Nobelprisen til Mario Vargas Llosa

(VG Nett) Den peruanske forfatteren Mario Vargas Llosa (74) ble tildelt den gjeve litteraturprisen.

 • Øystein David Johansen
 • Halstein Røyseland
Publisert:

Artikkelen er over 11 år gammel

Svenska Akademien |
FIKK NOBELPRISEN: Peruanske Mario Vargas Llosa. Foto: AFP

Prisen er på 10 millioner svenske kroner.

Et enormt presseoppbud var til stede da Svenska Akademins Peter Englund kunngjorde prisen i Stockholm i dag, og pressefolkene klappet da Llosa ble annonsert.

Mario Vargas Llosa får prisen for sin kartlegging av maktens strukturer og knivskarpe bilder av individets motstand, opprør og nederlag, sa Peter Englund i begrunnelsen for valget.

- Ikke noe overraskende valg. Vargas Llosa har figurert på listene i mange år, sier tidligere programleder for Bokprogrammet på NRK, Hans Olav Brenner.

- Det er gøy for latinamerikansk litteratur som har ligget i en bølgedal en liten stund. Nå har han utlignet overfor Gabriel García Marquez som har hatt et overtak på ham en stund. Det er en mangfoldig og fargerik forfatter, fortsetter Brenner.

VGs litteraturanmelder, Sindre Hovdenakk, hadde ventet seg at prisen gikk til en lyriker etter at romanforfattere og dramatikere har dominert de siste årene.

Han mener Vargas Llosa skiller seg litt ut fra sine latinamerikanske kollegaer fra samme generasjon.

- Vargas Llosa er ikke sosialist som mange av sine samtidige, han er mer liberalkonservativ. I forfatterskapet hans er det erfaringene fra diktatur kontra enkeltindividets frihet som har vært det gjennomgående tema.

- Han er også ganske europeisk orientert i sin romanskriving og mener selv han skriver i tradisjonen etter Gustave Flaubert. Han har bodd lenge i Spania og også i England, så det er ingen tvil om at han er under sterk innflytelse fra europeisk litteratur.

Vargs Llosa ble født i Peru i 1936 og er for tiden bosatt i Madrid i Spania. Han romandebuterte i 1963 og har også en fortid som politiker bak seg. I 1990 var han nær ved å bli Perus president, men tapte på målstreken.

Fjorårets pris gikk til den rumenskfødte tyske forfatteren Herta Müller.

Kvinnevennlig pris

Elleve kvinner har fått litteraturprisen tidligere, noe som gjør prisen til den nest mest «kvinnevennlige» etter fredsprisen, som tolv kvinner har blitt hedret med.

Kun en prisvinner har tidligere nektet å ta imot prisen - franskmannen Jean-Paul Sartre i 1964. Russiske Boris Pasternak fikk prisen i 1958, og takket ja, men ble senere tvunget av de sovjetiske myndighetene å takke nei igjen.

Tre nordmenn har blitt tildelt Nobels Litteraturpris. Sigrid Undset i (1928), Knut Hamsun (1920) og Bjørnstjerne Bjørnson (1903).

Publisert:

Flere artikler

 1. Nobels litteraturpris til Tomas Tranströmer

 2. Bokekspert om Nobel-prisen: - Frykter en artist vinner

 3. Svenskekongen bekymret over krisen i Svenska Akademien

 4. Bob Dylan til engelsk avis om tildelingen av årets Nobelpris i litteratur: Bob Dylan: – Fantastisk. Helt utrolig

 5. Sara Danius er død

Fra andre aviser

 1. Vargas Llosa fikk litteraturprisen

  Bergens Tidende
 2. Svenske vant nobelprisen

  Bergens Tidende
 3. Nobels litteraturpris til <br/>Mario Vargas Llosa

  Aftenposten
 4. Her er favorittene til å vinne årets nobelpriser i litteratur

  Aftenposten
 5. Nobels litteraturpris til Tomas Tranströmer

  Aftenposten
 6. Murakami kan få Nobelprisen

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no