Litteraturpris til Saabye Christensen

(VG Nett) Lars Saabye Christensen knuste både konkurrentene og tradisjonene da han mandag ble tildelt Nordisk Råds prestisjetunge litteraturpris.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

-Dette er som OL-gull i nordisk kulekjøring, sier en strålende fornøyd Lars Saabye Christensen. Det var en tydelig beveget prisvinner som mandag møtte pressen og nære medarbeidere hos Cappelens Forlag, like etter kunngjøringen av pristildelingen.

-Dette er en enorm ære og prestisje, nesten skummelt, sier Saabye Christensen til NTB.

Bokhøstens konge

Lars Saabye Christensen får prisen for romanen «Halvbroren». Forfatteren ble raskt kronet til bokhøstens konge da boka kom ut i fjor og "Halvbroren" har solgt rekordstort. Den er allerede oversatt til åtte språk etter at Saabye Christensen hadde gått svanger med prosjektet i 20 år.

Ti av dem brukte han på å skrive det mursteintjukke verket.

Forfatteren har allerede innhøstet tre norske priser for sitt verk, blant dem Brageprisen. Romanen "Halvbroren" handler om den kortvokste Barnum Nilsen, halvbroren Fred, samt deres slektsledd i tre generasjoner bakover.

Spenning helt til slutt

Handlingen utspiller seg i Oslo og favner det meste av det 20. århundret. Det var spenning til siste slutt om hvem som skulle få årets nordiske litteraturpris. I morgentimene mandag møttes juryen til det avgjørende møtet i Reykjavik og like før klokka 13 norsk tid var de blitt enige om vinneren av årets prestisjefylte pris på 350.000 danske kroner.

Nordisk Råds litteraturpris utdeles i år for 40. gang. Sju nordmenn er blitt æret med prisen 1962. I fjor gikk den til Jan Kjærstad for hans roman "Oppdageren".

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder