VANT: Abdulrazak Gurnah ble oppringt av det svenske Nobel-akademiet torsdag.

Nobels litteraturpris til Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah (73) fra Tanzania stakk av med verdens gjeveste litteraturpris torsdag.

Publisert:
Artikkelen er over ett år gammel

Det kunngjorde Svenska Akademien på en pressekonferanse i Stockholm kl. 13.

Gurnah kommer fra Zanzibar i Tanzania og er bosatt i Storbritannia. Han har gitt ut ti romaner og en lang rekke noveller.

Flyktning

Gurnah kom til England i 1968, som flyktning. 73-åringens personlige erfaringer som flyktning er noe som gjenspeiles i hans forfatterskap, selv om han skriver om fiktive skikkelser.

Nå kan Gurnah ikke bare smykke seg med verdens viktigste pris for forfattere, men også se frem til å motta ti millioner svenske kroner.

Gurnah får prisen for sin måte å portrettere kolonialismens og flyktningers skjebne i gapet mellom kulturer og kontinenter, om et liv som var og et liv under utvikling – og det som er «en uløselig situasjon».

Akademiens faste sekretær, Mats Malm, sa på pressekonferansen at han akkurat hadde snakket med Gurnah på telefon. Prisvinneren befant seg da hjemme på kjøkkenet, og de to skal ha hatt en «lang og hyggelig samtale».

– Vi snakket om praktiske ting, siden alt er komplisert også i år, sa Malm.

Også i år setter pandemien stopper for den tradisjonelle feiringen av prisvinneren.

Gurnah er fra før blitt nominert til Den internasjonale Booker-prisen, for sin 1994-roman «Paradise». Den handlet om oppveksten i Tanzania. Forfatteren askriver på engelsk. En annen av hans berømte romaner, er «Desertion».

Klar tale fra redaktøren

Alexandra Pringle, Gurnahs redaktør i forlaget Bloomsbury, er overlykkelig. Hun sier til The Guardian at dette er så veldig fortjent, etter mange år med det hun mener er uteblitt anerkjennelse.

– Han er en av de største nålevende afrikanske forfatterne, og ingen har lagt merke til ham før. Det har tatt livet av meg. Virkelig tatt livet av meg, sier Pringle, som sier at prisvinneren alltid har skrevet om «ikke å passe inn».

– Men han har gjort det på den vakreste og mest drivende måten.

Pensjonert professor

Store Norske Leksikon er oppdatert med fersk informasjon om Abdulrazak Gurnah og hans verker.

Gurnah har blant annet vært professor ved universitetene i Kent og Canterbury, men gikk nylig av med pensjon, skriver BBC.

Norske Jon Fosse (62) ble av mange utropt som favoritt til å stikke av med prisen, men sånn ble det altså ikke.

Alle forfattere i verden har muligheten til å vinne Nobelprisen i litteratur, men stort sett har europeere gått seirende ut, noe som har vært gjenstand for diskusjon. Før dagens utdeling har bare 35 ikke-europeere fått æren, mot 90 europeere, ifølge NRK.

Gurnah er den første fra Tanzania til å vinne. På Twitter strømmer det på med hyllester, som denne:

Publisert: