MÅ IKKE BETALE: Åsne Seierstad slipper å betale sakskostnader til bokhandler Shah Mohammed Rais. FOTO: ESPEN BRAATA / VG Foto: ,

Seierstad vant over bokhandler i Høyesterett

Forfatter Åsne Seierstad slipper å betale sakskostnader til bokhandler Shah Mohammed Rais, har Høyesterett bestemt.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Shah Muhammad Rais mener Seierstad krenket familiens privatliv da forfatteren omtalte familien i boka «Bokhandleren i Kabul», og saksøkte både Åsne Seierstad og forlaget.

Oslo tingrett krevde imidlertid at Rais skulle stille med 500.000 kroner i sikkerhet for at bokhandleren skulle få prøvd saken. Rais anket til lagmannsretten, som reduserte kravet til 300.000 kroner, samtidig som Seierstad ble dømt til å betale bokhandlerens saksomkostninger.

Seierstad anket lagmannsrettens avgjørelse til Høyesterett.

Ifølge Nettavisen har Høyesterett nå behandlet anket, og enstemmig kommet frem til at Seierstad og Cappelen Damm ikke skal betale saksomkostningene til bokhandler Shah Mohammed Rais.

– Jeg er ikke overrasket, men resultatet er selvfølgelig gledelig. Dette er nok et fullt nederlag for bokhandleren, så nå får vi bare avvente at han stiller sikkerhet, sier Cato Schiøtz, som er advokat for Seierstad og Cappelen Damm, til Nettavisen.

Advokat Per Danielsen, som representerer Rais, sier saken nå skal bringes inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Les stort portrett med forfatteren på VG+ (krever innlogging)

Seierstad har nylig fått svært gode anmeldelser i både Storbritannia og USA for boken «En av oss».

Boken, en dokumentar om 22. juli, gjerningsmannen og ofrene, ble gitt ut i Norge høsten 2013. Boken fikk terningkast fem i VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder