NY BOK-STJERNE: Merk deg navnet Nora Dåsnes først som sist.

Bokanmeldelse: Nora Dåsnes: «Ubesvart anrop»

Nora Dåsnes (25) tegner Oslo slik Edvard Munch ville gjort det i dag. «Ubesvart anrop» er en original og følelsessterk erindringsbok om å være Oslo-ungdom rett etter terroren.

Publisert:
Artikkelen er over ett år gammel
VG:s terninger viser 6 prikker

Merk deg navnet Nora Dåsnes først som sist:

Hun gjorde knallsuksess i fjor med debutboken «Ti kniver i hjertet» – der hun viste seg som en forfatter som snakker ungdommens språk.

Også «Ubesvart anrop» handler om vennskap, musikk og forelskelse. Boken føles etterlengtet fordi den handler om ungdommer som ikke var på Utøya eller mistet noen i terrorangrepet, men som likevel kjenner på en stor sorg.

Sjekk ut 10 tips til bøker du kan lese i sommerferien!

I år er det tiårsmarkering, og det har kommet flere gode bøker om angrepet.

Men få, eller ingen, tar den nasjonale depresjonen og stemningen høsten 2011 på kornet slik som Nora Dåsnes gjør. Boken kjennes viktig fordi den videreformidler flertallets 22. juli-erfaring til nye generasjoner.

Hovedpersonene er sympatiske, og dialogene flyter utrolig godt. Tegnestilen er passe skisseaktig, enkel og tilgjengelig.

Både «Ti kniver i hjertet» fra i fjor og «Ubesvart anrop» er fulle av følelser. Med tilsynelatende enkle tegnegrep uttrykker personene store følelser og brå stemningsskifter, og det er en fryd å studere ansiktene deres.

22. juli-temaet gjør årets bok flere hakk mørkere og sterkere.

Fargebruken i boken understreker det alvorlige temaet. Rutene holdes i gråblått og kremhvitt, men når hovedpersonen Rebekka husker tilbake til dagen da det smalt, er tegningene blodrøde.

Nora Dåsnes tegner Oslo slik Edvard Munch ville gjort det i dag.

fGRÅBLÅTT: VGs anmelder mener fargebruken understreker det alvorlige temaet i boken – og trekker paralleller til Munch. Her fra dansegulvet på en revyfest.

Når man mot slutten av boken kommer til blomsterhavet i gatene, som er seks sider i voldsom fargeprakt, rykkes leseren ut av det apatiske. Sånn sett er coveret skuffende blast og kjedelig, og tittelen for generell.

I boken møter vi Rebekka som begynner på videregående og møter en kjekkas der, men klarer ikke å slutte å tenke på terrorhandlingene. Hva hun gjorde 22. juli, går i loop i hodet. Om natten har hun mareritt om en skytter som jager henne. Moren ser apatisk på nyheter døgnet rundt, og storebroren gamer døgnet rundt. Sistnevnte er en ekstra bør for familien for er det slik at de deler hus med en potensiell Breivik?

Les også

Kamzy svarer Behring Breivik i ny bok. Bokanmeldelse: «Din kamp er min kamp»

Kamzy Gunaratnams bok begynner og slutter i en slags dialog med Utøya-terroristen Anders Behring Breivik.

I et forsøk på å forstå hva som skjedde, begynner hun å gjøre research i takt med at rettssaken sendes på TV.

Denne researchen er ikke spesielt grundig, og består av spørsmål og enkle faktasetninger, men er en fin måte å hake yngre lesere på hva som faktisk skjedde. Her finnes utsnitt av talene som kongen og statsministeren holdt det året som rører Rebekka til tårer. Etter hvert klarer hun å finne fram til noen forklarende setninger på hvorfor man føler som man gjør.

Boken er en bragd fordi den setter enkle ord på en vanskelig kollektiv sorg og viser flere veier ut av den.

Les også

Personlig og intens 22. juli-bok! Bokanmeldelse: Ali Esbati: «Etter rosetogene»

Ali Esbatis «Etter rosetogene» er enda en dokumentarisk verdifull skildring fra en 22. juli-overlevende.

For eksempel blir bestevenninnen Fariba aktiv i ungdomspolitikken fordi «det føles bra å gjøre noe». Og Rebekka får ros for at hun ikke er perfeksjonistisk og forsøker å gi inntrykk av at alt er bra.

«Ubesvart anrop» er full av håp, og en perfekt 22. juli-bok å gi unge ti år etter.

Anmeldt av: Kristine Isaksen

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no