Homo-sex og narko i Ari Behns bok

Refusert av svensk forlegger: - For overfladisk

Ari Behns forlegger i Sverige synes romanen «Bakgård» er overfladisk og endimensjonal. Derfor vil han ikke gi den ut.

ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

- Det er en seksuell hunger i boken, sier Lindelöw, som tidligere har gitt ut «Trist som faen».

Men integritet er ikke nok, ifølge Lindelöw mangler Aris nye bok «Bakgård» dybde:

- For langsomt

- Jeg leste manuset, fikk et tilbud om å utgi boken og takket nei. Skildringene av personene i boken var for overfladiske. De har ikke tilstrekkelig psykologisk dybde. De er for endimensjonale. Jeg savner mer problematisering. Dessuten går det altfor langsomt, sier forlegger Tomas Lindelöw i Lindelöws bokförlag.

Enmannsforlaget har også gitt ut bøker av blant andre Edvard Hoem og Günter Grass.

- Dette er én manns vurdering. Det får stå for hans regning, sier Ari Behns norske forlegger Torleiv Grue i Kolon forlag. Grue innrømmer at han er skuffet over at den ble refusert av den svenske forleggeren:

- Det er klart det er leit at de ikke vil følge opp. Men det er vanlig at forfattere har flere forskjellige forlag i utlandet, så vi ser på dette som udramatisk. Vi prøver nå andre forlag i Sverige, sier Grue til VG.

- Hvordan tar Ari Behn refusjonen?

- Nei, dette er helt vanlig. Det er ikke slik at forleggerne står i kø for å få gi ut bøker, sier Grue.

«Bakgård» kommer ut i midten av oktober i Norge. Den gis ut på Kolon forlag, der også Behns novellesamling «Trist som faen» ble utgitt i 1999.

Modig

Den svenske oversettelsen «Trist som fan» fikk god mottagelse da den kom ut i 2001 i Sverige. Novellesamlingen ble utgitt på Lindelöws bokförlag, og har solgt rundt 3000 eksemplarer. Nå har det samme forlaget altså refusert Ari Behns roman «Bakgård».

- På grunn av kvaliteten, sier forlegger Tomas Lindelöw til Svenska Dagbladet.

- Den er ikke tilstrekkelig bra nok til å bli utgitt. Jeg beklager det. Det jeg savner i romanen, finner jeg i Ari Behns noveller. Der fant jeg mye mellom linjene. I romanen hender det for lite mellom linjene, sier Lindelöw til VG.

Han beundrer likevel forfatter Ari Behns mot.

- Han skildrer sex og narkotika, og også homoseksuell sex. Det er en seksuell hunger i boken. Han beskriver blant annet hvordan narkotika setter fart på seksualiteten. Det er detaljert beskrevet, og det synes jeg er modig siden han er gift med prinsessen. Så det er bra. Men samtidig føler jeg at skildringene av narkotika og sex er overfladisk. Jeg savner en problematisering av bruken av narkotika. Man er jo også redd og føler anger når man bruker narkotika. Det er viktig. Jeg hadde ønsket litt mer dybde på problemene, sier Lindelöw og tilføyer:

- Jeg tror kongehuset vil oppfatte dette som sjokkerende. Det viser at han har integritet, at han våger å skrive som han selv vil, sier den svenske forleggeren.

- Det står mer om sex og narkotika i et vanlig lørdags-Dagbladet, sier den norske forleggeren, Torleiv Grue, om det sjokkerende innholdet i boken.

- Har Slottet lest gjennom boken?

- Selvfølgelig ikke. Er det sånn i VG at dere sender alt dere skriver til gjennomlesning på Slottet? Det er noe som heter fritt ord og trykkefrihet, sier Grue.

Ut i Danmark

Så langt har forlaget Tiderne Skifter i Danmark bestemt seg for å gi ut «Bakgård». Det var også dette forlaget som ga ut «Trist som faen», eller «Fandens trist» som den het i Danmark.

«Bakgård» er også til lesning hos et forlag i Tyskland som også skal gi ut «Trist som faen» i tysk oversettelse i november.

I høst reiser Ari Behn på en halvannen måned lang signeringsferd med boken «Bakgård». Behn skal først presentere romanen på arrangementet «Bok i Sentrum» i Oslo 24. oktober.

VG fikk ikke Ari Behn i tale i går kveld.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder