Friskt om tradisjonsbrudd

Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen. 298 sider. Kr 249,-. Gyldendal.

Publisert:
Artikkelen er over 19 år gammel

Bali Rai: «Avlyst (arrangert) ekteskap»

Men hans familie er ikke som alle andres, de er nemlig indiske, og om Manny føler seg engelsk, så er det ikke aktuelt å si noe sånt hjemme.

Faren er en konservativ inder i tankesett, til tross for at han er dritings det meste av tiden, og Mannys eldre brødre har latt seg gifte bort, og bruker sin fritid på å lappe til lillebror. Han havner i en klemme som ikke er noen forunt, aller minst en tenåring, faren er fast bestemt på å gifte ham bort den dagen han fyller sytten.

Tristesse

Forfatter Bali Rai tegner opp en historie med humor, varme og tristesse. Situasjonen er muligens noe omvendt av det man er vant til å høre om, men det er neppe mindre dramatisk for en guttunge å bli lovet bort enn det er for en jente. Han kan ikke se noen fremtid i livet sitt hvis faren får gjennomført planen sin, og dermed klekker Manny ut sitt eget mottrekk.

Rai har en lett og ledig fortellerstil, kanskje litt for banal, men leseren føler så inderlig med Manny, og ler sørgmodig av hans svettestinkende bror, den teatralske moren og ikke minst av hans happy-go-lucky bestekompis som roter det til på egen hånd.

Det er blitt en velgjort bok om et vanskelig emne, at familien blir litt vel endimensjonale er det ikke så lett å si noe på, de representerer et slikt syn. At Manny ikke akkurat gjør det enkelt for seg selv, gjør det mer troverdig. Han er så definitivt ingen helgen, hans egen plan er ikke spesielt smidig, men akk så forståelig. «Avlyst (arrangert) ekteskap» er en verdifull ungdomsroman.

Den gir et innblikk i en livssituasjon som heldigvis er fremmed for mange av oss, samtidig er det mye i forholdene mellom søsken, foreldre, venner og skole i boken som er av allmenn karakter.

MORTEN ABRAHAMSEN

Publisert: