Kronprinsessen: – Å lese Renberg var som å være på de samme festene

MOR OG DATTER: Kronprinsesse Mette-Marits mor, Marit Tjessem, satt på første benk da datteren åpnet årets Litteraturtog i Trondheim bibliotek tirsdag morgen.

Mette-Marit åpnet boktoget med mamma

TRONDHEIM (VG) Kronprinsesse Mette-Marit savnet moren sin under reisen med Litteraturtoget i fjor. I år ble mamma med.

Av 

Kirsti Hovland

Publisert:

Artikkelen er over seks år gammel

– Hei, mamma! var de første ordene kronprinsessen ytret rett før hun åpnet Litteraturtoget som skal gå fra Trondheim til Lillehammer.

Mette-Marit har aldri lagt skjul på at det var moren Marit Tjessem som først viste datteren veien til biblioteket og dermed la grunnlaget for Kronprinsessens litterære interesser. Som sådan var moren et naturlig følge på Litteraturtoget.

I fjor, etter at Mette-Marit hadde holdt det som av mange blir kalt Kronprinsessens viktigste tale noensinne, måtte hun ringe sin mor mellom Snåsa og Steinkjer, der sa hun:

– Jeg snakker så mye om deg på denne turen.

Savnet moren

Kronprinsessen legger ikke skjul på at hun av og til savner moren, og at hun er glad for at mamma ble med på turen i år.

– Jeg har ikke sett henne på en stund. Og selv da jeg besøkte henne i Kristiansand i forrige uke fikk jeg nesten ikke snakket et ord med mamma.

I år er moren med i Kongevognen, som er omgjort til bibliotek, på hele litteratur-turen. På Twitter allerede kvelden før reisen la kronprinsesse Mette-Marit ut denne tweeten:

Min hovedgjest på #litteraturtoget i år ... Hun leser «Om bare» av Vigdis Hjort #minbok.

– Assosiasjoner

Under alle stoppestedene i går ble morens tilstedeværelse inkludert av kronprinsesse Mette-Marit. Hun var ikke minst opptatt av å påpeke morens engasjement og sans for Tore Renberg, som var Kronprinsessens gjest på Litteraturtoget:

– Jeg har en mor som er oppvokst i Stavanger. Hun er, ja, over 70, men både hun og venninnene hennes sitter og diskuterer dine bøker.

Og Renberg, som under bokbadet hadde fortalt at han tidligere i sin karriere hadde opplevd å få kritikk for at han skrev om puberteten og tenårene, fikk støtte av Kronprinsessen på at det han har gjort mye av i sine 20 år som forfatter, nemlig å skrive om ungdom og identitet, også er interessant for damer over 70:

– Min mor og hennes venninner er opptatt av det du skriver. Så det kan du kan tenke på når du får høre at du skriver fæle ord, lo Kronprinsessen. Hun ga også uttrykk for hva stemmens hans setter i gang av assosiasjoner for henne:

– Når jeg hører deg snakke, hører jeg hele min barndom. For mamma er jo fra Stavanger.

Min hovedgjest på #litteraturtoget i år... Hun leser "Om bare" av Vigdis Hjort #minbok http://t.co/EAZzCt8S2E

Identitet og oppvekst

Tirsdag morgen var kronprinsesse Mette-Marit endelig på vei på sin litterære maratonreise sørover i Midt-Norge.

– Det er tidlig på morgenen, så jeg er litt rusten i stemmen. Temaet på denne reisen er identitet og hva det vil si å være menneske, sa hun under åpningen.

I et intervju med VG, der forfatterne Tore Renberg og Harald Rosenløw Eeg sitter sammen med Kronprinsessen på røde skaiseter i kafévognen, forteller hun at Tore Renbergs verk treffer henne spesielt:

– Da jeg leste Renberg for første gang var det som å lese min egen tid og barndom – som å være på de samme festene. Vi har mye til felles. Jeg kjente meg igjen i det å leve i den tiden og de utfordringene man har som ung: Hvem man er og hva man vil være.

– Mamma er dessuten en stor fan av Renberg og har lest flere bøker av Renberg enn meg. Hun er jo også fra samme sted som ham, fra Stavanger, sier Kronprinsessen til VG.

– Mamma har god smak, ler Tore Renberg fornøyd.

På bokbadet på Oppland intervjuer Kronprinsessen Renberg om hvorfor han begynte å skrive.

– Jeg begynte å skrive dikt i romjulen 1996, jeg var 13 år og grunnen var litt alvorlig. Jeg hadde en fantastisk mamma og pappa. Men i det huset jeg bodde i bråkte det. Jeg kjente mye frykt. Jeg hadde en pappa som drakk feil, han drakk for mye. Skriving ble for meg et lys, en redning. Så det at jeg begynte å skrive var noe ganske alvorlig og personlig, sier han.

– Det er jo fantastisk å se at et menneske som av livsnødvendighet begynner å skrive kommer ut på den andre siden som forfatter, påpeker Kronprinsessen.

Selv sier hun dette om hva hun tenkte da hun leste «Mannen som elsket Yngve»:

– Da jeg leste denne boka opplevde jeg at vi har så mye felles referanser. Jeg følte jeg leste om ungdomstiden min.

Gode forfattere gjør det lettere å leve

Kronprinsesse Mette-Marit står for den offisielle festivalåpningen av Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. I år er temaet identitet og oppvekst. I åpningstalen for Litteraturtoget på Trondheim bibliotek var hun innom hva de beste forfatterne gjør med henne som menneske.

– De anerkjenner mine mørke og svake sider og gjør det lettere å leve med meg selv, sa Kronprinsessen.

Kronprinsessen bekreftet også morens litterære påvirkning i et ferskt Twitter-intervju med NRK.

– Jeg har alltid elsket å gå på biblioteket med mamma, sa hun der.

Før åpningen finner sted på Lillehammer har hun kjørt Litteraturtog fra Trondheim siden morgenen og hatt bokbad underveis, blant annet med forfatterne Tore Renberg og Harald Rosenløw Eeg. Totalt vil Kronprinsessen ha tilbakelagt tre bokbad i dag når hun ankommer Lillehammer.

Kongevognen er igjen omgjort til bibliotek, og 26. – 27. mai gjør kronprinsesse Mette-Marit reisen fra Trondheim til Hamar. Underveis stopper Litteraturtoget på Oppdal, Ringebu og Lillehammer.

Bokbadene startet med Roy Jacobsen og Helga Flatland – som er spådd å¨bli en av våre mest sentrale samtidsforfatterene – på biblioteket i Trondheim. Der ga Kronprinsessen gjenkjennelseseffekt til Roy Jacobsens uttalelse om at han kunne få en setning i hodet midt på natta som stanset ham fra å sove videre.

– Jeg kjenner meg igjen i det å få menneskene så tett innpå seg når jeg skriver taler, for eksempel. Her om natten sto jeg opp klokken tre på natten for å forberede meg til denne reisen her. Så sånn som du beskriver her, Roy, det kjenner jeg meg igjen i når jeg går inn i prosjekter, sa kronprinsesse Mette-Marit.

Neste bokbad blir på Oppdal med Renberg og Rosenløw Eeg. Tore Renberg er en av våre mest kjente samtidsforfattere. Romanene Mannen som elsket Yngve (2003, filmatisert 2008) og Kompani Orheim (2005) gir inngående skildringer av konfliktfylte ungdomsår under vanskelige forhold, der ikke minst musikken spiller en stor rolle. Sju år har det tatt Tore Renberg (39) å røpe offentlig at hans alkoholiserte romanfigur er bygget på hans egen far.

Harald Rosenløw Eeg regnes som en av de mest erfarne og viktigste ungdomsbokforfattere i Norge. Han han også hatt suksess som manusforfatter for film, med «De usynlige» og «Yatzi». Rosenløw Eeg er også en del av kronprinparets nettverk. Forfatteren har blant annet stilt opp for Kronprinsen i hans arbeid med stiftelsen Global dignity og hans arbeid med verdighetsdager.

«Min Kamp»

Det tredje og siste bokbadet skjer på Ringebu med forfatterne Kaja Skjerven Mollerin og Knut Hoem.

Under litteraturtogets stopp på Snåsa 2. april ifjor fortalte Mette-Marit om hvordan Karl Ove Knausgårds bok «Min kamp» var viktig for at hun skulle komme seg videre i sitt eget liv. Hun ble hyllet for åpenheten da hun snakket om hvordan det var å vokse opp med en far som var alkoholiker.

– Som liten følte jeg alltid at jeg hadde noe jeg måtte skjule, for ingen av mine venner visste at min far var alkoholiker. Jeg tror at den gleden jeg har hatt ved å kunne forsvinne inn i bøkenes verden har blitt forsterket nettopp derfor. Litteratur er viktig for å kunne forstå de aller vanskeligste tingene i livene våre. Det som gjør oss mest sårbare, det som gjør at vi bærer med oss skammen, sa Kronprinsessen den gang.

Kronprinsessens åpenhet rundt det å vokse opp med en alkoholisert far ble hyllet i sosiale medier og av interesseorganisasjoner.

– Jeg vet hvor mye det kreves. Det betyr ekstremt mye for min del personlig og for mange barn som lever i den situasjonen i dag, sa Marius Helland Sørensen-Sjømæling leder i Bruker- og interesseorganisasjon for Barn av rusmisbrukere til VG.

VG+:Prinsesse lesehest(krever abonnement)

Det var Kronprinsessens ide å fylle et tog med bøker og reise gjennom Nordland og Nord-Trøndelag for å snakke om litteratur. Dette gjorde henne søvnløs. Om dette sa hun til VG Helg som fulgte henne på boktoget i fjor:

– For ved å dele litteraturen deler jeg også noe av mitt innerste. For meg er det å lese livsnødvendig. En bok har ingen forventninger til meg. Når jeg leser bøker, er det som meg selv, som hele det mennesket jeg er. Lesingen er mitt fristed. Kronprinsessen fremhevet også bøkenes verdi i sin hverdag:

– Jeg lever et fragmentert liv. Det er store kontraster hele tiden. Den ene dagen er jeg i Vietnam, og neste dag skal jeg ordne med barna på skolen, og så er det gallamiddag dagen etter. Det er ikke så mange hverdager, men bøkene er noe jeg kan holde fast i gjennom alle opplevelsene.

LES OGSÅ:Dette leste Mette-Marit i påsken

Publisert:

Les også

 1. Mette-Marit er dronningvikar i Venezia

  VENEZIA (VG) Kronprinsesse Mette-Marit steppet i dag inn og overtok dronning Sonjas oppgave under åpningen av…
 2. Disse bøkene leser Mette-Marit i påsken

  Kronprinsesse Mette-Marit (41) bruker fridagene i påsken til å lese norske, svenske og amerikanske bøker.

Mer om

Kongehuset

Kronprinsesse Mette-Marit

Flere artikler

 1. Nytt stunt fra kronprinsesse Mette-Marit: Tar T-banen

 2. Disse bøkene leser Mette-Marit i påsken

 3. Forfatter James Salter (90) er død

 4. Kronprinsesse Mette-Marit: – Videregående var kaos

 5. Mette-Marit om «Skam» og «Mensen»: – Tar opp viktige temaer

Fra andre aviser

 1. Mette-Marit: Dess mer kulturdebatt, dess bedre

  Aftenposten
 2. Kronprinsessen om Skam, tabuer og sin indre apekatt

  Aftenposten
 3. Kronprinsessen startet sin Bokbane-turné. Uten billett.

  Aftenposten
 4. Bokanmeldelse: Snilt og upolitisk i regi av kronprinsessen

  Aftenposten
 5. Kronprinsesse Mette-Marit om egen barndom: – Jeg var helt ekstremt i opprør da jeg var ung

  Aftenposten
 6. Mette-Marit svarte på nynorsk-kritikken

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no