Erling Kagge: Beklager at navnet hans falt ut

UTSTILLING: Erling Kagge er for tiden akutell med egen kunstutstilling på Astrup Fearnley Museet, Tjuvholmen, Oslo. Foto:Trond Solberg,VG

Historiker mener Kagge stjal hans materiale

Historiker og tidligere journalist Børre Haugstad (64) går hardt ut mot Erling Kagge (52) og hans kildebruk i boken «Kunsten å samle kunst».

  • Kristine Hellem Aanstad

Artikkelen er over fem år gammel

I torsdagens utgave av Klassekampen tar Børre Haugstad et oppgjør med forfatter, forlegger og advokat Erling Kagge.

Haugstad mener nemlig at Kagge i sin nyeste bok «Kunsten å samle kunst» har «stjålet flere grep og tre viktige funn uten å kreditere ham for det».

Forskningsresultatene det er snakk om skal ifølge Haugstad, som er tidligere VG-journalist, stamme fra hans upubliserte masteroppgave «Krig, kunst og kapital».

Hadde møte

Haugstad skriver at han selv viste frem masteroppgaven til Kagge under et møte de hadde for en tid tilbake. Utgangspunktet for møtet var at historikeren skulle låne en gammel bok fra forlaget. Kagge vil samtidig lese masteroppgaven.

Haugstad mener da at han ga tydelig beskjed om at Kagge måtte kreditere ham hvis han skulle bruke noe av innholdet. Historikeren, som selv skal gi ut masteroppgaven sin i bokform, sier at han også tilbød Kagge Forlag denne utgivelsen. Det skal Kagge ikke ha ønsket.

Les også:Britney saksøkes for å ha stjålet stønn

ANKLAGER: Børre Haugstad. Foto:Frode Hansen,

Ifølge Haugstad er det flere funn og grep som Kagge har «stjålet»:

Blant annet at forsikringssummen på Skrik i rundt år 1900 var 600 kroner, at prisen på Picasso-maleriet Familien fra Saltimbanques lå på omtrent samme nivå og statistikk på priser på kunstverk i forhold til lønn, med henvisning til norsk statistikk.

Haugstad påpeker at Kagge i den nye boken sin refererer til blant annet New York Times, Financial Times, Artforum og The Economist, men ikke til hans arbeid:

«Jeg har trøbbel med å forstå hvordan det er mulig å oppføre seg som en simpel tjuv på denne måten. Og løgnhals i tillegg: Brukte han noe, skulle han jo i hvert fall takke».

Falt ut under oversettelsen

Kagge har selv et innlegg på trykk i Klassekampen, under tittelen «Vi retter opp feilen». Der skriver han at han leste Haugstads masteroppgave, mens historikeren var til stede, og at han da opplyste at han ville vurdere å ha med Skrik-eksemplet i boken sin. Senere skal han ha gitt beskjed om at han kom til å nevne eksemplene.

«Jeg skrev takk til Børre Haugstad i boken, sammen med andre som burde takkes. Teksten ble skrevet på engelsk og så oversatt til norsk», skriver Kagge.

Og det er i den norske oversettelsen at feilen skal ha oppstått: Haugstad er takket i den engelske versjonen, men «beklageligvis har navnet falt ut av den norske oversettelsen». Videre skriver Kagge at «feilen i den norske versjonen vil selvfølgelig bli rettet opp i et nytt opplag».

– Vil nekte ham bruken

BOKEN: «Kunsten å samle kunst» av Erling Kagge. Foto:KAGGE FORLAG,

En slik retting i neste opplag er ikke bra nok for Haugstad.

– Hvis denne boken kommer ut i et nytt opplag, så vil jeg nekte ham å bruke mine forskningsresultater i den. Med mindre han gjør det på hederlig vis, altså siterer meg. Alle som driver med dette siterer kildene sine skikkelig, de er ikke tyver og rapper ting fra andre, sier Haugstad til VG.

– Hva legger du i «nekte ham bruken»?

– Jeg skal undersøke litt hva som kan gjøres nå. Jeg har skrevet om dette på Facebook, og der hagler det inn forslag til hva jeg kan gjøre – blant annet mener noen at dette er brudd på opphavsrettsloven. Men mye av skaden har jo allerede skjedd, sier historikeren, og fortsetter:

– Kagge har frarøvet meg muligheten til å få mine forskningsresultater kjent i denne sammenhengen. Hvis han hadde nevnt meg i boken, så kunne det vært en fin ting for meg. Det er helt greit at folk bruker materialet, men det er så lenge jeg blir kreditert.

– Beklager dypt

BEKLAGER: Forlegger og forfatter Erling Kagge. Foto:Frode Hansen,VG

VG har vært i kontakt med forfatter Erling Kagge, og han svarer følgende på epost:

– Kildehenvisninger er svært viktig. Boka ble skrevet på engelsk (med tittel: «A Poor Collectors Guide to Buing Great Art»), for et utenlands marked. I denne utgaven er Haugstad takket. Dessverre, og dette beklager vi dypt, falt Haugstads navn ut i oversettelsen til den norske utgaven. Tre setninger i boken, er delvis basert på tre setninger i Haugstads oppgave. Det var en menneskelig feil som førte til utelatelsen og denne vil bli rettet opp i nytt opplag, skriver Kagge til VG.

Haugstad var mangeårig journalist i VG, med kunst som spesialfelt, før han gikk av med pensjon for tre år siden. Han erkjenner at han burde ha bedt om å få lest utkastet til boken.

– En unnskyldning hjelper meg ikke noe særlig i denne situasjonen. Jeg mener at Kagge burde ha trukket tilbake hele opplaget og rettet opp feilen. Hvis ikke skal jeg se på muligheten for økonomisk erstatning, sier Haugstad.

– Ikke ulovlig

Olav Torvund, professor hos Senter for rettsinformatikk på UiO, mener at Kagge ikke har gjort noe lovstridig i dette tilfellet.

– Ifølge opphavsretten så er både fakta og ideer frie til bruk. Man kan hente fakta og ideer fra akkurat hvor man vil, og det er ingen krav til samtykke – rent opphavsrettslig sett. Hadde dette derimot vært et forskningsarbeid, så hadde det å ikke kreditere forfatteren klart vært i strid med forskningsreglene, sier han og fortsetter:

– Man kan selvfølgelig mene at Haugstad burde vært kreditert, og at det er dumt og dårlig gjort av Kagge å ikke gjøre det – men Kagge har ikke gjort noe ulovlig i dette tilfellet.

– Haugstad forteller at han vil nekte Kagge å bruke faktaene i neste opplag, med mindre han krediterer ham bedre. Er det mulig?

– Nei, han har ikke noe grunnlag for å nekte Kagge bruken. Faktaene og ideene som er brukt i boken kan brukes fritt, de er på ingen måte vernet. Så lenge Kagge har lest det et sted og husker det, har han mulighet å bruke det i en slik populærfremstilling som denne boken er.

Les også:Hevder Putin stjal eksklusiv Superbowl-ring

Flere artikler

  1. Erling Kagge i ny kunstbok: - Petter Olsen burde ikke solgt «Skrik»

  2. Facebook sensurerte Renoir-maleri: – Utrolig prippent

  3. Satser arv og pensjon på bok om søkkrik skipsreder som mistet alt

  4. Allerede klart: «Snøsøsteren» er årets mest solgte bok

  5. Her er oversetternes favorittsitater fra Trump-boken «Fire and Fury»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder