GOD BOK: Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» fikk terningkast fem av VGs anmelder i september.

GOD BOK: Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» fikk terningkast fem av VGs anmelder i september. Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix

Bokhandlerprisen til Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth (57) fortsetter å sanke utmerkelser. Tirsdag ble det klart at hun bokhandlernes favoritt i Norge.

Jennifer Bråthen
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Av ti nominerte boktitler er det Hjorths bok «Arv om miljø» som stakk av med seieren da Bokhandlerprisen 2016 ble delt ut på Litteraturhuset tirsdag. Prisen ble overrakt av kulturminister Linda Hofstad Helleland.

– Jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke alle som arbeider i norsk bokhandel. Tenk at «Arv og miljø» er stemt fram som den boken de har likt aller best i år. Som forfatter er det utrolig verdifullt å få denne anerkjennelsen. Dette oppleves stort, og jeg er svært takknemlig. Vi er heldige i Norge som har så kompetente og leseglade bokhandlere, sier Hjort i en fersk pressemelding.

Her anmelder VG prisvinneren: Vigdis Hjorth: «Arv og miljø»

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris, og deles ut etter avstemming blant alle som arbeider i norsk bokhandel. Selve prisen er en bronsestatuett utført av billedhugger Nils Aas. I fjor gikk prisen til Maja Lunde for «Bienes historie».

Prisen føyer seg inn i rekken av utmerkelser som har gått Hjorths vei. Fra før av er hun blitt tildelt Gyldendalprisen i 2011 for sitt samlede forfatterskap og Kritikerprisen 2012 for «Leve posthornet!». I 2014 fikk hun Amalie Skram-prisen. I 2014 ble hun tildelt Brages Hederspris, og i 2015 hun fikk Aschehougprisen.

Forrige Hjorth-roman: «Et norsk hus» – smart om oss og de andre

Øvrige nominerte:

Anne B. Ragde, «Alltid tilgivelse»

Ellen Vahr, «Gaven»

Frode Grytten, «Menn som ingen treng»

Helene Uri, «Hålke»

Iben Akerlie, «Lars er LOL»

Jan-Erik Fjell, «Lykkejegeren»

Jørgen Jæger, «Fortielsen»

Ketil Bjørnstad, «Verdens som var min. Syttitallet»

Tore Renberg, «Du er så lys»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder