LIVET MED NATURMANNEN: Journalist og skribent Lene Julsen gir nå ut bok om sitt liv med mannen i sitt liv, Naturmannen. Han som snakker mer med sykkelen sin enn med henne... Foto: Astrid Wyller

«Det eneste Naturmannen ikke kan gjøre med
sykkelen, er å ha sex, så der sitter hun med makten»: Bokanmeldelse: Lene Julsen: «Naturmannen og jeg»

Det er noe herlig sjarmerende over Lene Julsens tekster, der hun kjemper sitt livs kamp med og mot naturen, aka naturmannen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL
4 av 6

Mange tusener har fulgt hennes faste spalte i flere år på nettstedet Harvest, og enda flere ble kjent med henne da tekstene om Naturmannen ble publisert i A-magasinet sist sommer. Hun har mottatt fanmail og skapt debatt.

Her kommer tidligere publiserte og nye tekster i en samlet story, utgitt i bokform, «Naturmannen og jeg» - med den talende undertittelen «Han lovet meg aldri gull, bare grønne skoger».

Lene Julsens oppfordring: Dropp dusjen og vask deg med klut!

Julsen er fra Sarpsborg, som Naturmannen, hun er sportsreporter og småbarnsmor, nei, hun blir småbarnsmor i løpet av boken. For det handler om livet mellom de to, fra den første kurtisen, den første gangen både her og der, dragkampen om å ønske barn, slitet for å få barn og mye mer.

Boken har tre deler – først om forholdet mellom han og hun, andre bolk heter rett og slett «Gravid» i store bokstaver, og siste handler om han og hun og datteren Sofia. Joda. Her der det livsløp så det suser i sengehalmen.

Fikk med deg? Norsk erotikk bedre enn «Calendar Girl»

En leser får mang en god latter i hverdagens bestrebelser mellom kvinnen og Naturmannen.

Ytterpunktene i deres horisonter kommer i bekrivelsene av hans verden, som drømmen om fjellet, på en enkel spartansk hytte, uten strøm og innlagt vann, med køyeseng – og sengekos avviser han, fordi Naturmannen må breie seg i underkøya alene.

Eller i beskrivelsene av Naturmannens mange rådyre innkjøp for å ha topp fritidsutstyr, fra dyre dynejakker til spesialbestilt stisykkel og kostbare gadgets til sykkelen. Det eneste Naturmannen ikke kan gjøre med sykkelen, er å ha sex, så der sitter hun med makten - og den bruker hun.

Og så kontrastene til hennes verden – hvor hun ser for seg en romantisk reise til Paris, med høye hæler og flørt og romanse. Mens han pakker i ryggsekk, solide sko og lakenpose.

Nye Harry Hole: «Sitter som et bitt»

De mange små fortellingene bindes sammen på en måte som holder akkurat i et bokformat. Lene Julsens styrke er og blir korte, pregnante tekster, gode oneliners - med humor, selvironi, selvutlevering, utlevering av livsledsageren og livet de lever. Hun er på et vis øyeblikkets mester, en mester i å spidde hverdagen og samlivet mellom naturmann og kvinne.

Lest samlet blir det i lengden noe repeterende, og i bokform blir det private mer merkbart i overkant, men om du ønsker noen ukompliserte timer i livets kaos mellom en fresk kvinne og en stabukk, ja så finnes de her.

Anmeldt av: Guri Hjeltnes

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder