Kurt koker litt bort

Illustrert av Kim Hiorthøy 130 s., kr. 199,- Cappelen.

Publisert:
Artikkelen er over 19 år gammel

Erlend Loe: «Kurt koker hodet»

På havna der han jobber, skjer det plutselig mye på en gang. En slu konkurrent dukker opp, en container med folk likeså, og kanskje kommer kongen. Det blir mye for Kurt. Kona hans, Anne-Lise, blir veldig interessert i en fremmed fyr, og jobben på havna ryker.

Temmelig dramatisk. Samtidig passe tåpelig på en fin måte. Uansett hvor mye som skjer rundt dem, menneskesmugling eller arbeidsløshet, så er det lite som er viktigere enn skikkelig norsk leverpostei, eller eventuelt pølse i lompe. Et aldri så skeivt blikk på virkeligheten i dag, med andre ord.

Vel karikert

Med den hissige Kurt blir det festlig, men det funker ikke helt. Det blir vel karikert. Det føles for overdrevet, selv om dette selvsagt er noe av poenget, så fungerer det ikke. Alle karakterene oppfører seg teit, som videre får historien til å fremstå som noe uinteressant. Hvilket er synd, for det en heftig idé å skrive inn menneskesmugling, fremmedfrykt, nasjonalisme og kjendishysteri i en bok av denne art, så Loe skal få for forsøket. Dette er tunge saker å ta med i en barnebok, og ikke enkelt å fremstille på en riktig måte. Det fungerer bare ikke helt, boken virker forsert, det blir hverken morsomt eller alvorlig nok. Litt som en streit skive med leverpostei.

MORTEN ABRAHAMSEN

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no