BOKAKTUELL: Til høsten kommer den tidligere polititoppen Hanne Kristin Rohde ut med boken «Kjemp for alt hva du har kjært». En personlig bok basert på hennes erfaringer som leder og hvordan årene i politiet har formet henne som menneske.

BOKAKTUELL: Til høsten kommer den tidligere polititoppen Hanne Kristin Rohde ut med boken «Kjemp for alt hva du har kjært». En personlig bok basert på hennes erfaringer som leder og hvordan årene i politiet har formet henne som menneske. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Hanne Kristin Rohde: - En del av hjertet mitt vil alltid være i politietaten

Hanne Kristin Rohde (53) ønsket mindre ansvar og mer frihet. Derfor valgte hun å gi seg i politiet etter 25 år i fjor sommer, men innrømmer samtidig at hun savner jobben i seksjonen.

Sindre Nordengen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I et intervju med Dagbladet snakker den tidligere lederen for volds- og seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt om hennes nyeste bok «Kjemp for alt hva du har kjært». Siden hun ga seg i politiet, har hun lykkes som forfatter og skrevet seg inn på bestselgerlistene med krimbøkene om politileder Wilma Lind.

– Min nyeste bok som kommer ut til høsten en gang vil handle om mitt lederskap i politiet, min utvikling som menneske, og hvordan du kan vokse deg sterkere. Jeg håper å kunne inspirere leserne til å tenke «dette kan jeg klare», sier Hanne Kristin Rohde til Dagbladet.

Til VG utdyper Rohde at den personlige boken ikke har vært noe hun har tenkt lenge på å skrive.

– Saken er den at jeg reiser mye rundt i landet og holder erfaringsforedrag om relasjonsledelse i politiet gjennom tjue år. Veldig ofte blir jeg oppfordret til å nedtegne foredraget i en bok. Det er ikke det jeg har gjort, men det er disse oppfordringene som ble insitamentet til å skrive.

VG+: Hanne Kristin Rohde om arbeidet med sin første bok.(krever abonnement)

Gikk i bakken

NY KARRIERE: Hanne Kristin Rohde jobbet i politiet fra 1989 og frem til sommeren 2014. Nå satser hun på karrieren som forfatter og foredragsholder. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Det var i november 2012, under et foredrag, at Rohde gikk i bakken. Etter hvert ble det konstatert betennelse på balansenerven og krystallsyke. Hun var sykemeldt i ett år. Etter sykemeldingen sa hun opp jobben i politiet.

– Jeg har valgt bort mye av det som lagde stress og bekymringer, men jeg kan ikke leve helt som en huleboer, slik jeg kunne gjort som forfatter. Jeg må også være ute blant folk, sier hun til Dagbladet.

Da barna var små og Hanne Kristin og familien hadde høyt lån, var trygghet det viktigste.

– At jeg visste at vi ikke havnet i økonomisk trøbbel om ungene ble syke eller noe skjedde, men nå er situasjonen annerledes. Barna er store. Vi har ikke stort lån lenger. Jeg kom til et punkt der jeg merket at frihet har blitt mye viktigere enn trygghet, sier hun til avisen.

Vil inspirere andre

Hun håper den nye boken vil inspirere andre som av ulike grunner står fast i livet til å ta tak i det og komme seg videre. Hun skriver fordi hun ønsker at alle mennesker skal kjenne på og vite at de er sterke nok i seg selv til å klare det de vil. Til å få det livet de fortjener.

– Jeg deler erfaringer som jeg håper kan gi resonans hos leseren og en mulighet til å få et enda bedre liv, sier Rohde til VG.

For å bli helt frisk oppsøkte Rohde mentaltrener Live Landmark (46) og gikk på et Lightning Process-kurs hos henne.

– Jeg lærte å gjøre meg selv frisk. Jeg lærte hvordan hjernen kan brukes som redskap til å få et enda bedre liv. Det burde vi alle få mulighet til å lære en bit av.

Les også:Hanne Kristin Rohde fikk hjelp av Snåsamannen.

SUKSESS: Hanne Kristins første kriminalroman «Mørke hjerter» er nå trykket i 53 000 eksemplarer. Den kom på 6. plass blant mest solgte krimromaner i 2014. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Hvorfor akkurat hun, den aktive karrierekvinnen og travle tobarnsmoren skulle bli syk, har hun ikke dvelt ved.

– Sykdom er en del av livet. Det er bare vi her oppe i nord som har det så godt at vi glemmer at livet ikke bare er en dans på roser. Jeg har aldri grublet over selve sykdommen, men jobbet meg selv frisk.

Savner seksjonen

Den tidligere polititoppen vet ikke om hun noen gang vil komme tilbake i en vanlig jobb, men innrømmer at hun har behov for å gjøre mer enn og bare skrive.

– Det er en tid for alt. En del av hjertet mitt vil alltid være i politietaten. Etter 25 år i etaten var det naturlig å forsøke å spille på andre sider av meg selv, men jeg savner seksjonen, de kreative idealistene som jobber der og humoren. Det jeg imidlertid ikke savner er mangelen på lederskap hos enkelte av topplederne i etaten, sier hun til VG.

Les også:Rohde hardt ut mot likestillingsministeren.

– Hva har du lært av det du har vært gjennom?

– Å være takknemlig for gode dager, svarer hun kontant.

– Føler du deg sterkere enn før?

– Jeg føler meg sterkere for hver dag jeg får leve, og håper at jeg som sprek hundreåring kan svare at jeg er sterkere enn noensinne!

GIKK PÅ KURS: Etter å ha blitt rammet av betennelse på balansenerven og få konstatert krystallsyke i 2012, var det er kurs i Lightning Process som gjorde Hanne Kristin helt frisk. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Sykdommen var aldri et veiskille, selv om den utløste en fratreden fra etaten tidligere enn planlagt.

– Jeg lever livet annerledes nå enn som tjueåring eller trettiåring. Jeg forsøker å nyte livsløpet og stadig lære nye ting om meg selv og universet.

Rohde har vært politiets ansikt utad under flere alvorlige drapssaker. Hun fikk det administrative ansvaret for terroretterforskningen fra høsten 2011 og hun ledet etterforskningen av drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne da hun ble syk i august 2012.

I 2011 debuterte hun med barneboken «Kråka som hadde høydeskrekk». I februar 2014 ga hun ut sin første kriminalroman «Mørke hjerter» som nå er trykket i 53 000 eksemplarer. Den kom på 6. plass av norsk skjønnlitteratur og var blant den mest solgte krimromanen i 2014. Tidligere i år ga hun ut oppfølgeren «Bare et barn» med krimheltinnen Wilma Lind i hovedrollen. Denne boken er til nå trykket i 30 000 eksemplarer. Til høsten kommer «Kjemp for alt hva du har kjært».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder