Nesbøs stilfulle tidsreise

NY BOK: Jo Nesbøs nyeste bok «Blod på snø» kommer i butikken onsdag denne uken. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Bokanmeldelse: Jo Nesbø: «Blod på snø»

Etter å ha lest hele «Blod på snø» er VGs anmelder klar: Jo Nesbøs ustoppelige fortellerglede har funnet et nytt utløp.

Artikkelen er over fem år gammel

VG:s terninger viser 5 prikker

På lørdag anmeldte jeg det første kapittelet av «Blod på snø», og kunne fastslå at anslaget mest av alt lignet på en sjangerøvelse i kategorien «hardkokt krim» i tradisjonen etter Dashiell Hammett og Raymond Chandler. Etter å ha lest hele boken, mener jeg fortsatt det samme.

Les hele det første kapittelet her.

Hovedpersonen Olav Johansen er yrkesmorderen som tar de oppdrag sjefen gir ham. Og sjefen er Oslos narkokonge Daniel Hoffmann. Problemene oppstår da Johansen får i oppdrag å drepe Hoffmanns kone, den unge og vakre Corina. Selvsagt forelsker Olav Johansen seg.

Foto: ,

For som så mange andre hardkokte og hardtslående kriminelle, er han egentlig både bløthjertet og sentimental under frakken. Den ordblinde morderen er i tillegg noe av en lesehest, med en særlig forkjærlighet for Victor Hugos «De elendige».

Riktig elendig går det da Olav Johansen, i stedet for å knerte Corina, tar livet av den aller siste han burde ha tatt av dage. Det er duket for hevn og menneskejakt i Oslos gater, og denne gangen er det altså Olav Johansen som har grunn til å frykte for sitt liv. Handlingen er lagt til Oslo anno 1975, der vinterkulden river i lungene, og man ringer til hverandre fra telefonkiosker.

Ellers legger ikke Jo Nesbø så mye arbeid i miljøskildringene, bortsett fra noen nødtørftige stedsangivelser underveis. Til gjengjeld introduseres vi for et ganske rikt persongalleri. Blant andre Hoffmanns største rival på narkomarkedet, nemlig Fiskeren, som ganske riktig driver businessen sin fra en fiskebutikk på Youngstorget. Diverse kriminelle håndlangere kommer og går, og det samme gjør Olav Johansens foreldre – som vi blir presentert for i tilbakeblikk. Ingen kan påstå at lille Olav hadde noen lykkelig oppvekst.

Den viktigste bipersonen er likevel døvstumme Maria. Olav Johansen er hjelpeløst forelsket også i henne, som han i sin tid reddet fra en fryktelig gateskjebne. Han følger etter henne på trikken, og hvisker søte ord inn i de døve ørene hennes. Men kan han reddes av sin rene kjærlighet til Maria, når det ultimate sviket til slutt rammer?

Nei, den ender ikke godt, denne lille historien om menn som jakter på hverandre – og skjønne, men fatale kvinner. «Blod på snø» er gjennomført håndverk fra start til slutt, der historien setter seg mer og mer utover i handlingen. På mange måter en anakronisme både når det gjelder språk og intrige, eller kanskje snarere en litterær tidsreise. Jo Nesbøs ustoppelige fortellerglede har uansett funnet et nytt utløp, og det kommer mer til høsten.

SINDRE HOVDENAKK

Du kan høre Thorbjørn Harr lese første kapittel i videoen under.

Les også

 1. Nok et superår for Nesbø

  Bare 38 personer står oppført med mer inntekt enn forfatter Jo Nesbø (54) i fjor.
 2. «Blod på snø», kapittel 1: Nesbøs sjangerlek

  På lørdag kastet VGs bokanmelder terningkast 4 for det første kapittelet i Jo Nesbøs «Blod på snø».
 3. «Blod på snø», kapittel 1: «Han ville at jeg skulle ekspedere kona hans»

  VG har fått tillatelse av Jo Nesbø til å gi leserne en smakebit av hans nye kriminalroman «Blod på snø» som kommer…
 4. Patti Smith + Jo Nesbø = sant

  Patti Smith synes Jo Nesbøs bøker er fantastiske, så hun sa ja på flekken da hun ble spurt om å lese inn Nesbøs splitter…

Mer om

 1. Bokanmeldelse

Flere artikler

 1. «Blod på snø», kapittel 1: Nesbøs sjangerlek

 2. Pluss content

  Eksklusivt: Les første kapittel av Nesbøs «Blod på snø»

 3. Bokanmeldelse: Jo Nesbø: «Mere blod»

 4. Patti Smith + Jo Nesbø = sant

 5. Nesbø fikk terningkake for «Mere blod»: – Femmerdelen av kaka smaker veldig godt

Fra andre aviser

 1. Lettbeint thriller av Jo Nesbø

  Bergens Tidende
 2. «Blod på snø»: Blodig bagatell

  Aftenposten
 3. Vald som antiklimaks

  Bergens Tidende
 4. Nesbø: Mer humor enn vold i denne boken.

  Aftenposten
 5. Spenstig, men forutsigbar

  Aftenposten
 6. Kjempeopplag for Nesbø

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no