UNG IMPORT: - Jeg kommer gjerne tilbake igjen til Norge, sier Guillaume Vigneault. Hans første bok i norsk oversettelse får god kritikk av VGs anmelder. Foto: Jørgen Braastad

Fra bar til bok

Etter ti år bak bardisken fikk Guillaume Vigneault (34) nok. Han sluttet i jobben for å skrive på heltid.

Publisert:
Artikkelen er over 18 år gammel

Jeg ble trøtt av barlivet. Det er hverken bra for lungene eller for leveren.

- Jeg ble trøtt av barlivet. Det er hverken bra for lungene eller for leveren, sier den unge kanadiske forfatteren.

Hans roman «Mot medvind» utgis på norsk i disse dager av det nye forlaget Lille Måne. For boken har Guillaume mottatt tre priser, og filmrettighetene er solgt. Pierre Houle, som blant annet har laget mafia-TV-serien «Omertà», skal ha regien på filmversjonen av romanen.

- Landsens gutt

Guillaume Vigneault er bosatt i Montreal, og han er sønn av sangeren, låtskriveren og forfatteren Gilles Vigneault.

- Jeg er en landsens gutt og tilbrakte barndommen blant hunder og høns nord for Montreal. Jeg vokste opp i veldig artistiske omgivelser. Min far har skrevet 30 bøker og utgitt 35 album siden 1960, og min søster er jazzsanger. Selv synger jeg ikke, i hvert fall ikke når jeg er edru, men jeg spiller gitar, sier Guillaume Vigneault.

- Far har en pasjon for språk, og han oppmuntret oss veldig til å utvikle det. Han har vært en god støtte, men har heller ikke brydd seg så mye med det vi har drevet med. Jeg var alltid barnet som lot tankene vandre, som så ut av vinduet og som aldri gjorde lekser. Det var ikke noe mas rundt dette hjemme, og det tror jeg var viktig for meg.

- Jeg begynte å skrive bøker da jeg var 14 år. Min mor har tatt vare på dem, og de er helt forferdelige. Jeg debuterte da jeg var 29 år og prøvde mye annet før jeg kom dit. Jeg har studert flere fag, blant annet filosofi og litteratur, jeg har gått på flyskole, og jeg er gift og skilt. Jeg liker å ha gjort mye, det er best for skrivingen. For hvis du bare studerer litteratur - hva skal du skrive om da?

«Mot medvind» ble utgitt i Canada i 2001 og er på vei ut i verden.

- Oppmuntrende

- Boken har gjort det så bra! Nå utgis den på norsk og skal også oversettes til engelsk og russisk. Det er så oppmuntrende! Jeg skriver på fransk, og etter besøket i Oslo skal jeg på bokmesse i Paris. Det gleder jeg meg til, for familien min bodde i Paris da jeg var tenåring.

Guillaume arbeider også med manus til film og TV-serier, og han holder skrivekurs for ungdom. Dessuten arbeider han med en ny roman, som skal handle om en bror og en søster.

- Familien er et fascinerende territorium - en veldig rik grunn å studere. Det er nesten så en kan bli overveldet av temaet. Men i de to første bøkene mine har jeg skrevet om forhold mellom unge voksne, og nå vil jeg gå inn i de mørke hjørnene og utforske familierelasjoner, for de kan være veldig motsetningsfylte, sier Guillaume Vigneault.

Publisert:

Mer om

 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no