UTSETTER: Karl Ove Knausgård har utsatt deadline til sjette bind av «Min Kamp». Foto: Jan Johannessen

Knausgård hevder «Min kamp»-millionene er brukt opp

STOCKHOLM/OSLO(VG Nett) Karl Ove Knausgård hevder pengene han har håvet inn på «Min kamp»-suksessen er brukt opp på huskjøp.

  • Inga Semmingsen
  • Ida Anna Haugen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Knausgård er gjest i denne ukens «Skavlan», som torsdag ble spilt inn i Stockholm.

Programleder Fredrik Skavlan introduserte «Min Kamp»-forfatteren som en litterær popstjerne og kom raskt inn på Knausgårds motivasjon for å skrive de svært utleverende bøkene i «Min Kamp»-serien. Bøkene skal i disse dager lanseres i Sverige, hvor Knausgård også bor til daglig.

- Ikke for penger

Blant annet nevnte Skavlan at Knausgård tidligere har sagt at han har solgt seg til djevelen.

- Jeg gjorde det ikke for pengene. Det er ikke det som er viktig, sa Knausgård i intervjuet.

- Så lite viktig at du vil dele pengene med dem du har omtalt? spør Skavlan.

- Pengene har jeg brukt opp allerede, så det skulle du spurt om før. Jeg har brukt de opp på hus, fortalte Knausgård.

Les også:- Knausgård kunne knekt av presset

MIN KAMP-FORFATTER: Karl Ove Knausgård (42). Foto: Tor Erik H. Mathiesen

Stenger ute

Han er blitt Norges mest omtalte forfatter etter braksuksessen med «Min Kamp». Knausgård har planlagt seks bøker om sitt eget liv, og foreløpig er fem av dem blitt utgitt. Opplaget på bøkene nærmer seg 200 000 totalt. VG har tidligere skrevet at dette vil innebære en inntekt på omlag 12 millioner kroner for Knausgård.

Den sjette og siste boken var ventet i juni, men er blitt utsatt. Ifølge hans norske forlag, Oktober Forlag, tar de nå sikte på å gi ut boken før jul.

Les også:Forfatterkollega kritisk til fiktivt Knausgård-intervju

Knausgård har gjort få intervjuer i forbindelse med suksessromanene, og sier at etter at bind seks er gitt ut, kommer han til å tre ut av offentligheten.

- Når bind seks og dette prosjektet er over, så stenger jeg døren helt. Nå som jeg gis ut i Sverige, merker jeg at de kommer og spiser deg så fort man åpner døren. Det er ikke bra, sa Knausgård til Skavlan.

Les VGs anmeldelse av «Min Kamp bind 5» her.

GIGASUKSESS: Karl Ove Knausgårds romanserie «Min Kamp» er blitt en enorm suksess og forfatteren håver inn millioner på salget. Foto: Paul S. Amundsen

Angrer ikke

Knausgård har måttet tåle mye kritikk i kjølvannet av boksuksessen. Blant annet har mange reagert på hvordan han skriver om forholdet til sin nå avdøde far.

- Min samvittighet er ren. Det var stor fortvilelse og jeg var lei meg, men jeg mener det var min rett, sa forfatteren og henviste til hvordan han hadde utlevert sin far i bøkene.

Også Knausgård eks-kone har reagert på hvordan hun plutselig ble en romanfigur. Nylig gikk hun ut og fortalte hvordan hun opplevde å bli hengt ut i en roman, uten å ha mulighet til å unngå det.

- Jeg er bare et veldig vanlig menneske som elsket en mann som skrev veldig høyt, sier Tonje Aursland åpenhjertig i «Tonjes versjon - ein radiodokumentar om å bli ufrivillig romanfigur», som ble sendt på P2 søndag 3. oktober.

LES FLERE NYHETER PÅ RAMPELYSFORSIDEN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder