ÅRSTIDENE: Tomas Espedal (54) har i likhet med Karl Ove Knausgård tatt utgangspunkt i året, i årstidene, i sin nye roman «Året» - som handler om en kjærlighet som varer livet ut, selv om den ikke er gjengjeldt. Her hjemme hos forfatteren Portrett hjemme hos forfatter i Bergen. Foto: Klaudia Lech VG

Her er ukens tre boktips

Her er tre nye bøker du kan merke deg av høstens mange utgivelser!

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

1. Tomas Espedal: «Året» (Gyldendal)

Om seks år er jeg død. Alt er avklart. Det sa forfatter Tomas Espedal i et sterkt intervju med VG forrige lørdag. I vår kollapset han etter å ha jobbet intenst med denne romanen i to år. Les intervjuet (krever innlogging)! Og les boken som handler om å elske en person hele livet, selv om ikke den personen elsker tilbake. Bokens starter slik: «Jeg ville gjerne skrive en bok om årstidene/vår høst sommer vinter/de lyse dagene i april og juni/mørket i august/beskrive månedene ukene dagene/timene på dagen/og forandringene som gjentar det samme/alltid på en ny måte». Romanen har fått strålende anmeldelser, blant annet terningkast 6 i BT som anbefaler leseren: «Gi den til en du setter høyt».

Les også: Thomas Espedal: «Mitt privatliv» - Sterkt og vakkert

Sett denne? «Flott finale» - om Knausgårds siste bind i årtidssyklusen

2. Anna North: «Sophie Starks liv og død» (Pax)

Dette er visstnok en av Lena Dunhams favorittbøker, og den har fått mye positiv omtale, blant annet i The Guardian som kaller det en gripende og grasiøs debutroman. Mens Sunday Times skrev: «Hvis Piken på toget er var jenta alle snakket om i 2015, så er Sophie Stark kvinnen av året. … Snart kommer alle jenter på alle tog til å lese denne.» Filmskaperen Sophie Starks historie fortelles etter hennes død av de som sto henne nærmest: hennes elsker, hennes bror, hennes mann, hennes ungdomsforelskelse, hennes filmkollega, samt en journalist som følger hennes liv og karriere fra begynnelse til den triste og sjokkerende slutten.

Les: Dommen over Erik Fosnes Hansens første roman på ti år, «Et hummerliv»

3. Johannes Hinrich von Borstel: «Hjertebank» (Gyldendal)

I fjor regjerte «Sjarmen med tarmen» på den norske bestselgerlisten, vi fikk også en bok om hjernen og tarmen («Sunn tarm - klart hode») og nå er det hjertet sin tur. I likhet med «Sjarmen med tarmen», ble denne boken en bestselger i Tyskland da den kom ut. Boken er skrevet av en kardiologstudent som gjennom jobben i ambulansetjenesten fant ut at veldig mye av jobben besto av å hjelpe folk med hjertetrøbbel. Boken er en faktabok om hjertet, men er som tarmboken skrevet på en underholdende måte.

HØR: Sjekk ut høstens terningkast 6-bøker OG få med deg hvilke bøker VGs bokanmeldere gleder seg mest til denne bokhøsten:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder