VANT: Jørn Lier Horst ble saksøkt av Lydbokforlaget og Gyldendal for å selge det de mener er «ulovlige kopier» av bøker der har rettighetene til, men han ble frifunnet i Oslo tingrett.

Jørn Lier Horst raser etter at Gyldendal anker lydboksaken

Jørn Lier Horst kommer med en kraftsalve mot forlagene Gyldendal og Lydbokforlaget etter at det ble kjent at de anker saken mot ham videre til lagmannsretten.

Publisert:
Artikkelen er over ett år gammel

Forfatteren ble i slutten av april frifunnet i rettssaken mellom ham og Gyldendal og Lydbokforlaget. Oslo tingrett kom frem til at Jørn Lier Horst hadde rett til å si opp lydbokkontrakten med Lydbokforlaget - og at han kunne ta tilbake lydbokrettighetene sine.

Retten dømte også forlagene til å betale Lier Horsts saksomkostninger på tilsammen 700.000 kroner.

Nå anker Gyldendal og Lydbokforlaget saken til lagmannsretten, skriver NRK, og forlagssjef Ann-Kristin Vasseljen i Lydbokforlaget bekrefter dette til VG.

– Vi er uenige i hovedkonklusjonen til tingretten og anker saken, sier Vasseljen til VG.

Ankefristen er i slutten av mai - og anken blir sendt inn i løpet av fristen, opplyser Vasseljen.

Lier Horst: Hva driver de med?

Bakgrunn: Derfor ble Jørn Lier Horst frifunnet

Jørn Lier Horst sier til VG at han er overrasket over at Gyldendal anker saken.

– De varslet jo anke allerede før rettssaken, men jeg er likevel overrasket. De juridiske vurderingene jeg har fått går på at det er en klar dom, men det synliggjør den skremmende holdningen om at de eier forfatterne til evig og alltid, sier Lier Horst og kommer med en kraftsalve:

– Hva er det egentlig de driver med på Sehesteds plass? Gyldendal er jo i ferd med å ødelegge sitt rykte overfor hele forfatterstanden, sier Lier Horst som nå regner med at bøkene hans likevel blir tilgjengeliggjort i Norges største strømmetjeneste Storytel.

– Det ville sende et uheldig signal til både forfattere og myndigheter om de lar seg styre av Gyldendal, sier Lier Horst.

VG har vært i kontakt med kommunikasjonssjef Camilla Bruseland i Gyldendal som ikke ønsker å kommentere Lier Horsts uttalelser.

ANKER: Forlagssjef Ann-Kristin Vasseljen i Lydbokforlaget og strategidirektør Einar Ibenholdt (midten) i Gyldendal.

Jørn Lier Horst har fortalt at det hele startet med «en fortvilet situasjon» fordi han mener Gyldendal og Lydbokforlaget ikke ville gjøre lydbøkene hans tilgjengelig i Norges største bokstrømmetjeneste, Storytel, og han følte seg innelåst i disse forlagenes egen strømmetjeneste, Fabel.

Det var dette som fikk Lier Horst og andre Strawberry-forfattere som Unni Lindell, Tom Egeland, Anne B. Ragde og Thomas Enger til å si opp avtalene sine med Gyldendal og Lydbokforlaget og spille inn over totalt 80 lydbøker på nytt.

GJELDER FLERE: Det var bare Jørn Lier Horst som ble saksøkt, men han står i bresjen for flere Strawberry-forfattere som har sagt opp lydbokkontraktene sine og spilt inn lydbøker på nytt. Det dreier seg blant annet om: Thomas Enger (f.v.), Unni Lindell, Tom Egeland som her er er avbildet med Lier Horst dagen før rettssaken.

Syv forfattere ut mot storforlagene: Nå er det nok!

Forlagssjef Ann-Kristin Vasseljen i Lydbokforlaget har tidligere uttalt til VG at en rettsavgjørelse rundt lydbøkene til Jørn Lier Horst også vil danne grunnlag for behandling av rettighetene til de andre forfatterne.

Om dommen til Oslo tingrett blir stående, betyr det i prinsipp at alle forfattere kan si opp lydbokkontrakten sin dersom ikke vilkårene er oppfylt og ta rettighetene sine tilbake.

Styreleder Edmund Austigard i Forleggerforeningen sier at Forleggerforeningen er opptatt av at avtaleverket mellom forfattere og forlag er utformet slik at det står seg over tid.

– Om det er tilfelle i dag skal retten avgjøre, det blir derfor galt å nå kommentere enkelthetene i denne konkrete saken.  Men om norske lesere fortsatt skal kunne nyte godt av fordelene det litterære økosystemet gir, må partene i litteraturbransjen sammen ta ansvar for å vedlikeholde og utvikle avtaleverket, sier Austigard.

Forleggerforeningen er forlagenes partshjelp i saken.

Kranglet om ordlyden

En setning i lydbokkontrakten har stått helt sentral i saken: Der står det at både forlag og forfatter kan si opp avtalen dersom det er solgt mindre enn 300 eksemplarer i løpet av det siste året.

Dette kranglet de om: Betyr «300 eksemplarer» både fysisk lydbok på CD, lydbokfil og strømming av lydbok?

Oslo tingrett var klar i sin dom og ga Jørn Lier Horst medhold i at Lydbokkontrakten utelukkende regulerer stykksalg av bøker.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no