OMSTRIDT FORFATTER: Svenske Jan Guillou. Foto: PER GROTH

Agent-kone graver i gammel spionsak: Mener Guillou var konspiratorisk

Avslører hemmelige politidokumenter fra IB-affæren

40 år etter at han ble spiondømt, må forfatter Jan Guillou (68) tåle nytt søkelys på den omstridte avsløringen.

Här är Guillous hemliga brev till DPFLP-ledaren Abu Leila om att Ekberg ska gripas och förhöras under dödshotJan GuillouOm IB på WikipediaGunnar Ekberg

Kona til superagent Gunnar Ekberg (67), som Guillou og hans kollega Peter Bratt avslørte gjennom avdekkingen av Svenske Informationsbyrån (IB) i 1973, har lagt ut til nå ukjente dokumenter på sin blogg, skriver TV2.no .

Disse dokumentene, som journalistkona Lena Breitner går i dybden i på bloggen , viser angivelig at den svenske forfatteren hadde nær kontakt med Folkefronten for Palestinas frigjøring, PFLP, tidlig på 70-tallet.

AGENTEN: Gunnar Ekberg - her på et bilde fra Malmö i 2009. Foto: Krister Hansson

Kontroversielle instrukser

Breitner, som ikke var gift med Ekberg på den tiden, hevder at dokumentene, deriblant brev, blant annet avslører at Guillou instruerte palestinerne om å pågripe og forhøre Ekberg under drapstrusler.

- Jeg er åpen på hvem jeg er gift med. Mitt formål med å offentliggjøre dette, er å bidra til at debatten om IB-affæren blir mer balansert, sier Breitner til TV2.no .

Hun mener at debatten i hjemlandet i alle år vært drevet av miljøet rundt Guillou.

Ble dømt til fengsel

Det var gjennom nettopp IB-avslæringen at Guillou først kom i søkelyset som journalist.

Guillou og kollega Bratt jobbet i tidsskriftet Folket i Bild/Kulturfront, og avdekket eksistensen av IB, agent Gunnar Ekberg, og deres omfattende overvåking av venstreradikale svensker gjennom etterkrigstiden - samt samarbeidet med den israelske interne sikkerhetstjenesten Shin Bet og CIA. Dermed var Gunnar Ekbergs karriere som etterretningsagent over.

Både Guillou og Bratt ble dømt til fengsel for spionasje etter avsløringen. Guillou sonet ti måneder bak murene. Ekberg rømte fra Sverige og bodde i utlandet i mange år under falskt navn. Han og kona har i dag base i Malmö.

Breitner stiller spørsmålstegn ved det hun mener er Gullious «konspiratoriske» metoder og hevder at dokumentene viser at Guillou på denne tiden ikke bare jobbet som journalist.

«Årene har gått, og visst kan man undre seg over hvorfor man i all verden skal rote i IB-affæren gang på gang. Ja, hvorfor gjør journalister det, igjen og igjen? Kanskje fordi vi ennå ikke vet hva det egentlig handlet om. Gang på gang dukker det opp nye opplysninger som viser at det som tidligere har blitt sagt, ikke helt stemmer», skriver Lena Breitner - som er frilansjournalist - i begrunnelsen for hvorfor hun blogger om dette.

Berømt romanagent

Som forfatter er Guillou mest kjent for bokserien om den svenske agenten Carl Hamilton, som er filmatisert og vist blant annet på norsk TV. Mange har utpekt nettopp Gunnar Ekberg som inspirasjonen bak Hamilton-skikkelsen.

LES OGSÅ: Raser mot ny «Hamilton»-film

Høsten 2009 gav Ekberg ut boken «De skall ju ändå dö» om sine år i svensk etterretningstjeneste. I boken beskrev han også hvordan han hadde fått informasjon av Arne Lemberg at Jan Guillou hadde blitt kontaktet av den sovjetiske etterretningstjenesten KGB og latt seg verve av den.

KGB-avsløringer

Etter avsløringer i Expressen i 2009 innrømmet Guillou at han utførte oppdrag for den sovjetiske sikkerhetstjenesten KGB for 40 år siden. Guillou skal ha hatt kontakt med KGB fram til 1972.

Guillou uttalte for fire år siden at hans kontakter med den sovjetiske sikkerhetstjenesten ikke førte til noen journalistiske avsløringer. Han benektet at han har spionert til fordel for Sovjetunionen.

- Det ble bare en rekke ikke-saker, og det er ikke forbudt å møte utenlandske sikkerhetstjenester, forklarte han den gangen.

Bløff-avsløring

Før jul røpet for øvrig Guillou i en TV-dokumentar at et av hans store journalistiske skup opprinnelig var en oppdiktet våpenhistorie. Les mer om den saken her .

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder