I RETTEN MANDAG: Arve Juritzen forsvarer eget forlag i retten mandag. Her er han under rettssaken mot Kraft Foods i 2012. Foto: Trond Solberg , VG

Juritzen saksøkes for 6,5 millioner kroner: Frykter konkurs

Juritzen Forlag saksøkes av bladdistributør over retten til
å returnere bøker verdt 6,5 millioner kroner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er Interpress, distributøren som leverer magasiner til blant annet Narvesen, Shell og Statoil i Norge, som krever at Juritzen Forlag betaler dem for nær 100.000 bøker de ikke har solgt.

Saken skal behandles i Oslo tingrett mandag, der advokat Øystein Myre Bremset representerer Interpress mot Juritzen Forlag. Ifølge rettsdokumentene fra tingretten skal Arve Juritzen, som er både daglig leder og styreleder i selskapet Juritzen Forlag AS, representere seg selv.

Interpress Norge er heleid av Reitan Convenience Norway, med Magnus Reitan som styreleder. Distributøren solgte forlagets bøker gjennom 2014, mens en avvikling av boksalget kom på nyåret 2015. Deretter har partene forhandlet om retur gjennom fjoråret.

– Magnus Reitan har hatt mulighet til å gjøre mange grep for å lykkes, og sender i stedet regningen til norske forlag. Dette gjelder ikke bare oss, men flere små og mellomstore forlag har inngått avtaler om returrett. Vi kommer til å gå konkurs om de skulle få gjennomslag for kravet sitt, sier Arve Juritzen til VG.

EIER INTERPRESS: Magnus Reitan, her under NHOs årskonferanse i Operaen i 2015. Foto: Jørgen Braastad , E24

– Hverken Magnus Reiten, Reitan Convenience eller Interpress har hatt noe ønske om at Juritzen Forlag skal gå konkurs eller få vanskeligheter. Vi synes det er veldig synd at vi har havnet her. Vi har tidligere hatt veldig god dialog med Juritzen, og synes dette er ordentlig leit, sier kommunikasjonssjef i Reitan Convenience, Ida Håvik.

Påstand mot påstand

Påstanden fra distributøren er at de har en rekke skriftlige avtaler med Juritzen Forlag som gir dem 100 prosent returrett på usolgte bøker. Nå har de 95.847 bøker på lager som de ønsker å returnere mot innkjøpsverdien på 6.525.875 kroner. Imidlertid mangler det bestillingsskjemaer for «en mindre andel» av bøkene de ønsker å returnere.

Juritzen Forlag på sin side, påstår at det ikke foreligger noen overordnet avtale om 100 prosent returrett mellom partene, og at returprosenten må basere seg på sedvanen gjennom de ni årene partene har gjort forretninger seg imellom, noe Juritzen stipulerer til 47,4 prosent – et gjennomsnitt av returandelen gjennom ni år. Forlaget hevder også at Interpress aldri tidligere har blitt refundert for returen med kontant betaling, men gjennom levering av nye bøker.

Interpress fastholder at en retur i form av en ny boklevering vil være meningsløs for dem når salgsavtalen er avsluttet.

Forlaget påpeker at Interpress gjennom de årene de har solgt bøker fra Juritzen, fram til 2014, i snitt solgte 52,6 prosent av de bestilte bøkene. I 2014, derimot, solgte Interpress bare 3,8 prosent av boklageret ifølge Juritzen.

Uenige i premisset

– Det denne saken handler om er en ekstraordinær retur. Vi har allerede kompensert Interpress for 8,5 millioner i 2014, og tvisten står om ytterligere rett til å returnere når de ikke har solgt bøker i det hele tatt. Vi mener det ikke er noen kontrakt/avtale mellom partene og vi har drevet salget i ni år på kutyme, og da er det rimelig med en returrett på gjennomsnittet rett under 50 prosent, sier Juritzen.

SVARER FOR REITAN: Ida Håvik, kommunikasjonssjef i Reitan Convenience. Foto: , Reitan Convenience

– Når Juritzen hevder vi i 2014 kun klarte å selge 3,8 prosent av de bestilte bøkene og at det er et mislykket bokår, kjenner vi oss ikke igjen i hverken tall eller påstand, sier Ida Håvik til VG og understreker:

– Vi er grunnleggende uenige om hvordan man skal regne retur, og vi har ingen tall som viser at bokåret 2014 var mislykket, så vi er uenige i premisset for utsagnet.

Håvik sier de har sett på Interpress’ salgstall for Juritzen-bøker fra 2011, og at antallet solgte bøker har variert fra rundt 55.000 solgte det året, til drøye 90.000 solgte i 2013 – året med bestselgere som «Indias datter». I 2014 solgte Interpress ifølge henne cirka 75.000 bøker fra Juritzen Forlag.

– Vi forholder oss til avtalene vi inngår, og vi har skriftlig returrett på 100 prosent. Ved avvikling er det helt naturlig at det blir en større retur enn normalt, selv om salget av bøker er stabilt, sier kommunikasjonssjefen.

– Mest opptatt av rekesalat

– Jeg synes denne saken er merkelig av mange årsaker. Nå er det økning i satsing på bøker i både Norgesgruppen og Coop, mens Reitan som eier Narvesen er mest opptatt av rekesalat. Det er trist, sier Juritzen og utdyper:

– Narvesen var en viktig formidler av kultur og Interpress var en del av det. Jeg synes det er merkelig at man velger å legge det ned, og så synes jeg det er veldig ufint at man sender regningen til andre når man ikke lykkes.

Ifølge Reitan-kommunikasjonssjef Håvik, har ikke Narvesen oppgitt satsing på bøker.

– Narvesen har over mange år hatt en nøktern og relativ stabil nedgang i salg av trykte medier: både bøker, magasiner og aviser. Det er ingenting ekstraordinært i 2014 når det gjelder salg av bøker. Tvert imot var 2014 et relativt godt år når det gjelder pocket, som stort sett er det Juritzen leverer, sier hun.

– Normalt når man slutter med noe, rydder man opp, og Reitan har 1500 butikker, så han kunne ha solgt bøkene. Nå rammer det hele forlagsbransjen, hevder Juritzen.

MENER FORLAGSBRANSJEN FÅR LIDE: Arve Juritzen, her avbildet i 2012. Foto: Frode Hansen , VG

Hevder å ha strukket seg langt

Håvik på sin side hevder at Interpress har strukket seg langt for å imøtekomme Juritzen Forlag. Kommunikasjonssjefen sier at alle de 47 forlagene, deriblant 20 store, som samarbeidet med Interpress fikk varsel i oktober 2014 om at de ville avvikle boksalget i første kvartal 2015.

– Men det er kun Juritzen av disse som har bestridt Interpress’ rett til å returnere bøkene. Vi har strukket oss langt for å komme til enighet, blant annet ved å redusere kravet fra 6,5 millioner til 2, men det har Juritzen avvist. Vi har også tilbudt forlenget nedbetalingstid, påstår hun.

Til det har Juritzen følgende kommentar:

– Kommunikasjonssjefen unnlater å fortelle at vi har tilbud 1,5 millioner. Reitan belaster altså rettssystemet med en konflikt på 500.000 kroner, sier han.

Ifølge bedriftsregisteret Bizweb hadde Juritzen forlag i 2014 et negativ driftsresultat på 2,48 millioner. Selskapet var registrert med 14 ansatte. Interpress Norge hadde samme år et negativt driftsresultat på 67,7 millioner kroner og 12 ansatte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder