MACHO: Forfatteren Karl Ove Knausgård skriver i del 4 av bokserien «Min kamp» om mange av sine intime seksuelle opplevelser. Foto: Scanpix

Knausgårds ekskone snakker ut for første gang

(VG Nett) Karl Ove Knausgårds ekskone Tonje Aursland ble ufrivillig romanfigur. Nå forteller hun hvor tøft det har vært.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Tonje Aursland forteller sin historie rundt eksmannens populære, omstridte og svært utleverende bokserie «Min kamp» på NRK P2 i dag.

- Jeg er bare et veldig vanlig menneske som elsket en mann som skrev veldig høyt, sier Aursland åpenhjertig i «Radiodokumentaren», hvor NRK-journalist Kari Hesthamar har hatt regien.

I «Tonjes versjon - ein radiodokumentar om å bli ufrivillig romanfigur», får omverdenen for første gang et innblikk i hvordan Aursland har hatt det rundt eksmannens selvbiografiske bøker, som har vakt enorm oppmerksomhet det siste året.

Føler seg fanget

Det er et sterkt radiontervju. Til opptak av Knausgårds egen høytlesing av de mest opprørende og intense scenene, hører man ekskona gråte stille i bakgrunnen.

Radiolytterne hører at Aursland med skjelvende stemme beskriver hvordan det var å få eposten fra eksmannen, hvor han fortalte at roman fem i bokserien «Min kamp», var ferdig skrevet. Hun fikk den til gjennomlesing. Ekteskapet og skilsmissen var sentrale temaer. På den tiden hadde det gått fire år siden hun hadde sett eksmannen.

- Det er et dobbelt dilemma egentlig. Først er jeg fanget der. Og dersom jeg forteller på nytt, er jeg fanget igjen, sier Aursland som fikk vite om eksmannens utroskap gjennom boken.

Vil ikke være offer

Hun forklarer motviljen mot å havne i en offerrolle.

- Jeg vil jo ikke det. «Stakkars ekskona, som har det så fælt», sier Aursland.

HØR HELE RADIODOKUMENTAREN PÅ NRK.NO

Les også: Knausgård til Skavlan

Ekskona, som var sammen med Knausgård i ni år inntil for snart ti år siden, forklarer i radiointervjuet at hun bekymret seg veldig for hvordan familien skulle reagere på bøkene.

- Jeg tenkte: Hva skal jeg si til pappa? Skal han lese om det, liksom? Hva tenker alle andre? Hva tenker mamma? Stakkars bestemor, forteller Aursland om tankene. Hun forteller at bruddet, som har vært fortid i mange år, nå har kommet til overflaten igjen

- Lett å bli latterliggjort

Aursland mener at hun har alt å tape på å stå fram og fortelle sin historie, og at det er lett å bli latterliggjort dersom man argumenterer mot et kunstverk.

- I utgangspunktet burde jeg ha hatt alle muligheter til å ytre meg, men i denne situasjonen der jeg har blitt en romanfigur i et kunstverk, finnes det ingen toleranse for det, for kunstverket i seg selv er hevet over alt, sier Aursland som ikke ville sensurere eksmannens bok.

- Jeg godkjente det ikke, men ville heller ikke nekte ham å gjøre dette. Jeg sa til ham at dette får bære eller briste. Og at det var hans prosjekt, forklarer Ausland.

Måtte kjøpe boken

Hun betror også at Knausgård rådet henne til ikke å lese bok 2. Først da journalistene begynte å ringe, skjønte Aursland at denne boken angikk henne spesielt. Hør hun hadde fått lest boken, hvor eksmannen i detalj skriver om da han forelsket seg i en annen kvinne, ble hun nedringt. Deretter måtte Aursland gå den tunge veien til bokhandelen å stå i kø for å kjøpe boken.

- Det var pinlig, sier Aursland, som beskriver det som vanskelig å måtte lese om ting hun ikke selv visste skjedde da de var gift.

Om bok nummer fem forklarer hun at den er «både vakker og fryktelig stygg». Aursland forteller også om sin egen utroskap, som hun selv mener var det som satte endelig sluttstrek for ekteskapet.

Knausgård - som neste fredag besøker Skavlan - har uttalt til NRK.no at han synes det er kjempespennende at Aursland forteller sin versjon, men at det også er «fryktinngytende».

Hører Knausgård

Forfatteren er også med i radiodokumentaren. Lytterne får høre konfrontasjonen mellom Aursland og eksmannen, hvor Knausgård mener at han ikke forteller noe som ikke tåler dagens lys.

- Det er klart at det ligger et ikke så lite element av å utnytte andre mennesker i dette, sier Knausgård under den intense samtalen.

Hesthamar i NRK forklarer til NRK.no at hun har lagt vekt på å få frem nyansene i saken, og at hun synes det er viktig at lytterne får se Knausgårds prosjekt fra den andre siden.

- Det er interessant å få vite noe om hvordan det faktisk virker inn på de som er omtalt i bøkene å få privatlivet eksponert i et kunstverk, sier Hesthamar til NRK.no.

Boken utsatt igjen

Opprinnelig skulle sjette og siste del av «Min kamp» vært lansert i juni, men det ble utsatt.

I stedet tok forfatteren og Oktober Forlag sikte på å slippe boken på sensommeren, men heller ikke det har blitt noe av. Da Knausgård besøkte Oslo bokfestival for halvannen uke siden, opplyste han at han hadde fått ny deadline 1. oktober.

Men boken er fortsatt ikke ferdig.

Les også:- Knausgård kunne knekt av presset

Før jul

Forlagssjef Geir Berdahl sier til VG at det er uklart når forfatteren er i mål med skrivearbeidet.

- Han har fått en annen inngang til boken. Han hadde skrevet 130 sider, men begynte på nytt i tillegg til å bruke det han allerede har. Så vi vet ikke når han blir ferdig, sier forlagssjefen til VG og opplyser om at boken vil bli tykkere enn først antatt.

Nå er målet å få romanen ut i butikkhyllene før jul.

Diskuter: Hva er ditt forhold til Knausgård? Bli tilhenger av Rampelys på Facebook og kjør debatt.

«Min kamp. Første bok» ble belønnet med Brageprisen i fjor og samtidig nominert til en rekke andre høythengende priser - deriblant Nordisk Råds litteraturpris, Kritikerprisen og Bokhandlerprisen.

Bor i Sverige

Knausgård, som er oppvokst utenfor Arendal, giftet seg med den svenske kvinnen han forelsket seg i mens han fortsatt var gift. I voksen alder har Knausgård bodd både i Bergen og Stockholm, og de siste årene har han og familien hatt base i Malmö.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder