YAYHA HASSAN 2: Dansk-palestineren Yahya Hassan er blitt 24 år og kommer i dag ut med sin andre diktsamling i Danmark. Foto: Neumann, Roger

Yahya Hassans dikt-comeback: «Vold, vold, vold over hele linjen»

Helt til i går kveld ble det holdt hemmelig at Yahya Hassan (24) i dag gir ut sin andre diktsamling - seks år etter at debutboken slo ned som en bombe i Danmark i 2013. Selv er han innlagt på psykiatrisk - og sier han har fått nok.

– Jeg vil ikke tilbake til det der Hassan Show. Jeg er fullstendig likegyldig med dere alle sammen, sier han på telefon til Weekendavisen som har intervjuet dikteren som fortiden er innlagt på psykiatrisk avdeling i Århus.

De nye diktene handler om å sitte i fengsel, om dop, overfall og psykisk sykdom. Om hans eget liv.

– Jeg skriver om mitt liv og meg selv, og det er elendelighet og sorg som er katalysatoren. 90 prosent av min motor kjører på piss og lort. Ufortynnet piss og lort, sier Yahya Hassan til avisen.

les også

Dansk dikter nekter for å ha skutt 17-åring

Bare 18 år gammel debuterte han med diktsamlingen «Yahya Hassan» som handlet om å være ung innvandrer i en ghetto, om vold og hjemmetukt, om foreldrehykleri, og om hvordan forrige generasjon innvandrere har sviktet sine barn.

Boken slo ned som en bombe i Danmark og ble solgt i over 120.000 eksemplarer på kort tid - og flere hundre bevæpnede politifolk måtte trå til da han hadde diktopplesning fordi de fryktet tidenes opptøyer. Selv ble Hassan drapstruet, slått ned i København og måtte gå med skuddsikker vest og ha politibeskyttelse. Boken fikk terningkst 5 av VG da den kom på norsk - og VGs anmelder skrev: «Det er helt utrolig at en tenåring har skrevet disse diktene».

Bakgrunn: Siktet for skyting

Nå er han tilbake - og danske Gyldendal har trykket 25.000 eksemplarer av boken «Yahya Hassan 2». Nyheten ble holdt hemmelig til det i går kveld ble sendt ut en pressemelding fra Gyldendal der Yahya Hassan selv forteller at boken er en fortsettelse av nummer 1, ifølge danske Politiken.

Ifølge forlagssjef Simon Pasternak i danske Gyldendal viser den nye diktsamlingen hvordan Hassans virkelighet er preget av «vold, vold og vold - over hele linjen».

Selv ble Yahya Hassen for et år siden dømt til psykiatrisk behandling etter å ha erkjent seg skyldig i 42 lovbrudd som i stor grad handlet om vold og trusler. Han er innlagt på Rettspsykiatrisk avdeling i Aarhus, men har latt seg intervjue over telefon i flere omganger av Weekendavisen.

– De trodde ikke at jeg kunne skrive mer, siden jeg ikke gikk rundt i dress, men jeg skriver fortsatt dikt. Jeg er en av de største diktere som finnes, men nå har denne innvandreren fått nok, sier Hassan.

les også

Poeten Yahya Hassan forsøkt overfalt i Ramallah

Diktsamlingen skal være enda mer personlig og mørkere enn den første og forteller Hassans historie fra han er 18 år og forfatterdebutant med politibeskyttelse til han blir fritt vilt, voldsmann, fengslet og innlagt.

«Det er dikt om tvil, sammenbrudd, ensomhet, om volden og vanviddet i verden og i en selv og om å ville ha kjærlighet og nærhet - men ikke klare å holde på den», skriver Gyldendal i pressemeldingen.

Ifølge forlaget sendte Hassan inn et manus til Gyldendal i sommer, og forlagssjef Simon Pasternak og Yahya Hassan har møttes flere ganger etter dette for å redigere ferdig boken som består av 58 dikt.

– Og nå utgir vi den, fordi det er vi som forlag gjør, når vi synes en bok er relevant og god. Og der er «Yahya Hassan 2» ekstremt relevant, sier Simon Pasternak om boken ifølge Politiken.

Det var Cappelen Damm som utga debutboken «Yahya Hassan» på norsk, og forlaget sier til VG at de nå vurderer å utgi andreboken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder