ÅRETS ÅLREITE DAME: Shirley Bottolfsen er i dag utnevnt til «årets ålreite» dame av Jo Nesbø og Harry Hole-stiftelsen. Hun er den irske dama som kom til Bodø for 60 år siden og i 36 år har jobbet for å samle inn penger til de som trenger. Totalt har hun samlet inn over 7 millioner. Foto: Sandblad Mattis , VG

Shirley om Nesbø: – Skulle ønske flere var som ham: Jo Nesbø og Shirley Bottolfsen gir én mill. til «de glemte flyktningene»

Jo Nesbø og Harry Hole-stiftelsen synes Shirley Bottolfsen er årets mest «ålreite dame» - og sammen gir de bort én million kroner til Flyktninghjelpen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

FARGERIK: Shirley Bottolfsen slik Bodøs innbyggere er vant til å se henne. I fargerik drakt med sponsormerker. Her fra «Norske helter-showet» til VG, TVNorge og Gjensidigestiftelsen i fjor. Foto: Mattis Sandblad , VG

Det er blitt tradisjon for Jo Nesbø og Harry Hole-stiftelsen å samles på Harrys Holes stampub Restaurant Schrøder i desember for å utnevne «Årets ålreite» fyr eller dame.

I år falt valget på irsk-norske Shirley Bottolfsen (81) for hennes arbeid i Bodø og i utlandet. Bottolfsen er en ekte ildsjel og svært kjent i Bodøs lokalmiljø. I 36 år har hun samlet inn penger og andre nødvendigheter til Bodøs trengende - ofte iført en fargerik joggedress som er dekket med sponsormerker fra byens bedrifter. I fjor var også VG med på å kåre henne til hverdagshelt og «Årets kroneruller».

– Shirley Bottolfsen er ei veldig ålreit dame som fortjener å få litt lys på seg. Hun er mest kjent i lokalsamfunnet, og nå har vi hentet henne ned hit for å kaste litt lys over det hun har gjort og gjør. Hun fortjener utnevnelsen «årets ålreite» for det hun står for og for alle de pengene hun har samlet inn. Hun er en viktig person i Bodøs lokalsamfunn, sier styremedlem Erik Holst i Harry Hole-stiftelsen til VG.

– Jo Nesbø er en ørn

Shirley selv kom med fly fra Bodø for å motta Harry Hole-diplomet i dag. Hun sier til VG at hun er utrolig stolt.

– Tenk at jeg er blitt en ålreit dame, det er jeg veldig, veldig stolt over. Men i kveld må jeg hjem igjen - for det er snart jul, og det er mange som trenger penger og mat, sier Shirley og forteller at hun beundrer Jo Nesbø stort.

– Jeg skulle ønske det fantes flere som ham. Han skriver bøker og kan hjelpe så mange. Han er en ørn, mens jeg egentlig bare er en spurv. Jeg vil også veldig gjerne si at det finnes to Shirley Bottolfsen. Det er en som er en liten irsk enke som bor alene sammen med to katter, en hund og tre pinnsvin, og så er det Shirley Bottolfsen «We». Altså vi! Jeg hadde ikke klart meg uten alle de folkene som hjelper meg og aksjon Shirley, sier Shirley som ofrer seg helt for å hjelpe andre. Hver dag går hun rundt i gatene og samler inn penger, og hver kveld mellom 17 og 23 kjører hun ut mat til folk som trenger det i Bodø.

– Dette er hele livet mitt, og jeg er så stolt og lykkelig, sier hun.

Fjorårets ålreite: Eddi Eidsvåg for arbeidet med Pøbelprosjektet

Jo Nesbø understreker at for å bli utnevnt til Årets ålreite, trenger man ikke å være ålreit hele tiden, man må bare nå en formtopp det året.

– Men sånn er det jo ikke med Shirley, hun har vært ålreit i mange år, sier Nesbø.

Én mill. til Flyktninghjelpen

Årets prisbeløp på en million kroner og sammen med styret i Harry Hole-stiftelsen har har Shirley Bottolfsen vært med på å bestemme at Flyktninghjelpen skal motta årets prisbeløp.

– Ja, det er altså ikke slik at den som blir årets ålreite får pengene selv, men må sammen med oss bestemme hvem som skal få pengene. Og dette synes jo Shirley er veldig stas. Hun er veldig entusiastisk. Pengene går til Flyktninghjelpen og et utdanningsprosjekt for somaliske flyktninger i Dadaab i Kenya. I det siste har det vært mye snakk om Syria, med rette, men vi mener det er viktig å belyse en annen katastrofe som er kommet litt i skyggen av Syria, sier Erik Holst.

Les også: I alle år har Shirley hjulpet andre - nå får hun hjelp

GOD STEMNING: Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, var svært glad for å ta i mot sjekken på én million kroner fra Jo Nesbø og Shirley Bottolfsen på Restaurant Schrøder i dag. Foto: Sandblad Mattis , VG

Utdanningsprosjektet drives i det som er verdens største flyktningleir - der det for tiden er cirka 350.000 flyktninger, hovedsakelig fra Somalia. 150.000 av disse er barn. Flyktninghjelpens prosjekt vil styrke lese- og skriveferdigheten til cirka 1.500 barn og unge i alderen 10-17 år.

Dette er ikke første gange Shirley blir hyllet for sitt arbeid. I 2005 mottok hun kongens fortjenestmedalje i sølv for sin mangeårige innsats for eldre og trengende. I fjor mottok hun også John I. Alvheims ærespris for sin innsats for å bedre livskvaliteten til sine medmennesker. I 2008 fikk hun også 25.000 kroner av VG-nissen for sitt arbeid. De tok hun med seg til en barnehjem i Litauen.

Harry Hole-stiftelsen ble etablert i 2008 ved at Jo Nesbø overførte alle rettigheter og tilhørende inntekter fra romanen «Hodejegerne» som hittil er solgt til hele 33 land. Filmen basert på boken ble også en stor suksess, både i Norge og internasjonalt. Senere er rettighetene til Jo Nesbøs bøker «Blod på snø» og «Mere blod» også overdratt til stiftelsen. Begge bøkene er solgt til 26 land.

– Det er en utrolig historie, dette, for da vi startet hadde vi jo aldri trodde vi skulle få inn så mye penger. Det strømmer inn penger jevnt og trutt, hovedsakelig fra «Hodejegerne», men også fra de to nyeste bøkene, sier Holst.

Stiftelsens kapital utgjør i dag i overkant av 37 millioner kroner, og er altså økt med åtte millioner fra i fjor.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder