ETTERFORSKERE: Dramaet i Knutby er blitt kriminalromanen «Pastorerna i Knutby». Her under rekonstruksjonen med etterforskerne Robert Grundin (t.v.) og Lennart Kjellander. Foto: Aftonbladet

Knutby-drapet ble roman

Mårten Nilsson mener Knutby-saken har alt: liv, død, sex, kjærlighet, svik og utroskap. Derfor har svensken skrevet kriminalromanen «Pastorerna i Knutby».

Lena Storvand
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

- Jeg begynte tidlig å samle materiale ved siden av min ordinære jobb, forteller Mårten.

Han kaller boken en autentisk kriminalroman.

Snakket med Fossmo

- Den har form som en kriminalroman, men man kan like gjerne kalle det en dokumentar. Alt som står der, er sant. Det finnes bare små innslag av roman-virkemidler, sier Mårten og forklarer med følgende eksempel:

- Den dagen Sara Svensson ble pågrepet av politiet, forteller jeg at hun tygget på et eple og kikket ut av vinduet. Jeg vet at hun hadde med seg et eple, men jeg vet ikke helt når hun tok den første biten.

En annen episode er da Åsa Waldau holdt sin avskjedspreken i Uppsala pinsemenighet.

- Jeg har hørt på båndopptak fra den, så jeg vet hva hun sa, og jeg har snakket med folk som var der. Men jeg forteller også hvor hun festet blikket, og jeg vet jo ikke eksakt hvor hun så.

Journalisten og forfatteren har snakket med Helge Fossmo i forbindelse med boken.

- Jeg ville sjekke noen fakta med ham, som ikke ville spille noen rolle for hans sak. Og han ville bidra.

Jeg snakket med ham i telefonen, og han ba om å få et eksemplar når den var ferdig. Ut over det sa han ikke noe om at det skulle bli en bok av det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder