Usikkert for Hollywood-Hole ** Taus om krimheltens skjebne

KRIMKONGEN: Jo Nesbø slapp torsdag niende bok i serien om Harry Hole «Gjenferd». Til tross regnvær i Oslo var solbrillene plassert på hodet da stjerneforfatteren møtte VG. Foto: Krister Sørbø

Jo Nesbø om Harry Hole: - Ser at vi er ganske like

(VG Nett) I nesten 15 år har Jo Nesbø (51) levd tett på Harry Hole. - Jeg ser at vi er mye likere enn jeg håpet og trodde vi var, sier Jo Nesbø om sin populære krimhelt.

  • Sølvi Wærhaug

Artikkelen er over åtte år gammel

Nesbøs niende bok om Harry Hole, «Gjenferd», ble utgitt torsdag. Første bok om Hole, «Flaggermusmannen», kom i 1997.
Nå utgis krimserien i over 50 land og bøkene er solgt i mer en ni millioner eksemplarer. En fantastisk suksess.

Forventningene til «Gjenferd» er store, og den har fått terningkast fem av VGs anmelder Sindre Hovdenakk.

Les anmeldelsen her: Hole får kjørt seg

Den nye thrilleren er en intens historie som utspiller seg i hovedstadens narkotikamiljøer.

- Er «Gjenferd» din siste bok om Harry Hole?

- Det vil jeg ikke røpe, sier Jo Nesbø til VG torsdag.

- Du kjører han utrolig hardt i boken, vil han klare flere saker?

- Det er det som er spørsmålet, og det er nesten vanskelig å si noe mer om det, uten å røpe for mye av handlingen i boka, sier Jo.

Da han utga «Panserhjerte» i 2009, den forrige boken om Harry Hole, sa Jo Nesbø i et intervju med VG at det nærmet seg slutten på serien.

- Det har det egentlig gjort fra bok en, og vi nærmer oss definitivt slutt. Vi er nærmere slutten nå enn da jeg svarte deg sist, sier han.

- Hvordan er det å skulle avslutte en så populær krimserie?

- Tror ikke jeg tenker så mye over det. Historien har sin egen logikk og sin egen tyngdekraft. Jeg verken kan eller vil fisle med det.

Det er litt som med Di Derre. Da vi lagde vårt fjerde album skjønte jeg at de sangene fra Di Derre-universet var ferdig - oppvekstromanen fra Di Derre var ferdig. Det eneste som eventuelt gjensto var å ødelegge det du allerede hadde gjort - å melke den kua etter at den var død.

- Vil du sørge over Harry Hole den dagen han forsvinner?

- Ja, det vil jeg. Definitivt. Det kommer til å bli tomt etter Harry.

- Hvordan har samlivet med ham vært, det strekker seg over mange år. Den første boken kom i 1997?

- Det er ikke et samliv. Jeg vet at forfattere lever med karakterene sine. For meg er det mer som å være på interrail med Harry. Vi er sammen en veldig intens periode.
Da toget ruller inn på Oslo S igjen er vi drittlei hverandre, men etter en stund har vi lyst til å dra ut på tur igjen. Det er et univers det er tungt å være i. Det blir mørkere og mørkere, og jeg orker ikke å være der hele tiden.

Les også: 16-åring laget Harry Hole-omslaget

- Men jeg tror at det å skrive om en sånn karakter, lodde dypere i den - da må man bruke seg sjøl når man skriver. Som forfatter jobber du nok litt som en skuespiller.

I alle karakterene må du prøve å finne noe hos deg sjøl og så tar du det og forsterker det - akkurat som en skuespiller gjør. Å skrive så lenge og inngående om en karakter gjør at du også må lodde i deg selv , og på godt og vondt. Den dagen jeg slipper Harry, så tenker jeg at jeg kanskje får litt fri fra meg sjøl også.

- Hvor mye av deg er det i Harry?

- Det er et mangefasettert svar på det spørsmålet. Det er både veldig lite og veldig mye. Da jeg begynte å skrive om Harry Hole trodde jeg at han ikke hadde noe å gjøre med meg i det hele tatt, men når jeg ser tilbake på hvordan karakteren har utviklet seg, ser jeg at det er umulig å skrive så lenge og så mye om en karakter uten å bruke deg selv i den.

Jeg ser at vi er mye likere enn jeg håpet og trodde vi var.
Det sies at alle forfattere i bunn og grunn skriver om seg selv, og det er mulig det er sant.

- Forholdet mellom far og sønn en sentralt i flere av bøkene dine om Harry?

- Det er sentralt i de to siste bøkene, men i to forskjellige roller. I «Panserhjerte» er det hans rolle som sønn, i denne er det hans rolle som far. Ikke som biologisk far, men han blir tildelt en farsrolle her. Han har jo vært en fyr som aldri har søkt denne farsrollen, men som er blitt tildelt farsrollen likevel.

- Er det en personlig historie du skriver i og med at boken «Rødstrupe» i stor grad var basert på din fars krigsopplevelser?

- Nei.

- Hvem synes du skal spille Harry når han går til filmen i Hollywood?

NY BOK: «Gjenferd» kom i dag. Foto:

- Vi vet ennå ikke om det blir noen Harry Hole-film. Working Title har rettighetene, men vi må finne en regissør som er blant de som er på den nokså eksklusive lista vi har lagd. Hvis vi ikke får til det, så blir det ikke noen film.

- Hvem står på den eksklusive lista?

- Nei, det vil jeg ikke si, sier Jo og ler.

- Men når det gjelder skuespiller, så har jeg ingen ide. Jeg har ikke noe klart bilde i detalj av hvordan Harry ser ut. Han er en person som jeg ser litt ut av øyekroken, som glir litt forbi. Jeg har omrisset av ham, men akkurat hvordan han ser ut, det vet jeg ikke. Jeg har bare flyktige gløtt av ansiktet hans.

- På den annen side ligner han ingen skuespiller jeg vet om. Sånn sett kan det nesten være befriende hvis det blir film, at det blir en skuespiller som er så fjernt fra den forestillingen jeg har som mulig. Da slipper jeg å tenke på det.

- Hvis det skulle bli film er jeg opptatt av at det er en flink historieforteller som tar tak i det, og da må han eller hun og de de jobber sammen lage sin egen fortelling. Om de vil legge seg nært opptil bøkene eller ta det langt fra bøkene er mindre viktig for meg.

Jeg er opptatt av at det skal ha størst mulig sjanse til å bli en interessant fortelling i seg selv. En god film rett og slett, hvis det blir en god film kan de gjøre akkurat hva de vil.

- Har du tenkt å bry deg med det?

- Jeg liker ikke å bli kikket over skuldra med mine ting, og har ikke tenkt å gjøre det med en regissør heller, selv om jeg i prinsippet er executive producer. I det ligger at jeg er med å ta beslutning på regissør og eventuelt på manusforfatter . Det kan også være at vi starter med manusforfatter, det er ganske vanlig i Hollywood.

- Har du solgt filmrettighetene til alle bøkene om Harry Hole eller er det bare «Snømannen»?

- Det er til «Snømannen», men i praksis er rettighetene til karakteren solgt, sier Jo Nesbø.

LES FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder