ANGRENDE SYNDER: Tidligere konserndirektør i Aschehoug, Leif Marius Schatvet, vil tilbakebetale beløpet han underslo fra forlagshuset. Foto:PRIVAT,

Aschehoug-topp dømt til tre års fengsel for millionunderslag

Dom: Forsøkte å gjøre alle til lags - også økonomisk ** Anker ikke dommenTidligere økonomidirektør i Aschehoug, Leif Marius Schatvet (51), underslo nesten 9,4 millioner kroner fra forlagshuset i løpet av fire og et halvt år. Nå er han dømt til tre år i fengsel.

Marcus Husby
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det kommer frem i en dom fra Asker og Bærum tingrett onsdag.

I tillegg må han betale 5.074.284 kroner i erstatning til Aschehoug. Schatvet har allerede betalt tilbake 60 prosent av det underslåtte beløpet, ifølge dommen.

Schatvet erkjente alle forhold i retten og fylte dermed kravene til en såkalt tilståelsesdom.

Aktor hadde på forhånd lagt ned påstand om fengsel i tre år og syv måneder.

Millionbeløpet fra underslaget ble blant annet brukt til privat forbruk, deriblant bygging av en hytte og dekning av kredittkortgjeld. Hytta er nå solgt, og pengene er brukt til å tilbakebetale Aschehoug.

Schatvets advokat, Anne Christine D. Stoltz, sier til VG at hennes klient ikke kommer til å anke dommen.

– Vi ser at påtalemyndigheten ikke har fått fullt ut medhold i sin straffepåstand, men min klient synes likevel det er en streng dom. Han tar den imidlertid til etterretning, og vil godta dommen slik han kan komme i gang med soning og dermed fortsette arbeidet med å gjøre opp for seg.

I retten fortalte den tidligere økonomidirektøren at underslagene startet før hytta ble kjøpt, men at byggeprosjektet medførte at han mistet oversikten og kontroll over sin egen privatøkonomi.

Schatvet kunne ikke gi noen forklaring på hvorfor han gjennomførte underslagene, utover en vanskelig familiesituasjon og de kravene som han følte han måtte leve opp til.

Ifølge dommen forsøkte 51-åringen gjøre alle til lags - også økonomisk.

Fortrengte underslagene

I retten tirsdag fortalte den tidligere Aschehoug-direktøren at underslagene startet før hytta ble kjøpt, men at byggeprosjektet medførte at han mistet oversikten og kontroll over sin egen privatøkonomi.

I tiden etter at forholdet ble kjent, innrømmer Schatvet at han har slitt med psykiske problemer på grunn av selve saken og medieoppmerksomheten den førte med seg.

Han forklarte også i retten at han fortrengte de mange underslagene han hadde begått i 2009, og at dette var grunnen til at han ikke hadde full oversikt i det første politiavhøret.

Det var i januar at det ble kjent at Aschehougs økonomidirektør Leif Marius Schatvet (51) hadde underslått 4,4 millioner kroner fra forlagshuset. Svindelen ble avslørt i desember i fjor da han forsøkte å unndra ytterligere én million kroner.

– Underslagene er gjennomført på en utspekulert og nøye planlagt måte som har vært troverdig og vanskelig å oppdage, fortalte forlagssjef Mads Nygaard.

I granskingen som ble gjort av politiet og revisjonsselskapet KPMG ble det oppdaget ytterligere 21 urettmessige transaksjoner i perioden 2009-2011.

Med disse beløpene økte underslaget til rundt 9,4 millioner kroner.

– Denne saken er tragisk og helt håpløs. Jeg ser at det jeg har gjort, er veldig alvorlig og at jeg fortjener en straff. Og jeg skjønner at jeg kommer til å få det. Det jeg er mest bekymret for, er den straffen dette påfører mine barn, sa Schatvet i tirsdagens rettsmøte, ifølge Dagens Næringsliv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder