BEKLAGER: Administrerende direktør Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm sier situasjonen mellom Henrik Langeland og Cappelen Damm undervisning ikke gjenspeiler forlagets praksis. Foto: Jan Petter Lynau VG

Cappelen Damm-sjef beklager

Administrerende direktør Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm beklager nå at forlagets undervisningsavdeling har bedt forfatter Henrik Langeland om å sensurere ordene «faen» og «ræva».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I dag skrev VG at Henrik Langeland (43) reagerer sterkt på at Cappelen Damm ville sensurere setningen «Fy faen jeg visste ikke at du var så ræva til å padle kajakk!» - fordi den kunne være for sterk for norske 10. klassinger.

Cappelen Damm undervisning skulle bruke et utdrag fra Henrik Langelands roman «Verdensmestrene» i leseprøver. De ville endre nevnte setning til: «Fy søren jeg visste ikke at du var så elendig til å padle kajakk!»

– Dette er ikke bare latterlig, det er rett og slett betenkelig hvis denne formen for fryktdrevet selvsensur er vanlig praksis i Cappelen Damm. Som forfatter har jeg jo ment noe med ordvalget mitt. Dersom de hadde ønsket seg en bedehustekst, da er ikke mitt forfatterskap stedet å lete. Men jeg tror ærlig talt at norske 15-åringer tåler å lese ordene ræva og faen, sa Henrik Langeland i artikkelen.

Beklager det hele

Forlagssjef i Cappelen Damm grunnskole, Espen Skovdahl, forsvarte praksisen - og sa blant annet at dette er «sterke uttrykk som foreldre, skole og lærere kan synes er uheldig».

Nå beklager toppsjefen i forlaget det hele.

– Cappelen Damm beklager den uheldige situasjonen som har oppstått mellom Henrik Langeland og Cappelen Damm Undervisning. Denne hendelsen gjenspeiler slett ikke forlagets praksis. Cappelen Damm er selvfølgelig i mot enhver form for sensur av et allerede utgitt åndsverk, skriver Jenssen i en melding til VG.

VG har vært i kontakt med toppsjefen, og han bekrefter at dette vil diskuteres internt i forlaget - uten at han vil gå nærmere inn på hvilke følger det får. Han mener dette er et enkeltstående tilfelle, og ikke noe som er praksis.

– Vi beklager det som har skjedd, både den opprinnelige henvendelsen til Langeland og vår håndtering av saken i etterkant, sier Tom Harald Jenssen.

– Så nå vil dere bruke Langelands tekst i den aktuelle leseprøven?

– Etter at Langeland takket nei, har redaksjonen arbeidet videre med flere aktuelle tekster. På nåværende tidspunkt er det for tidlig å konkludere med henhold til valg av tekst for den aktuelle leseprøven, sier Jenssen.

Les også: Forlag kjøper seg gode anmeldelser

Forfatter Henrik Langeland setter pris på beklagelsen.

– Det er positivt at Cappelen Damms toppsjef innser det prinsipielt problematiske i saken. Så får vi håpe at han også endrer praksisforståelsen lenger ned i forlagsystemet sitt. Å la seg kue av overpripne ungdomskolelærere er ikke helt Jenssens stil, slik jeg kjenner ham, sier Henrik Langeland som blant annet er forfatteren bak bestselgeren «Wonderboy» - og som fikk terningkast 5 for sin forrige roman «Fyrsten».

Forleggerforeningen: Glad for beklagelsen!

Administrerende direktør Kristenn Einarsson i Den norske forleggerforening ble også glad for å høre at Cappelen Damm legger seg flat.

– Jeg er glad for å høre at forlaget nå beklager, for vår umiddelbare reaksjon på saken var at dette ikke er i tråd med god forlagspraksis. Etter vårt skjønn bør ikke et forlag sensurere skjønnlitterære tekster i skoleprøver, sier Einarsson.

Forleggerforeningen har et eget ytringsfrihetsutvalg, der også Cappelen Damms Anders Heger sitter, som blant annet har som oppgave å drøfte forlagspraksis.

– Denne saken ville nok blitt diskutert der, dersom ikke Cappelen Damm hadde beklaget det hele, sier Kristenn Einarsson.

Bokinteressert? Les ferske anmeldelser og boktips her!

Saken vakte i formiddagstimene sterke reaksjoner både i bokverdenen, og hos vanlige lesere. Blant de som reagerte var sosiolog og skribent Kjetil Rolness, som skrev på Facebook:

«Hårreisende praksis av Cappelen Damm. Merk også denne setningen fra sjefen for forlagets grunnskoleavdeling: "Det er veldig mange tekster som det ikke passer å bruke av ulike grunner, det kan være fordi de er politisk betent, uheldig i forhold til religion, diskriminering og lignende." Dette er altså samme forlag som nylig har utgitt to bøker av Flemming Rose, som handler hvordan frykt og feighet fører til taushet, selvsensur og mindre demokrati. Kan forlegger Anders Heger forklare hva Cappelen Damm driver med?»

Forlagssjef Richard Aarø i Tiden, Langelands eget forlag, rakk akkurat å skrive følgende på Facebook før beklagelsen kom: «Snart må vel noen voksne personer i forlaget trekke i nødbremsen?! Som det heter på sjakkspråket: Denne stillingen lar seg ikke forsvare.»

Da VG spør ham om denne saken bør få følger, svarer Aarø:

– Jeg synes grunnskoleavdelingen bør tvangssendes på seminar med litterær avdeling, eventuelt invitere Anders Heger på en øl.

Forsker Anine Kierulf ved Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo skrev:

Mens forfatteren av fakta-banneboken «Fakta faen», utgitt av nettopp Cappelen Damm, skrev følgende på Twitter.

Har du lest? VG slakter boken forleggere får bloggere til å «elske» eller saken om Cappelen Damm-forfatter beskyldt for å kopiere fangstrapport

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder