MED TROFEET: Karl Ove Knausgård med den høythengende rpisen under utdelingen i Oslo. Foto: Scanpix

Knausgård vant Brageprisen

Forfatter Karl Ove Knausgård vant i kveld den prestisjetunge Brageprisen.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL
Forside - Brageprisen

Knausgård (40) vant for sin roman «Min Kamp. Første bok» i kategorien skjønnlitteratur for voksne. Prisutdelingen fant sted i Gamle Logen i Oslo.

Romanen, som er et selvbiografisk verk, er første bok i en seksbindsserie med tittelen «Min kamp». «Min kamp 1» ble lansert i september i år. Planen er at alle bøkene i serien skal lanseres i løpet av første halvår 2010.

- Nådeløst, åpent blikk

«I «Min kamp 1» går Knausgård tettere på et menneske enn vi vanligvis opplever i litteraturen. Han utleverer sin hovedperson og sine omgivelser med nådeløst, men åpent blikk. At forfatteren åpenbart er sterkt forankret i sin egen biografi, gir romanen snarere et allmenngyldig enn et privat preg», skriver juryen i sin begrunnelse i følge NTB.

Knausgård er født i Oslo, men er oppvokst på Tromøya ved Arendal og i Kristiansand.

Knausgård debuterte litterært i 1998 med romanen «Ute av verden», og som han også fikk Kritikerprisen for. Romanen handler om Henrik Vankel, som i starten av romanen befinner seg et sted i Nord-Norge som lærervikar. Etter at Vankel innleder et forhold til en 13-årig elev forlater Vankel bygda i all hast og reiser hjem igjen til Kristiansand. I resten av romanen flettes samtiden sammen med minner fra barndommen og ungdommen.

Flere vinnere

Andre som fikk priser i kveld, var Maria Parr for boken «Tonje Glimmerdal» i kategorien Barne- og ungdomsbøker, og oversetter Bjørn Alex Herrman i Åpen klasse for sin oversettelse av Herman Melvilles «Moby-Dick».

Journalist Kjetil Stensvik Østli ble belønnet med Brageprisen i kategorien sakprosa for sin bok «Politi og røver».

Tor Åge Bringsværd ble tildelt hedersprisen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder