FEMTE SØSTER: I den femte boken i Lucinda Rileys bestselgerserie «De syv søstre» er det Tiggy som skal finne tilbake til sine røtter. Lucinda hadde tre bøker på topp 15 over årets mest solgte bøker i Norge – uansett sjanger og utgave. Foto: Cappelen Damm/Astrid Waller

Hjerte, smerte og drama! Bokanmeldelse: Lucinda Riley: «Månesøsteren»

VG:s terninger viser 4 prikker

Så er hun tilbake, om ikke i stormens øye, så i en ny storm av en tekst: Lucinda Riley som forfører millioner av lesere gjennom årtier og over landegrenser, med en letthet og sjarm som betar.

 • Guri Hjeltnes

Artikkelen er over ett år gammel

Bokstablene i bokhandlene er høye verden over. Lucinda Riley har flere bøker på bestselgerlisten samtidig, i Norge og i en rekke andre land. I fjor hadde hun ikke mindre enn tre bøker på topp 15 over årets mest solgte bøker uansett sjanger og utgivelsesår i Norge.

Lest? Lucinda Riley ser rødt når hun får merkelappen romantikkdronning

«Månesøsteren» er femte bok i syvbindsserien «De syv søstre», om søstrene D’Aplièse som alle er adopterte, vokst opp i rikdom og kjærlighet i Genève. Etter farens død får alle søstrene en konvolutt med koordinater og tips om hvor de kan finne sitt opphav. Slik har Riley strukket et bredt lerret hun spiller på – hver bok handler om en av søstrenes jakt på sitt biologiske opphav, verden over.

Omstridt bokSatte bråstopp for karrieren

les også

Da han ble dødssyk, greide han ikke si det til henne

Pluss content

«Månesøsteren» handler om Tiggy – eller Taygete – som har søkt seg til Inverness i Skottland, til en herskapelig eiendom på hundre og seksti tusen mål med villnis, der hun skal hjelpe til med å føre skotske villkatter tilbake til området. Eiendommen Kinnaird har vært vanstelt i lang tid, men den unge arvingen, lorden, vil forsøke å gjenopprette den naturlige balansen – etter snauhugging og jakt.

Fått med deg? Ble refusert, men norske bokhandlere mener boken er årets beste!

Lorden er som seg hør og bør attraktiv, men er hjertelege på fulltid, har et utyske til kone og en datter som Tiggy får god kontakt med.

Selvsagt – alt ligger til rette for hjerte, smerte og drama. Ikke minst fordi det bor en gammel sigøyner på eiendommen, Chilly, som innvier Tiggy i at hun har en ekstra sans, en kraft i hendene, en enestående indre intuisjon. Den er nedarvet fra hennes forfedre – og Chilly leder henne tilbake til sitt opphav i Andalucía i Spania.

Lucinda Riley– De som vil ha sex, finner det andre steder

Dermed kastes leseren fram og tilbake i to parallelle historier, med hvert sitt rike persongalleri – i Skottland og i Sacromonte, ved siden av det vakre praktfulle Alhambra.

Tiggy blir invitert inn til de legendariske sigøynerne i Sacromonte som bor i huler. Her finner Tiggy langsomt sine røtter, og fortid og samtid møtes også etter hvert, men det må leserne oppleve selv.

Beskrivelsen av den fargerike romkulturen og gitanos, av flamencodans og livet rundt er nok gjort med velment varme fra Lucinda Rileys side, men omfanget av skildringer av fattigdom, machokultur, drikk, fyll og hor, svik og utsvevende livsstil, ikke bare i Spania, men på andre kontinenter der Tiggys slektninger har levd, befester lett fordommer mer enn godt er.

Lucinda RileyStrigråt da hun så Norge

«Månesøsteren» er ikke den sterkeste romanen i serien. Den fremstår litt mer anstrengt og forsert, og brikkene faller litt for lett på plass, uten den store svungen. På den annen side – og det er vel nettopp fenomenet Lucinda Riley – hun løfter leseren opp og vekk og inn i fremmede miljøer og kulturer – med mye god research som alltid.

Dette er feelgood nok for fansen, og sidene flyr lekende forbi. Skal du ha underholdning, finnes den her. Riley behersker sjangeren chic lit/upper class mer enn noen. Men det glir i partier for sømløst og uten motstand.

Fått det med degLucinda kjøpt opp av Hollywood

Her er flere frempek til de to siste bøkene, om søsteren Electra og om søsteren som er savnet. Riley vet nok å skrive seg opp igjen, til en knallavslutning.

Les også

 1. Bokanmeldelse: Henrik Elvejord Borg: «Text on the Beach»: – Gir ingen svar

  Hva gjør et opphold innesperret med andre drikke- og sexglade ungdommer med deg? Jeg skulle gjerne likt å få svaret.
 2. VG kårer: Dette er årets beste bøker 2018

  Lars Saabye Christensen, Simon Stranger og Olav den hellige er på topplistene til VG anmeldere for 2018.
 3. Allerede klart: «Snøsøsteren» er årets mest solgte bok

  Uansett sjanger, uansett utgave og utgivelsesår: Det er allerede klart at Maja Lunde og Lisa Aisatos julebok…
 4. Maja Lunde følger opp «Snøsøsteren» med tre bøker

  Årets største boksuksess, «Snøsøsteren», har skapt Harry Potter-tilstander – og nå har Maja Lunde (43) og Lisa Aisato…
 5. Nå kommer den igjen – boken som ga bråstopp for Lucinda Riley

  Det som skulle få fart på karrieren til Lucinda Riley (45) i 2000, endte i gedigen skuffelse.
 6. «Syv Søstre»-forfatter Lucinda Riley: – De som vil ha heftig sex, finner det andre steder

  Mens Lucinda Riley (45) overlater det meste til fantasien, kommer Hollywood-produsentene til å dampe opp erotikken i…

Mer om

 1. Bokanmeldelse
 2. Litteratur

Flere artikler

 1. Formidabel pageturner! Lucinda Riley: «Solsøsteren»

 2. «Syv Søstre»-forfatter fikk kreft: – Døden skremmer meg ikke

 3. Årets mest solgte bøker: Denne svensken solgte mer enn Nesbø

 4. Bokanmeldelse: Jussi Adler-Olsen – «Offer 2117»: Hardtslående fra Danmarks krimkonge

 5. Zeshan Shakar om «Tante Ulrikkes vei»-suksessen: - Jeg ble helt kjørt mentalt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder