BEJUBLET I USA: Andrew Ridkers debutroman «Altruistene» er hyllet av amerikanske kritikere - som trekker sammenligninger med Jonathan Franzen. Bltruistene var en av 2019s mest kritikerroste romandebuter i USA, og er nå på vei ut i hele 18 land, men hypen er overdrevet mener VGs anmelder - som likevel mener boken er riktig så fornøyelig.

Underholdende fra nytt stjerneskudd - Bokanmeldelse: «Altruistene» av Andrew Ridker

VG:s terninger viser 4 prikker

28-årige Andrew Ridkers debutbok «Altruistene» er bejublet i hjemlandet USA. Boken er både god og fornøyelig, men langt fra noen sensasjonell debutroman.

Av 

Gabriel Michael Vosgraff Moro

Publisert:

Artikkelen er over to år gammel

Andrew Ridkers debutroman «Altruistene» om «baby boomers» og avkommet deres, såkalte «millenials», var en av 2019s mest kritikerroste romandebuter i USA - og som så ofte er tilfelle med bejublede bøker fra USA, har det ikke tatt lang tid før den norske oversettelsen er klar.

Fått med deg denne sensasjonen: Eksplosiv romantrilogi av grensesprengende kvalitet!

Ikke alle såkalt «sensasjonelle» debutromaner er verdt å få med seg. Hypen som omgir dem, er ofte drevet frem av markedsmekanismer mer enn litterær originalitet. Når det er sagt, Andrew Ridker har skrevet en riktig så fornøyelig roman, selv om den på ingen måte er enestående.

«Alle lykkelige familier ligner hverandre, hver ulykkelige familie er ulykkelig på sin egen måte», hevdet Lev Tolstoj i «Anna Karenina», ord som siden har kunnet stå som motto for en lang rekke fortellinger om dysfunksjonelle familier.

«Altruistene» har en del erke-amerikanske elementer. Litt flåsete sagt fremstår boken som en potpurri av Woody Allen og Jonathan Franzen, med elementer av tragikomisk familiesaga om foreldre og barn, generasjonskonflikter, samt hva det vil si å gjøre godt for andre enn en selv.

Hovedscenen er St. Louis i Missouri, der den mislykkede og ganske middelmådige ingeniøren Arthur Alter underviser ved universitetet. Hans kone, Francine, psykolog og familieterapeut, ble i sin tid motvillig med på flyttelasset fra Boston til innlandsbyen i «hjertet» av landet.

Les også

Ondskapens kladdebok - unikt fra innsiden av Auschwitz

En liten bok med en stor historie om ondskap. «Endestasjon Auschwitz» sitter i leseren, lenge.

De har to barn: Introverte og homofile Ethan og opprørske, idealistiske Maggie, som vil gjøre verden til et bedre sted. De er typiske «millenials» som ikke helt har funnet ro og feste i tilværelsen. Etter at Francine er død, bor de begge i New York. Forholdet til faren er mildt sagt anspent etter morens bortgang og hans avslørte utroskap med en langt yngre kollega. Men en dag mottar de et brev fra faren der han ber dem komme hjem til St. Louis. Hva er det han plutselig ønsker av dem?

«Altruistene» er en roman som bruker og leker seg med mange velkjente ingredienser fra amerikansk kultur, med minst én spiseskje collegeliv og en god slump dysfunksjonell jødisk familie sentralt i miksen. Fortellerteknisk veksler boken mellom perspektivene til de fire familiemedlemmene. Et velbrukt grep som fungerer og gir dybe til såvel fortid som nåtid.

Siste: Instagrampoet utsolgt før utgivelse

Særlig Arthur og Francine trer frem som komplekse mennesker. De har begge feilet og gjort valg som har fått konsekvenser for livet slik det ble. Arthur kan minne om hovedpersonen i Coen-brødrenes film «A Serious Man» – en mann fra beskjedne kår med store drømmer som aldri blir virkeliggjort.

Alt i alt er dette en underholdende, velskrevet debutroman med et humoristisk, skeivt blikk på generasjoners ulike utfordringer og forventninger til livet. Som så ofte er tilfelle med oversettelser fra engelsk, høres ikke alle de kule språklige vendingene like bra ut på norsk, og originalspråket skinner flere steder for sterkt igjennom. Meg bekjent er dessuten en Fleshjack ikke først og fremst et massasjeapparat, men rett og slett et sexleketøy med rumpehull. 

Anmeldt av: Gabriel Michael Vosgraff Moro

Kjøp boken

Andrew Ridker «Altruistene»

Norli

329,-
Til butikk
Publisert:

Relaterte artikler

 1. Krimguide 2020: Ti krimbøker å merke seg i vår

  Bare i første halvår av 2020 utgir norske forlag nærmere 100 krimbøker - og tradisjonen tro guider VG deg gjennom…
 2. Lett å beundre, men ikke elske. Bokanmeldelse: Jenny Erpenbeck: «Hjemsøkelse»

  Det er lettere å beundre enn å bli berørt av Jenny Erpenbecks tredje roman på norsk.
 3. VG kårer: Dette er årets beste bøker 2018

  Lars Saabye Christensen, Simon Stranger og Olav den hellige er på topplistene til VG anmeldere for 2018.
 4. A.N.P. (24) følger opp anonym sexdagbok

  For tre år siden vakte anonyme A.N.P. oppsikt da hun ga ut boken «Chicks o’ hoi» med dagboksnotater og sexbekjennelser…

Mer om

Bokanmeldelse

Litteratur

Flere artikler

 1. Sex, dop og Jesus Kristus! Bokanmeldelse: Jonathan Franzen: «Korsveien»

 2. Klassisk mafiaroman inspirert av «Gudfaren» og Homer

 3. Her er Golden Globe-vinnerne: Stellan Skarsgård hylles for takketale

 4. Disse gikk bort i 2019

 5. Pluss content

  Ukens quiz

Fra andre aviser

 1. Bokanmeldelse: Litterære perler fra to norske debutanter

  Aftenposten
 2. Intelligent, men svekker Jonathan Franzens posisjon som forfatter

  Aftenposten
 3. Stjerneforfatter Jonathan Franzen: – USA var aldri uskyldig. Før vi holdt slaver, slaktet vi ned urbefolkningen vår.

  Aftenposten
 4. Dette er årets beste bøker

  Bergens Tidende
 5. Édouard Louis har skrevet sin beste bok så langt

  Aftenposten
 6. Her er årets påskekrim på en flatskjerm nær deg

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no