SKRIVER OM DRONNINGENS PRIVATLIV: Ingar Sletten Kolloen har skrevet «Dronningen», en dyptpløyende biografi om Sonja, som tar for seg alle de 75 årene til dronningen vår. Foto: Foto: TERJE VISNES

Kjendisbiografier i kø - slik blir bokhøsten

Med dronning Sonja i spissen står flere av landets største artister, TV-profiler, politikere, og fotballstjerner klare til å lette på sløret i biografier i høst.

  • Mari Glans
  • Guro Havro Bjørnstad
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

«Dronningen» lanseres i september, og er signert Ingar Sletten Kolloen, som tidligere har hatt stor suksess med boken om Snåsamannen, samt bøkene om Knut Hamsun.

Biografien vil ta for seg hele dronning Sonjas liv, og det knyttes store forventninger til innholdet i boken som slippes første uke i oktober.

NB: SE LANG LISTE MED KOMMENDE BØKER I BUNNEN AV ARTIKKELEN

For dem som er mer interessert i landets musikkprofiler, kommer det biografier om både Wenche Myhre og Hans-Erik Dyvik-Husby, alias Hank von Helvete.

BRETTES UT: (Fra toppen) Hans-Erik Dyvik-Husby, Steffen Iversen, Gerd Liv Valla, Jostein Pedersen og Wenche Myhre. Foto: Foto: MARIUS KNUTSEN, BJØRN S. DELEBEKK, GEIR OLSEN, JOSTEIN PEDERSEN OG FRODE HANSEN.

Det er Aftenpostens Mona Levin som har gått Myhre i sømmene, og man får et innsyn i både hennes karriere samt privatlivet, som hun har vernet mye om.

Den tidligere Turboneger-vokalisten Dyvik Husby har fått hjelp av lyriker Håvard Rem til å samle sitt liv mellom to permer, og han forteller blant annet om det trøblete forholdet han har til faren sin.

Den tidligere GP-kommentatoren Jostein Pedersen skriver om depresjoner og karriere i sin bok «Nesten».

Tre av landets mest kjente fotballstjerner, Kjetil Rekdal, Steffen Iversen og Ståle Solbakken, gir også ut sine selvbiografier denne høsten.

I tillegg kommer det også biografier om Toralv Maurstad og Kristin Halvorsen for å nevne noen.

SKJØNNLITTERATUR:

Alexia Bohwim - «Golddigger».
Glamourforfatter Alexia Bohwim er ute med ny bok etter suksessene «Frognerfitter» og «Milf». Bohwim skildrer Oslos mest eksklusive miljø på Oslos beste vestkant, og skriver om svik, bedrag og sex.

Ari Behn - «Skyt meg, elsk meg». Ari Behn debuterte med «Trist som faen. Fortellinger» i 1999, og i hans nye bok tar han opp norsk asylpolitikk, identitet og tilhørighet. Den nye boken er på knappe 120 sider.

Vigdis Hjorth - «Leve posthornet!». Boken handler om engasjement og å finne en mening med tilværelsen. Politikk, eksistens og personlig utvikling blir vevd sammen i denne boken.

Ingvar Ambjørnsen - «Natten drømmer om dagen». Ambjørnsens nye bok handler om vandreren Sune som helst vil være alene, og hans innpåslitne følgesvenn Vale.

Kjartan Fløgstad - «Nordaustpassasjen». 20. august kommer Fløgstads nye bok ut, som handler om to spanske gutter som blir evakuert under borgerkrigen og havner i hvert sitt land, og dermed får vidt forskjellige liv.

Per Petterson - «Jeg nekter».
Det er fire år siden den kritikerroste forfatteren Per Petterson kom ut med boken «Jeg forbanner tidens elv». Forfatteren fylte nylig 60 år, og hans nye bok kommer ut i september.

Henrik Langeland - «Hauk og due». De som elsket «Verdensmesterne» av Henrik Langeland, kan glede seg til denne oppfølgeren. Romanen skildrer fire gutters oppvekst i Oslo.

Thorvald Steen - «Balanse».
Dette er en bok om en ung pleiepasient som arver en gigantisk sum sammen med to andre pasienter, og de bestemmer seg for å bruke dem på en spektakulær måte.

Levi Henriksen - «Postkort fra alle tings utkant». I tillegg til å ha samarbeidet med datteren om barneboken «Engelen i Djevelgapet», lanserer Levi Henriksen også en ny essaysamling.

Trude Marstein - «Hjem til meg». Boken handler om en mann som sliter med å få forholdene sine til å fungere. Marstein har vunnet flere priser for sine tidligere skjønnlitterære utgivelser.

Lars Saabye Christensen - «Sluk». Denne fortellingen består av to prologer, to romaner og en diktsamling.

Jonny Halberg - «1980». Jonny Halberg er aktuell med boken «1980».

Heidi Linde - «Agnes i sengen».
Dette er noe så sjeldent som en humoristisk bok om kjærlighetssorg.

Jon Michelet - «En sjøens helt».
Første bind av Michelets store sjøkrigsroman gis ut i høst.

Pedro Camona-Alvarez - «Og været skiftet og det ble sommer og så videre». Camona-Alvarez slo igjennom med «Rust», og gir nå ut en ny roman. Dette er en fortelling om to mennesker som glir fra hverandre i kjølvannet av flere tragedier.

Ketil Bjørnstad - «Verdens ende». Et foreldrepar mister sin ni år gamle datter, og tragedien fremprovoserer hevn og hat.

SAKPROSA:

Bjørn Eckblad og Gøran Skaalmo - «Se hva som skjedde; historien om TV 2». DN-journalistene vil antagelig komme med oppsiktsvekkende avsløringer i sin bok om TV 2, som lanseres omtrent samtidig med at kanalen fyller 20 år.

Bent Stiansen «Alene hjemme».
Stjernekokken oppdaget hvor kjedelig det er å lage middag bare til seg selv, etter han ble enkemann for to år siden. I boken disker han opp spennende oppskrifter til de minste husholdningene.

Cecilia Brækhus - «Selvforsvar for jenter». Bokseren har skrevet en bok for jenter om hvordan man lettest unngår trøbbel.

Jenny Skavlan - «Sy om med Jenny Skavlan».
Moteikon og designeren har skrevet om DYI-trenden (do it yourself), og hvordan man setter sitt personlige preg på garderoben.

Åslaug Haga - «Rødgrønn. Den rødgrønne regjeringen - fortid eller fremtid?». En bok om det rødgrønne eksperimentet.

Linda Eide - «Oppdrag Mottro! Jakten på gamle dager». NRK-profilen har ringt moren sin i ti år for å spørre og grave om gamle dager, sånt blir det bok av.

Alex Rosén - «Tøff pappa».
TV-kjendisen gir leseren sine synspunkter om papparollen i sin nye bok.

Knut Storberget - «Det er dine øyne jeg ser». Den tidligere justisministeren har skrevet om forbrytelser, straff og forsoning.

BIOGRAFIER:

Ingar Sletten Kolloen - «Dronningen». Kolloen har tidligere skrevet bok om Snåsamannen, og følger opp den suksessen med en omfattende biografi om landets dronning. Den vil skildre hele livet hennes fra oppveksten og frem til i dag.

Wenche Myhre og Mona Levin - «66 - et liv uten sikkerhetsnett».
I boken forteller Wenche Myhres om hvordan det har vært å leve nesten 60 år i rampelyset. Leseren får innblikk i både hennes karriere og privatliv.

Kjetil Rekdal - «Mitt liv som I».
Ålesund-treneren forteller om sitt liv som fotballstjerne. Selvbiografien er skrevet sammen med Olav Østrem.

Steffen Iversen - «Steffen». Den norske spissen forteller om livet sitt på og utenfor fotballbanen i sin selvbiografi som er skrevet sammen med frilansjournalisten Anders Mølster Galaasen.

Kristin Halvorsen - «Kristin Halvorsen». Den kjente SV-politikeren gir sin versjon av livet som stortingspolitiker i denne boken som er skrevet sammen med Lilla
Sølhusvik.

Jostein Pedersen - «Nesten».
MGP-kjendis Jostein Pedersens biografi handler om hvordan han har slitt med depresjon og forsøkte å ta livet sitt, men er samtidig en hyllest til livet.

Håvard Rem - «Hank». Lyriker Rem forteller historien om oppturene og nedturene til Hans-Erik Dybvik Husby alias Turbonegervokalist «Hank von Helvete». Blant annet handler det om det trøblete forholdet til faren.

Sylvia Brustad - «Sylvia Brustad; I partiets tjeneste». Den tidligere Ap-politikeren, som nå er blitt fylkesmann i Hedmark, forteller om livet som politiker. Boken har hun skrevet selv med hjelp av Stein Aabø.

Olav Gunnar Ballo - «Stortingsliv». I 2011 meldte han seg ut av SV i protest, og nå har Ballo skrevet sine politiske memoarer.

Toralv Maurstads «For et liv! Historier jeg bare har fortalt mine venner». Skuespillerveteranen forteller både om livet både på og bak scenen, samt kvinner som har preget tilværelsen hans og livets skyggesider.

Gerd Liv Valla - «Memoarer».
Hun hadde turbulente år som LO-leder før hun gikk av i 2007, og nå kommer hennes selvbiografi.

Dan Hammer - «Ståle Solbakken. En biografi». Historien om proffspilleren som fikk hjertestans på trening da han spilte for FC København, og måtte legge fotballskoene på hyllen, for så å skape en blomstrende karriere som fotballtrener.

Odd Reitan - «Hvis jeg var president». Rema-milliardæren debuterer også som forfatter denne høsten.

Joralf Gjerstad - «De gode gjerninger. Snåsamannen forteller». Neste bok om Snåsamannen kommer også i høst, og følger opp de andre suksessbøkene om mannen med de varme hendene.

Edvard Hoem - «Bjørnstjerne Bjørnson». Det fjerde og avsluttende bindet i bokserien om Bjørnstjerne Bjørnson slippes i høst.

OBS! Dette er ikke en komplett liste over alle høstens utgivelser, men en oppsummering av noen av høydepunktene.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder