tapte Petter Stordalen og hans hotellselskap 450 millioner kroner. Det forteller han i «Lindmo» på NRK.

– Bokbransjen er midt i en voldsom digitalisering som vil kreve alt vårt fokus i Norge, og derfor føles det naturlig å overlate stafettpinnen i Sverige og Danmark til Bonnier som er ledende også på det feltet, sier Stordalen.

Bonniers oppkjøp omfatter Strawberry Publishing og Bazar Publishing i Sverige og Strawberry Publishing i Danmark. Administrerende direktør Håkan Rudels i Bonnier Books sier i en kommentar at han er imponert over hva Strawberrys ansatte og eiere har oppnådd på kort tid i Sverige og Danmark.

– Norden har lenge vært Bonnier Books hjemmemarked og gjennom disse anskaffelsene styrker vi vår posisjon i Sverige mens vår tilstedeværelse i Danmark tar et stort skritt fremover. Oppkjøpene tar oss også videre på vekstreisen vi har foran oss i Norden og resten av Europa de neste årene, sier Håkan Rudels.

TAPTE: I løpet av april tapte Petter Stordalen og hans hotellselskap 450 millioner kroner, har han uttalt i NRKs «Lindmo».

Med på kjøpet fikk Bonnier bestselgerforfattere som Lucinda Riley og Ninni Schulman i Sverige og Katrine Engberg, Camilla Läckberg og Viveca Sten i Danmark.

Forlegger Jonas Forsang i Strawberry sier til VG at alle norske utgivelser går som planlagt. De har også ansatt tre nye medarbeidere: Anne Huso fra Gyldendal er ansatt som redaktør, mens Anna Brekke og Ida Henschien Sæhle begynner på salg og marked.

Les også

Ragde raser etter forlags-konkurs: – Kan tape en million

Forfatteren Anne B. Ragde føler seg ført bak lyset av Gloria forlag som gikk konkurs mandag - og mener hun og Unni…

– Regnskapet for Strawberry-forlagene i Norge for 2019 er til revisjon, men vi lander på drøye 100 millioner i omsetning og cirka 10 millioner på bunnlinjen. Vi har ingen ambisjoner om at vi skal greie å levere slike resultater i fortsettelsen, men registrerer at vi øker salget på alle fronter i et utfordrende marked, og det er vi stolte over. Vi kjører alle norske utgivelser som planlagt, har ansatt en ny redaktør, to nye medarbeidere på salg og marked, og jobber for å fortsette å ta markedsandeler i tiden fremover også, sier Jonas Forsang til VG.

I Norge er planen å satse stort digitalt. Corona-utbruddet har bidratt til at det digitale tempoet skrus opp, og Strawberry er kommet frem til at de ikke klarer å gjennomføre den nye digitale satsingen i tre land.

– Corona-krisen har ikke snudd verden helt på hodet, men den har forsterket alle trender og økt tempoet i alle omstillinger. Det har tvunget fram en langt større digital satsing enn hva vi hadde tatt høyde for – og det løftet blir det for stort å gjøre i tre land samtidig.

Hva konkret den digitale satsingen går ut på, vil de ikke si så mye om.

– Som Petter er inne på så har vi flere digitale prosjekter som vil se dagens lys i løpet av det neste året. Samtidig opplever vi at stadig flere forfattere kontakter oss med sine lydbokprosjekter, da vi distribuerer til både Storytel og Fabel, sier Forsang.

Han bekrefter at det var flere interesserte og budgivere i salgsprosessen.

– Men til slutt var vi ikke i tvil om at Bonnier var riktig forlag til å bygge videre på det sterke fundamentet som våre ansatte i Sverige og Danmark har skapt. De kom også med et godt tilbud og vil samtidig tre inn i alle forpliktelser slik at både forfattere og ansatte får muligheten til å utvikle selskapene videre, sier forlegger Jonas Forsang.

Bonnier Books samler Bonniers bokrelaterte aktiviteter som spenner fra tradisjonelle utgivere til bokhandelskjeder og digitale abonnementstjenester for lyd og e-bøker. De har rundt 2000 ansatte i syv land og omsetter for cirka 6 milliarder svenske kroner.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Tidligere Stordalen-forlag konkurs

  Gloria Forlag begjærte seg selv konkurs mandag, opplyser advokatfirma Kvale i en pressemelding.
 2. Ny corona-studie: – Et jordskjelv vil treffe Norge

  En ny studie slår alarm om nesten halverte norske oljeinvesteringer frem mot 2022.
 3. Gunhild Stordalen om bruddet med Petter: – Ble veldig lite «vi»

  Hennes sykdom og organisasjonsvirksomhet levnet lite tid til å pleie forholdet, forteller Gunhild Stordalen i et nytt…
 4. Unni Lindell forlater Aschehoug – går til Petter Stordalen-forlag

  Petter Stordalens Strawberry Publishing satser enda hardere i 2020, fortsetter jakten på de store forfatternavnene og…
 5. Hegseth på Stordalen-fest: – Aldri gått med høye hæler før

  250 folk fra Norges finanselite og kjendisverdenen var invitert til Petter Stordalens store Halloween-fest i kveld.
 6. Petter Stordalens 10 råd: Slik når du målene dine

  Han beskriver seg som middels smart, middels god på eiendom, middels god på salg og ganske dårlig på hotelldrift.
  Pluss content

Mer om

Litteratur

Petter Stordalen

Flere artikler

 1. Petter Stordalen selger seg helt ut av Strawberry publishing

 2. Bonnier kjøper Petter Stordalens norske forlag

 3. Strawberry skifter navn etter Stordalen-salg

 4. Strawberry kjøper krimforlag, får Staysman på kjøpet

 5. Tjente rått på Strawberry - Bonnier kjøper ut forlagsgründerne

Fra andre aviser

 1. Stordalen selger forlagene i Sverige og Danmark

  Bergens Tidende
 2. Petter Stordalen selger seg helt ut av Strawberry publishing

  Bergens Tidende
 3. Bonnier kjøper Petter Stordalens norske forlag

  Bergens Tidende
 4. Konkurransetilsynet om kjøp av Stordalen-forlag: – Frykter høyere priser og dårlige produkter

  Bergens Tidende
 5. Konkurransetilsynet om kjøp av Stordalen-forlag: – Frykter høyere priser og dårlige produkter

  Aftenposten
 6. Konfidensielt brev til Konkurransetilsynet: Foreslår at Strawberry ikke følger fastpris på bøker

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no