STERKT MØTE: Kronprinsesse Mette-Marit sammen med forfatter Wencke Mühleisen i Vennesla fredag.

Kronprinsesse Mette-Marit: − Fikk lyst til å bli gravid igjen

VENNESLA (VG) Kronprinsesse Mette-Marit (43) forteller at Wencke Mühleisens siste bok «All gjeldende fornuft» rev henne fullstendig opp - og at hun fikk lyst til å bli gravid igjen etter å ha lest boken.

 • Camilla Norli
 • Øystein David Johansen
Publisert:
Artikkelen er over fem år gammel

Fredag formiddag ankom kronprinsessens Litteraturtog Vennesla der hun møtte forfatterne Marie Aubert og Wencke Mühleisen. Bokbadet med Mühleisen ble nok en sterk opplevelse for kronprinsessen.

Seansen gikk langt over tiden - og kronprinsessen skulle gjerne fortsatt samtalen i en hel uke, sa hun.

– Det er noen setninger her som har en sånn eksistensiell tyngde at de slår meg helt i bakken. Vet dere hva jeg skrev i margen da jeg leste? Jeg skrev «Jeg skjønner ikke hva du gjør med meg, du river meg fullstendig opp», forteller Mette-Marit under samtalen med Mühleisen da de snakket om boken «All gjeldende fornuft».

Les også: Mette-Marit i sterkt møte med salmedikter: Haakon, kan du gi meg et lommetørkle?

Kronprinsessen fortalte publikum at hun måtte stoppe halvveis i boken, og at hun ringte forfatteren og fortalte at hun ikke klarte å lese mer.

– Men så tenkte jeg: Gud, jeg må jo lese resten - og jeg gjorde det med glede. Men jeg har fortsatt igjen de siste ti sidene, forteller Mette-Marit.

Les om Mühleisen: Bodde i kollektiv der alle måtte ligge med alle

Et av temaene i Mühleisens brevroman er at man som middelaldrende kvinne blir mer og mer usynlig, selv om en kvinne midt i livet er like vital som en mann midt i livet. Kronprinsessen fikk også salen på Vennesla bibliotek til å humre da hun åpenhjertig utbrøt:

ENGASJERT LESER: Kronprinsesse Mette-Marits opplevelse av Wencke Mühleisens brevroman «All gjeldende fornuft» fortalte hun om i Vennesla fredag.

– Altså: jeg fikk lyst til å bli gravid igjen etter å ha lest boken. At jeg må benytte sjansen før det er for sent, sa hun lattermildt.

Wencke Mühleisen er også kjønnsforsker og har vært opptatt av kjønn og forskjellene mellom kjønnene siden hun var liten.

Mette-Marit på litteraturtoget: Videregående var kaos

Noe også kronprinsessen har tenkt mye på.

– Jeg følte jo at jeg vokste opp veldig fritt, at det ikke var noen forskjell. Jeg merket ikke noe til det, egentlig, før jeg reiste til Australia og bodde der et år som ungdom. Der ble jeg tatt i mot på en helt annen måte som kvinne, og opplevde at det jeg kunne gjøre hjemme, ikke var greit der, sier kronprinsessen, som er bekymret for jentene som vokser opp i dag.

– Jeg lurer på om min Ingrid kan vokse opp like fritt som jeg gjorde, for i dag føles det som om skjønnhetsidealet og alt gjør at det ikke er like lett, sa Mette-Marit, og spurte Mühleisen om hva hun tror om at ting er blitt verre.

– Jeg tenker at rettighetene er større for kvinner, men at rommet likevel er blitt trangere i dag. Dette har jo også ungdommene i «Skam» satt ord på. De viser oss fint hvor trangt det faktisk er i det rommet. At du må trene, ha en perfekt kropp og alt det der. Det har skrudd seg til, sa Mühleisen.

Mer om sexkollektivet: Brøt ut etter ni år

Hun sier til VG at hun forstår Mette-Marits bekymring.

– Det gjelder jo i økende grad også gutter og guttekropper, men det er sterkest press på jenter, og jenter langt ned i barneskolealder. Som den 70-tallsfeministen jeg var, så hadde jeg aldri i min villeste fantasi sett for meg at dette seksuelle rommet vi ville utvide, istedenfor innsnevres. Jeg hadde ikke min villeste fantasi sett for meg at alt rundt kvinnekroppen i dag handler så mye om disiplinering.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. Kronprinsesse Mette-Marit: – Videregående var kaos

  LITTERATURTOGET (VG) Kronprinsesse Mette-Marit beskriver tiden på videregående skole med ett ord: – Kaos.
 2. Kronprinsesse Mette-Marit: – Fikk lyst til å bli gravid igjen

  VENNESLA (VG) Kronprinsesse Mette-Marit (43) forteller at Wencke Mühleisens siste bok «All gjeldende fornuft» rev henne…
 3. Mette-Marit i sterkt møte med salmedikter: – Haakon, kan du gi meg et lommetørkle?

  DYPVÅG KIRKE (VG) Det ble et sterkt møte mellom kronprinsesse Mette-Marit og 87 år gamle Svein Ellingsen – salmedikteren…
 4. Mette-Marit om «Skam» og «Mensen»: – Tar opp viktige temaer

  VOSS (VG) Kronprinsesse Mette-Marit har ingen skam rundt mensen, men er stor fan av «Skam».

Flere artikler

 1. Fikk lyst til å bli gravid etter å ha lest bok

 2. Savn, sex og selvforakt. Bokanmeldelse: Wencke Mühleisen: «Redd deg selv, lille hjerte»

 3. Her er 10 perfekte sommerbøker!

 4. Kronprinsesse Mette-Marit: – Videregående var kaos

 5. Ikke helt konge! Bokanmeldelse: H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit og Geir Gulliksen (red): «Hjemlandet og andre fortellinger»

Fra andre aviser

 1. Wencke Mühleisen: – Særlig eldre kvinners seksualitet har alltid vært en trussel

  Aftenposten
 2. Kronprinsesse Mette-Marit om egen barndom: – Jeg var helt ekstremt i opprør da jeg var ung

  Aftenposten
 3. Plutselig begynte moren å tenke over hvorfor småjenten ville blåses på tissen

  Bergens Tidende
 4. – Det er grusomt for en mor å se bilder av overgrep begått mot egne barn

  Bergens Tidende
 5. Kim Friele (86) er død. – En av årsakene til at folk som meg kan leve i frihet, sier statsråd.

  Aftenposten
 6. Kronikk av Knut Olav Åmås: Fra de ensomme og underlige skrivere, til de like ensomme og rare lesere

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no