FERSKING I ELITEKLASSEN: Ida Tufte Michelsen (f. 1987) er en norsk journalist og produsent som i fjor debuterte med første bok i serien om .Alma Freng. Nå er bok nummer to ute - og den er enda bedre!

Barnebok i eliteserien! Ida Tufte Michelsen: «Alma Freng og en flyvende fars hemmelighet»

Norske Ida T. Michelsens fantasy-serie om Alma Freng får leseren til å ønske seg mer, mer, mer.

Publisert:
Artikkelen er over ett år gammel
VG:s terninger viser 6 prikker

I fjor kom debutboka om solfangeren Alma Freng, og allerede i år foreligger bok nummer to i barnebokserien som er myntet på 9–12-åringer.

Den første kåret til en av fjorårets beste bøker - terningkast 6!

La oss håpe det er snakk om en lang serie, for dette er en fantasy-verden og et persongalleri som gir blod på tann.

Andreboka er enda mer velkomponert og spennende enn førsteboka. I den introduseres også solfangerbyen Belmeling, som med sitt underjordiske transportsystem gir et vell av mulige scenarier til kommende bøker.

Alma Freng bor med faren sin, de er ofte på flyttefot og har lite kontakt med andre. I første bok oppsøkes hun av farmoren sin, som avslører at de er solfangere. Solfangerne kan fly med solstråler og kontrollere tiden ved å knipse med fingrene. Bestefaren og Alma kan til og med reversere tiden for alle, og denne egenskapen redder dem ut av uføret mer enn én gang.

Dette er jo det klassiske utgangspunktet for fantasy: et barn uten venner eller åpenbare egenskaper viser seg å være svært spesiell og dyktig i en parallell virkelighet.

Det er lett å tenke på Harry Potter. Også Alma må gjennom en magiskole, der hun og leseren på samme tid får en innføring i fantastiske evner og muligheter.

Les også

Betal gjerne gutten din for å lese denne boken!

Alt om pubertet, penis, psyken og livet sjæl. Nok en fullkommen bok fra duoen bak et par av de største boksuksessene de…

Det tar litt tid før den første boka kommer skikkelig gang, og begynnelsen kan forveksles med  en parodi på sjangeren. Men når leseren har fått solfangerverdenen inn under huden, bretter det seg ut et stort lerret fullt av interessante detaljer, mulige konflikter og uante utganger. 

Personene i bøkene oppleves som ekte mennesker: fulle av humørsvingninger og karakterfeil. Leseren blir oppriktig nysgjerrig på hvordan det går med dem og hvilke hemmeligheter de bærer på. Hvor er moren til Alma, hvorfor er faren og farmoren uvenner?

Alma er en sympatisk heltinne, langt fra perfekt, men modig og snill.

«Du er en av dem som har plass til mer enn deg selv. Det er ikke alle som har det,» sier en medelev til henne. For å klare opptaksprøvene på solfangerskolen, er hun avhengig av flaks og velvilje fra andre, for hun stiller ikke alltid forberedt.

Les også

Barnebok om datterens kreft: Smertelig vakker!

Aldri før har livet på barnekreftavdelingen blitt skildret bedre i en barnebok enn i Mariangela Di Fiore og Lisa Aisatos…

Storminister og diktator Gabriella Grubel er en annen viktig person. Hun er ond på ordentlig og vil solfangerne til livs. Jakten er brutal, og det er ikke gitt at de gode vinner hele tiden.

I andreboka er kapitlene om Grubel korte og få, så for virkelig å forstå hennes motivasjon og krefter, bør man begynne med førsteboka.

Boka har filmatiske kvaliteter, og inni hodet til leseren pågår det en temmelig påkostet Hollywood-versjon. Solfangerne flyr i forskjellige formasjoner i egnede drakter. De sender solskriv til hverandre, som klistrer seg på vindusruta som våte blader fra trær. Og de har spesielle armbåndsur, kruvulurer, som viser alle mulige tidsnivåer. 

Det er en utrolig prestasjon å debutere med et så originalt og intrikat fantasy-univers som dette.

Attpåtil porsjonerer forfatteren ut spenningen mesterlig og skriver fram personer vi vil kjenne. Førsteboka er solgt til fem land.

Vi har fått en ny fantasy-serie å lengte etter!  

Anmeldt av: Kristine Isaksen 

Kjøp boken

Ida Tufte Michelsen «Alma Freng og en flyvende fars hemmelighet av Ida Tufte Michelsen»

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no