KOMMER TIL AULESTAD? I dag ble det kjent at årets Bjørnson-pris går til Bruce Springsteen. Leder for Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet Kristenn Einarssons sier de er i kontakt med folkene rundt Springsteen, men forventer ikke at han kommer for å motta prisen som i år deles ut 3. september på Aulestad i Gausdal. Foto: Mattis Sandblad VG

Bjørnsonprisen til Bruce Springsteen: Bruce Bjørnson!

Kommentar: Det gir mening å gi Bruce Springsteen årets Bjørnsonpris for hans samfunnsinnsats. Men det er som den store romantiske drømmeren vi først og fremst trenger ham.

 • Sindre Hovdenakk

Artikkelen er over tre år gammel

Presidenten for Bjørnson-akademiet, Kristenn Einarsson, kunne vanskelig gi Bjørnsonprisen til sitt store favorittband The Rolling Stones. I stedet fant direktøren for Forleggerforeningen en arketypisk amerikaner som representerer alle de verdiene arven etter Bjørnson inneholder.

Har du lest? Springsteen åpner opp om sitt begjær.

I FJOR: Bruce Springsteen og hans E Street Band spiller i Frognerparken for 37 000 publikummere. Foto: Mattis Sandblad VG

Bruce Springsteen oppfyller uten tvil kravene om å «bruke sin posisjon til å forsvare dem som trenger det, påpeke urettferdighet og oppmuntre når det er mulig», slik det heter i akademiets begrunnelse.

Fra No Nukes-konserten i 1979, der han urframførte «The River», har Springsteen i snart 40 år engasjert seg i alle de «riktige» sakene. Han har slåss for krigsveteranenes rettigheter, han han gitt store pengegaver til amerikansk fagbevegelse, han har turnert for Amnesty International og albumet hans fra 2002, «The Rising», er en eneste sammenhengende kommentar til 11. september-katastrofen.

Springsteen om depresjonene: – Jeg var knust mellom 60 og 62

I tillegg kommer selvsagt hans personlige engasjement i Black Lives Matters-saken, med signaturlåta «American Skin (41 shots). Senest i fjor markerte han sitt politiske engasjement ved å avlyse konserter i delstaten North Carolina, fordi man der ville tvinge transpersoner til å bruke toaletter utfra «biologisk kjønn».

Bruce Springsteen var en engasjert støttespiller for Barack Obama, og er en like nådeløs kritiker av Donald Trump. Slik sett går han inn i en ganske tradisjonell liberal amerikansk tradisjon, og det er vel ikke urimelig å kalle holdningene hans konvensjonelle, om enn svært prisverdige.

Forrige Bruce-besøk: Terningkast låt for låt på Ullevaal stadion

Så er det da heller ikke politikeren Bruce Springsteen som blir hyllet på konsertarenaene verden over. Det er den store rockeapostelen vi kommer for å oppleve, artisten og den uoppslitelige romantikeren som gir håp og løft i en ellers dyster tid.

Effekten av en sangtekst kan nemlig være som effekten av god litteratur for øvrig: Fysisk og sjelelig, konkret og uhåndgripelig på en og samme tid.

Bjørnstjerne Bjørnson kjente ikke alltid sin begrensning. Det gjør heldigvis Bruce Springsteen. Derfor vil vi aldri se ham i rollen som landsfader, uansett hvor behengt han blir med medaljer og utmerkelser. Han kommer neppe til Aulestad i september for å motta prisen heller. Tipper at Little Steven stiller i stedet. Han er jo kjent i området.

Husker du? Nobelprisen i litteratur: Bob Dylan

SINDRE HOVDENAKK

Les også

 1. Dan Brown til Norge med «Da Vinci-koden»-oppfølger

  Dan Brown (53) følger opp en av historiens mestselgende bøker med en ny spenningsroman om Robert Langdon.
 2. Nå selger Maja Lunde bøker for to millioner kroner i uka

  Maja Lundes «Bienes historie» troner fortsatt på toppen av bestselgerlisten i Tyskland - der den har vært nummer én i…
 3. Booker-prisen til Grossman: – Uansett en seier for Roy Jacobsen

  Israelske David Grossman vant den prestisjetunge litteraturprisen, men nå vil «alle» ha norske Roy Jacobsen.
 4. Jo Nesbøs agent: – Forbannet på alle Donald Duck-agentene

  Sveriges mektigste agent og Jo Nesbøs bakmann, Niclas Salomonsson, mener 80 prosent av alle de nystartede agentbyråene i…

Mer om

 1. Litteratur

Flere artikler

 1. Bjørnsonprisen til Bruce Springsteen: Bruce Bjørnson!

 2. Bruce Springsteen har landet i Norge

 3. Springsteen åpner opp om sitt begjær i ny selvbiografi

 4. Bruce Springsteen fyller 70: Alle albumene anmeldt

 5. Konsertanmeldelse Bruce Springsteen: Monologenes mester

Fra andre aviser

 1. Bruce får Bjørnson-prisen

  Aftenposten
 2. Bok. Show. Film. Nå er Bruce Springsteen (70) ferdig med sitt personlige oppgjør.

  Aftenposten
 3. Nytt fra Bruce Springsteen: Hans beste album på mange, mange år

  Aftenposten
 4. «Blinded by the Light»: Med Bruce som ledestjerne

  Fædrelandsvennen
 5. Når et såpass innesluttet folk som oss mister denne nærkontakten med sjelslivet vårt, oppstår det et savn. For festivaler er ikke bare fyll, moro og kroppsfysikk. De er ren terapi.

  Bergens Tidende
 6. Feir jul med Bruce Springsteen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no