Elegant

Håkan Nesser: «Carambole»

Oversatt av Elisabeth Bjørnson Kr. 299,- Gyldendal

ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

Slik begynner «Carambole», Håkan Nessers ferskeste bok i norsk språkdrakt. En klassisk Nesser-åpning. Og en klassisk Nesser-intrige: Hverdagsmennesket, som roter seg inn i en situasjon som det egentlig ikke finnes noen vei ut av. En situasjon som ikke er til å holde ut. Som får hverdagsmennesket til å bli den morderen vi leser om i avisene.

En mann alene i en bil på en nattsvart landevei. Det regner. Han har tatt et par drammer for mye. Det har gått bra før. Men denne natten kjører han i hjel en ung gutt. Han står der med gutten i armene, og vet at ingenting kan gjøres ugjort. Han bestemmer seg for ikke å melde seg. Problemet er bare at noen har sett ham. Og så er vi i gang. For denne «noen» kan naturligvis godt tenke seg noen ekstra kroner på kontoen. Og den utpressedes evige dilemma kjenner vi jo godt: Har jeg egentlig noen form for garanti for at utpresseren gir seg hvis jeg først betaler ham? Svaret er ja, men prisen er høy. For da må du drepe ham etterpå.

Elegant veksler Nesser synsvinkel mellom den jagede og de som jager ham. En slik teknikk krever stram regi. En regi denne forfatteren mestrer til fulle. Resultatet er blitt en spenningsroman som fungerer på flere plan samtidig.

For det første: Hvem er mannen som ved et uhell dreper den unge gutten, og som leseren faktisk ser verden gjennom?

For det andre: Hvem er utpresseren? For det tredje: Kan en av dem vinne, eller må begge tape?

Men aller viktigst: Hva styrer våre liv? Tilfeldigheter? Skjebnen? «Det er mange hundre år siden Gud har gjort oss noen tjenester,» sier førstebetjent Van Veeteren. Og tar saken i egen hånd.

INGVAR AMBJØRNSEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder