Bestselgerlistene viser ikke bestselgerne

HELT VILT: Jon Michelet trodde han ikke solgte mer av boken «En sjøens helt: gullgutten» fordi den ikke lå på boklisten. Istedenfor er det en av bøkene som selger aller mest. - Listene viser jo ikke hva som faktisk selger, sier Michelet. Foto: NILS BJÅLAND Foto:Nils Bjåland,VG

Forlagssjef: – Boklisten er lureri!

Lars Mytting og Jon Michelet solgte i forrige uke flest bøker i
Norge. Likevel var de ikke å finne på den norske bestselgerlisten.

 • Camilla Norli

Artikkelen er over fem år gammel

– Dette er jo helt vilt. Jeg ante ikke at det var slik, jeg trodde rett og slett at jeg ikke solgte så bra lenger, og derfor ikke var på listen, sier Jon Michelet.

Foto: ,

Han trodde som folk flest nemlig at Norges offisielle bokliste hver uke viser hvilke bøker som selger mest her i landet. Men slik er det ikke.

På forrige ukes offisielle bokliste ligger Elena Ferrantes «Mi briljante venninne» på toppen, men hele 15 bøker solgte mer enn denne boken.

36 bøker solgte mer enn den offisielle tredjeplassen der Jussi Adler-Olsens «De grenseløse» lå, og hele 64 bøker solgte mer enn den offisielle 10.-plassen. En del av disse var billigutgaver, men veldig mange var innbundne utgaver.

– Burde ikke vært på listen

NB! Skjønnlitteratur. Foto: ,

Ifølge tall VG har fått tilgang til, var det «Svøm med dem som drukner» av Lars Mytting som solgte aller mest i Norge i forrige uke (uke 21). På annenplass lå Jon Michelets «En sjøens helt: gullgutten», på tredje «Sønnen» av Jo Nesbø, på fjerdeplass Keplers «Stalker» og på femteplass lå «Den ene pluss en» av Jojo Moyes. Alle i såkalt innbunden utgave.

Men ingen av disse bøkene var i mai å finne på de offisielle boklistene som hver uke publiseres av Den norske bokhandlerforeningen - og som også trykkes her i VG og flere andre medier.

– Slik boklisten er bygget opp i dag, består den av mange bøker som ikke burde vært der overhodet. Leserne vil jo vite hvilke bøker som faktisk selger mest. Nå er ikke bestselgerlisten veiledende, men villedende, sier forlagssjef Anja Marheim i Bastion forlag.

– Listen viser jo ikke hva som selger mest i Norge. Det er lureri, mener hun.

POCKET - VGs bokpodcast: Vi snakker om årets store boksensasjon!

Jon Michelet holder omtrent på å falle av stolen da VG ringer ham og spør om han kjenner til dette.

- Helt ukjent for meg

– Dette er helt ukjent for meg. Jeg syntes at det var litt rart at jeg var falt ut av listen i mai, men tenkte vel at jaja, da selger ikke boken så godt lenger, sier Michelet.

For 1. mai kom nemlig nye kriterier for hvordan den norske bokhandlerforeningen presenterer bestselgerlisten. Og det førte til at bøkene fra i fjor ble skjøvet ut av listen, slik at det bare er årets bøker til fullpris som nå er på den offisielle listen.

DOBBEL ULEMPE: Lars Mytting opplevde i fjor høst å se seg slått av JoJo Moyes «Et helt halvt år» som var på lavpris i ukevis, mens nye regler nå gjør at «Svøm med dem som drukner» ikke er å finne på boklisten - selv om det er den som selger aller mest her i landet.Foto: ROGER NEUMANN Foto:Roger Neumann,VG

– I toneangivende land som USA, England og Tyskland, publiseres bestselgerlistene basert på de bøkene som faktisk selger mest, uansett utgivelsesår. Enkelt og greit, sier Marheim i Bastion forlag.

Jon Michelet er også forundret over hvordan den norske listen utarbeides:

– Leserne har jo krav på å få vite hvilke bøker som selger, uansett utgivelsesår - det er jo de virkelige bestselgerne. I USA kan man ligge på bestselgerlisten i årevis. Man kan skille på hardback og pocket, men ikke kaste ut bøker som ikke lenger er nye. Det blir jo manipulasjon, mener Michelet.

Den norske boklisten har også tidligere vært regulert. Det er den såkalte fastprisordningen som spiller en stor rolle i hvordan listene i Norge ser ut: Det er bøkene som er utgitt i inneværende fastprisperiode som ligger på listen.

Tidligere kunne en bok utgitt ett år ligge hele det påfølgende året på bestselgerlisten. Dette er Jojo Moyes «Et helt halvt år» et godt eksempel på. Boken ble utgitt i 2013, men lå på toppen i hele 2014. 1. januar i år, falt hun på grunn av reglene helt ut av listen.

Men hadde de nye reglene blitt innført i fjor, ville hun ha falt ut allerede 1. mai i fjor.

Dette har nå fått store konsekvenser for høstens bestselgere, som blant annet Jon Michelet, Lars Mytting og JoJo Moyes. Allerede nå fra mai er deres bøker fra høsten ute av listene.

- Ikke lett å oppdage

Til tross for at de altså selger desidert mest i Norge.

Dette har den norske bokhandlerforeningen knapt formidlet til bransjen.

Kun i en mail med boklisten fra første uken i mai, ble det gitt informasjon som ikke var lett å oppdage.

– Jeg tror ikke så mange har oppdaget dette, vi har i alle fall ikke blitt informert skikkelig, sier Bastion-sjef Anja Marheim som har hatt stor suksess på bestselgerlisten de siste to årene med Jojo Moyes.

– Vi oppdaget det nettopp fordi vi skulle sjekke plasseringen til den siste boken til Moyes på listen, men så fant vi henne ikke på listen i det hele tatt. Og dette er altså en bok som ble utgitt i høst, sier Marheim.

Lars Mytting var den som solgte mest i forrige uke, og selv om det kan være irriterende å se at boken likevel ikke er øverst på boklisten, er han ikke helt uenig i endringen av utformingen av listen.

– Uansett hvordan du utarbeider listen, blir den misvisende. Jeg er jo egentlig for endringen, fordi da slipper de nye bøkene å bli trykket ned av lavprisbøker. For en ny roman kan det være vanskelig å kjempe mot utenlandske og nedsatte bestselgere, men det blir jo heller ikke riktig med en liste som ikke viser reelt salg, sier Mytting. Han mener løsningen kunne vært en felles liste, men at bøkene ble markert med pris.

– Da skjønner folk bedre hvordan dette er satt sammen, sier Mytting.

Vil vise salg av nye bøker

Slik svarer den norske Bokhandlerforeningen på kritikken:

– Vi har endret kriteriene slik at de følger dagens fastprisordning og slik at vi fremhever ny, norsk litteratur. 1. mai året etter at en bok er utgitt, er den ikke lenger bundet opp til fastprisordningen, og da er den heller ikke lenger med på boklisten, sier Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen.

Hun understreker at disse kriteriene er laget i samarbeid med medier, forlag, bokhandlere og forfattere.

– Vi mener listen i dag er det alle ønsker seg. Vi ønsker å vise salg av nye bøker.

– Men gir det ikke et feil bilde når listen ikke viser hva som faktisk selger mest i Norge?

– Noen synes kanskje det er litt rart, men samtidig mener vi at det er viktig å få frem den nye litteraturen – som trengs å løftes frem. Derfor har vi utarbeidet disse kriteriene.

– Så en bok utgitt i høst, i desember, er nå for gammel til å ligge på listene?

– Ja, i det skjæringspunktet vi er i nå, så er det slik. Jeg skjønner poenget ditt, men vi er nå inne i en ny fastprisperiode – og må forholde oss til det.

– For vanlige lesere er det ikke lett å oppfatte alle disse kriteriene, og noen mener dere lurer leserne når ikke de egentlige salgsvinnerne ligger på listen?

– Jeg skjønner det, men kriteriene er utarbeidet ut fra innspill vi får, vi lytter til alle, og det er bred enighet i bransjen om at man ønsker listene slik. Vi tror det er bra for leserne å oppdage den nye litteraturen på listene, sier Stensen som gjør oppmerksom på at det inne på Bokhandlerforeningens sider finnes en liste over månedlige bestselgere uansett utgivelsesdato.

– Er ikke den offisielle listen villedende når det faktisk er 15 bøker som selger mer enn den offisielle førsteplassen?

– Jeg føler jeg har svart på det spørsmålet nå, sier Stensen.

Flere artikler

 1. Forbrukerombudet: – Boklisten kan være villedende

 2. Forfattere krever ny bokliste

 3. Disse bøkene solgte mest i 2018

 4. Her er årets mest solgte bøker

 5. Forlag om tidenes bestselger: Ingen slår «Et helt halvt år»

Fra andre aviser

 1. Stordalen-forlag fortsetter å plukke ansatte og bestselgere fra de andre store

  Aftenposten
 2. En liten, gul bok om Montaigne på bestselgerlisten

  Aftenposten
 3. Krigsinteressen overrasker hele bokbransjen

  Aftenposten
 4. Jojo Moyes var mest populær

  Fædrelandsvennen
 5. Bestselger på nett – blir ikke tatt inn i bokhandelen

  Aftenposten
 6. Forlaget tok en stor sjanse da de trykket 500 eksemplarer. Nå har de solgt 70.000 Elena Ferrante-bøker.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no