Ukjent Tolkien-manus funnet

LONDON (VG) Et gulnet dokument på bunnen av en kasse viste seg å være et 2000 sider langt ukjent manuskript signert kultforfatter J.R.R Tolkien.

Publisert:
Artikkelen er over 20 år gammel

Kan bli en bok- sensasjon

Det er ingen ny roman forfatteren av «Ringenes herre» og «Hobbitten» har etterlatt seg, men derimot en oversettelse av det anglosaksiske heltediktet «Beowulf», som trolig ble skrevet om lag 350 år før slaget ved Hastings i 1066.

Diktet er etter alt å dømme skrevet i Storbritannia, men henter handlingen fra de gamle nordiske vikingrikene. I diktet møter vi helten Beowulf i kamp mot et menneskeetende monster som heter Grendel, Grendels mor og en gullkledt drage som spyr ut ild.

På bunnen av kassen

Den eldste kjente kopien av dette diktet stammer fra tiden rundt år 1000, og denne befinner seg på British Museum.

Tolkien arbeidet i store deler av sitt liv med å tolke det kjente diktet, og han holdt blant annet flere forelesninger om diktet i sin tid som professor ved Oxford. Men ingen ante at han hadde laget sin egen oversettelse - ikke før den amerikanske vitenskapsmannen Michael Drout dukket ned i arkivene i Oxford.

- Jeg ville egentlig se foredraget Tolkien holdt i 1936, året før han ga ut «Hobbitten». Plutselig fikk jeg se fire store «bøker» på bunnen av en kasse. Jeg begynte å se gjennom dem, og plutselig skjønte jeg at jeg hadde funnet en hel bok som aldri før hadde sett dagens lys.

Hjertet mitt stoppet, før det raste av sted igjen. Det var først da jeg gikk ut på gaten for å møte min kone at jeg skjønte hva jeg hadde sett. «Herregud, jeg har funnet et upublisert Tolkien-manuskript, tenkte jeg vilt,» forteller Drout til The Sunday Times. Han har nå sikret seg de nødvendige tillatelser fra alle hold, og meningen er at Tolkiens arbeid skal utgis i bokform til sommeren. Nå gnir mange seg i hendene ved tanken på hva salget av boken kan innbringe.

- «Beowulf» er en vidunderlig historie. Og med Tolkiens navn på omslaget vil boken temmelig sikkert bli en salgssuksess, sier Merlin Unwin, sønn av Tolkiens opprinnelige forlegger.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no