Blandet mottakelse for Ari Behn

Ari Behns første roman «Bakgård» blir slaktet i Dagbladet, mens Aftenposten mener Behn kommer fra det med æren i behold.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Romanen er Ari Behns andre utgivelse alene etter debuten med novellesamlingen «Trist som faen», som blant annet fikk terningkast seks i VG.

- Går seg vill

- Lite sjokkerende om syndere i sommersol, skriver Inger Bentzrud i Dagbladet.

- Ari Behn går i de gamle beatforfatternes fotspor gjennom Marokko og Sahara. Som dem blir han sittende fast i dekadensen i Tanger. Omsider når han ørkenen, og der går han seg dessverre helt vill, skriver hun, og legger til at romanen skjemmes av både typeklisjeer og språkklisjeer.

VG gir Behns nye roman terningkast fire og karakteristikken pretensiøs, frodig og sjarmerende. Les mer her.

- Historieforteller

- Anslaget i «Bakgård» bærer løfter om djervhet og driv, en vilje til å fortelle røverhistorier og upretensiøse eventyr fra steder som Tanger og Marakech. Dessverre faller den fort sammen til en samling med velbrukte rekvisitter, en syltynn intrige, flate figurer og noen dialoger som aller mest minner om den norske oversettelsen av en middelmådig såpeopera", skriver Cathrine Sandnes i Dagsavisen.

Hun mener romanens største svakhet er forfatterens manglende avstand til sine egne banaliteter. Det beste hun har å si om boka, er at den er skrevet av en som har stor vilje til å fortelle historier.

- Beholder æren

I Aftenposten får Behn den beste kritikken. Svein Johs Ottesen mener at Ari Behn kommer ut av sitt første skriveprosjekt som prinsessegemal med motet og æren i behold, og ber haiene søke andre farvann.

- Den vanskelige nummer-to-boken holder seg flytende. Det er all ære verdt at han (Behn) ikke har latt ikke-litterære omstendigheter styre skrivingen, og at han ikke tar pripne hensyn, skriver Ottesen.

Ole Jacob Hoel i Adresseavisen mener romanen muligens vil forarge noen, men at den helt sikkert vil kjede flere.

- Den er imponerende kompromissløs, men kan vel regnes mer som et interessant første forsøk på en roman, og en markering av et fritt ståsted i forhold til sin svigerfamilie, enn som noen stor litterær prestasjon, sier Hoel, som likevel mener den var bedre enn man kunne frykte.

Gutteglade homser

Bjørn Gabrielsen i Dagens Næringsliv mener romanen faller mellom flere stoler. Den er ikke noe mesterverk, men heller ingen kalkun.

«Bakgård» handler om 20-åringen Andreas som har utstyrt seg som backpacker og reiser fra Norge til Burkina Faso sør for Sahara. Etter hvert havner han i Tanger der beatgenerasjonstidens gutteglade homser har funnet seg et sted der de kan holde på som de lyster.

Ari Behn starter sammen med Kolon forlag promoteringsarbeidet rundt romanen tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder