DØDE TORSDAG: Novellekunstneren Kjell Askildsen døde torsdag ettermiddag, 91 år gammel.

Kjell Askildsen er død

Den norske forfatteren og novellemesteren Kjell Askildsen er død. Han skulle bli 92 år om få dager.

Publisert:
Artikkelen er over ett år gammel

– Dette er usigelig trist, sier forlagssjef Ingeri Engelstad i Oktober forlag til VG.

Hun bekrefter at Kjell Askildsen døde fredelig torsdag kveld med sin kone Gina Giertsen ved sin side. Askildsen ble 91 år – han døde én uke før han skulle blitt 92.

– Vi mottok meldingen i går kveld. Det var en fredfull død. Det er et stort tap for norsk litteratur og for oss på forlaget at han er borte. Kjell Askildsen satte en helt egen standard for novelle- og prosakunsten, sier Engelstad til VG.

Kjell Askildsen ble født i 1929 og regnes som en av de største skjønnlitterære forfatterne i norsk etterkrigslitteratur. Han debuterte med novellesamlingen «Heretter følger jeg deg helt hjem» i 1953 – og har utgitt en lang rekke romaner og novellesamlinger. Rekken over litterære priser er også lang: Askildsen vant blant annet Kritikerprisen to ganger, Brages hederspris i 1996 – og i 2009 mottok han Svenska Akademiens nordiske pris.

Minneord om et sjeldent forfatterliv: Debutboken ble bannlyst - hans egen far brant boken

GA UT BOK SOM 86-ÅRING: I 2015 gjorde Kjell Askildsen et historisk comeback med nyskrevne noveller.

Han var ikke bare elsket av kritikerne, men også leserne omfavnet novellene hans – og «Thomas F's siste nedtegnelser til allmennheten» ble av Dagbladet kåret til den beste norske boken utgitt de siste 25 årene.

– Kjell Askildsen var uten tvil den viktigste novellisten i sin generasjon. Det er jo nærmest blitt et eget begrep: Å skrive som Askildsen. Og det er mange som har prøvd nettopp det, men svært få som har nådd opp. Stilen hans vil bli husket. Han hadde også et veldig interessant liv – som Alf van der Hagen har skrevet om i sin intervjubok «Kjell Askildsen. Et liv», sier VGs bokanmelder Sindre Hovdenakk.

Les VGs anmeldelse av boken her: Et glimrende forfatterportrett

– Helten til så mange

Forfatter Per Petterson (69) fikk nyheten om Askildsens bortgang direkte fra forlaget tidlig fredag morgen.

KJENT KJELL I 50 ÅR: Per Petterson sier at Kjell Askildsen var helten til så mange.

– Det er et stort tap, sier han da VG ringer.

– Nå har ikke Kjell skrevet noe på lenge. Han var jo gammel. Men jeg gikk på gymnasiet med sønnen hans, så jeg har kjent Kjell i 50 år. Han har vært en av de store for de fleste av oss.

– Kjell var helten til så mange. Ingen klarte det han klarte når det gjelder noveller, sier Petterson.

Ullmann: - Bare én Askildsen

Linn Ullmann (55) har uttalt at det finnes gode forfattere i Norge, noen svært gode forfattere - «og så er det Kjell Askildsen»

– Ja, sånn er det. Hvis jeg skulle treffe på en forfatter som ikke har et forhold til Askildsen, så lurer jeg på om jeg ikke kan ha et forhold til den forfatteren. Askildsen har lært oss noe om viktigheten av form og språklig komposisjon - og rett og slett si noe om hva som er sant, sier Linn Ullmann som ikke hadde klart å gjenfortelle en Askildsen-novelle.

– Nei, da måtte jeg ha nynnet den. Askildsen spiller på strenger som er dypere enn handling og tematikk.

GIKK TIL ASKILDSEN UNDER CORONA: Linn Ullmann synes nedstengingen av Norge var skummel, og sier hun gikk til Askildsens noveller. Det samme gjør hun nå: - Nå synes jeg gjenåpningen er skummel, og jeg går igjen til Askildsen, sier hun.

Hun trekker særlig frem novellen «Jeg er ikke sånn, jeg er ikke sånn».

– Hvor mange har ikke lyst til å si akkurat det? Den novellen leser jeg annethvert år, kanskje hvert år - og hver gang er den helt annerledes for meg. Og nå som vi har vært gjennom en tøff tid, og mange har følt seg ensomme, sårbare og redde, så er også Askildsen mesteren.

– Jeg synes nedstengingen av Norge var skummel, og jeg gikk til Askildsen. Nå synes jeg gjenåpningen er skummel, og jeg går igjen til Askildsen, sier Linn Ullmann til VG.

– Den aller beste

Forfatter Tove Nilsen (68) har kjent Askildsen siden hun var ung.

– Kjell ble jo gammel, men dette er veldig rart. Samtalene med Kjell har betydd veldig mye for meg. Alle reiser og opptredener vi har hatt. Jeg tror Kjell har betydd veldig mye for alle som skriver i Norge, sier hun.

MINNES VENNEN: Forfatter Tove Nilsen sier Kjell Askildsen har betydd mye både som venn og forfatter.

Nilsen mener at landet nå har mistet den aller beste novellisten.

– Ikke bare var han en veldig god venn. Mange forfattere har nok hatt Kjell i bakhodet når vi har skrevet. Han fikk oss til å strekke oss, sier hun.

Dag Solstad: - En jeg virkelig beundrer

Forfatter Dag Solstad (80) har nettopp fått nyheten når VG ringer.

– Det var ikke uventet, men veldig trist likevel. Jeg har kjent Kjell Askildsen siden 1966. Han har betydd veldig mye for meg personlig og er en av de forfatterne jeg virkelig beundrer, sier han.

FORFATTERVENN: Dag Solstad.

Kulturminister Abid Raja (45) skriver på Twitter at Norge har mistet en av sine største forfattere.

«Novellemester Kjell Askildsen døde i går, og med det er siste punktum satt i et meget unikt forfatterskap som har gledet lesere i Norge og mange andre land siden debuten i 1953. Hvil i fred gode medborger.»

Hoem: - Hans tid var ute

Edvard Hoem har kjent Askildsen helt siden han selv var i 20-årene.

– Kjell var en av de første som tok seg av meg da jeg kom til Oslo med høye ambisjoner i 1969. Vi jobbet sammen i Forfattersentrum på dagen og hang på Casino restaurant på kvelden. Han var en lederskikkelse i forfattermiljøet, og alle hadde enorm respekt for ham - blant annet fordi han var så kontant på kravet om litterær kvalitet, forteller Hoem.

SØRGELIG: - Det er sørgelig at Askildsen er borte, men det er en kjensgjerning at hans tid var ute, sier Edvard Hoem.

Hoem mener Askildsen selv sto for en ekstremt høy litterær kvalitet.

– Hans ideal var den knappe, konsentrerte stilen – og mesterskapet ligger i novellene. Nivået var ... ja, så høyt at veldig få kan nå opp dit. Det er sørgelig at han er borte, men det er en kjensgjerning at hans tid var ute.

Historisk comeback

I 2015 gjorde Askildsen et historisk comeback som 86-åring: For første gang på 19 år utga han en bok med nyskrevne noveller. «Et lite stykke norsk litteraturhistorie», skrev VGs anmelder Sindre Hovdenakk om boken «Vennskapets pris»:

«Det handler som så mange ganger før i Askildsens arbeid om avstand og taushet, om det håpløse prosjektet det så ofte er å skulle oppnå virkelig kontakt og vennskap, om fortielse og klossethet og om menn som ikke kan kommunisere.

Det handler også om utroskap og begjær, om løgner og sjalusi. Og små eksplosjoner av aggressivitet under en tilsynelatende rolig overflate.»

Les anmeldelsen her: Historisk comeback!

Sammenlignes med Hemingway

Kjell Askildsens bøker er oversatt til 32 språk. De siste årene har han ifølge forlaget fått mange nye lesere utenfor Norge, og høsten 2019 ble hele hans samlede verk utgitt på tysk. Kritikere over hele verden har hyllet hans stil og El Pais har sammenlignet ham med Hemingway:

«en stor historieforteller ... kan sammenlignes med Hemingway og Carver i sin stil, og med Kafka, Beckett og Camus i sitt innhold», skrev El Pais i forbindelse med at Askildsen ble utgitt i Penguins Modern Classics-serie.

Mens kritikeren i The Independent skrev følgende: «Kjell Askildsens Noveller i utvalg viser at det er mer ved samtidsnoveller enn Amerika, og mer ved Norge enn Knausgård og Nesbø».

Egon Holstad (49), kommentator i VGs samarbeidsavis iTromsø, skrev varm hyllest da Askildsen rundet 90 år. Det var med tungt hjerte Holstad mottok nyheten om hans bortgang.

BEUNDRER: Skribent Egon Holstad.

– Dette var veldig vemodig, sier han og legger til:

– For meg er det ingen over ham. Han var en slags litteraturens Townes Van Zandt, der kvalitet alltid trumfet kvantitet, og der hvert ord, hver setning og hver utgivelse var kokt ned til det helt essensielle. Drepende presis. Knallhard og myk. Bitter, klok og morsom. Ordet geni og legende brukes altfor ofte om folk som ikke fortjener det. Kjell Askildsen fyller alle kriterier for å bli kalt begge deler.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no