Dette er kjendisenes hagefestminner

Regnfest gir de beste minnene, i hvert fall om man skal tro forfatter Unni Lindell. Allikevel strømmet kjendisene til i strålende solskinn for årets Aschehougs hagefest.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den sagnomsuste hagefesten i Drammensveien i Oslo tiltrekker seg blant andre landets største forfattere, prisvinnere, komikere, politikere og festglad kulturelite.
Krimforfatter Unni Lindell var blant de selvskrevne gjestene på årets hagefest. Hun har flere gode minner fra tidligere års hagefester, men hun husker spesielt godt en regntung hagefest for fem år siden.

- Jeg «stjal» taxien til Trond Giske. Det regnet var vanskelig å få taxi og kom ut sammen med Tron Øgrim. En taxi var utenfor og vi fikk beskjed om at nei, dette var tronds taxi. - Trond er meg det , sa Tron Øgrim og dermed fikk vi beskjed av sjåføren, som var en av våre nye landsmenn, om å hoppe inn. I bilen lå mange av Giskes dokumenter. Det ble litt pinlig etterpå, sier Unni Lindell.

Fersking på hagefest


Selv om Else Kåss Furuseth er et kjent navn blant norges kulturpersonligheter er hun ikke riktig vant med å gå på Aschehougs kjendisparty.
- Jeg er en fersking her jeg. Bare min andre gang, forteller komikeren og TV-personligheten.

KOMIKERKVARTETT: Else Kåss Furuseth, Henrik Thodesen, Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne var alle pyntet for årets store hagefest. Foto:Trond Solberg,VG

Også Åse Kleveland og ektemannen Oddvar Bull Tuhus husker også regnværsfestene best.

– Da blir vi ofte stående så tett sammen, sier Bull Tuhus til VG.

Blant gjestene var NRK-profil Anne Grosvold. Det er første gang hun besøker festen på noen år, men hun sier hun har bare gode minner fra tidligere hagefester.

Er ikke som det var

Hagefestene er ikke som de en gang var mener forfatteren Jan Kjærstad. Han sier til VG at det var mange flere skandaler på festen før om årene.
– Særlig godt husker jeg en episode for rundt ti år siden. Da var det en forfatter som klatret høyt opp i et av de store trærne i hagen her. Han var nok ganske beruset og følte at forlaget ikke hadde gjort nok for boken hans. Men da han kom høyt nok opp i treet ropte han «nå hopper jeg». Heldigvis klarte en klok sjel fra forlaget å få ham ned med løfte om at dette kunne man se nærmere på. Det var etter den episoden forlaget fikk kappet av grenene på flere av trærne for at noe lignende ikke skulle skje igjen, mimrer Kjærstad.

Fotograf Morten Krogvold husker flere av hagefestene godt. Foto:Trond Solberg,VG

22 år gamle minner

Fotograf Morten Krogvold sier til VG at denne typen bransjefester har blitt mye roligere de seneste årene. Hans beste hagefest-minne er fra 1992. Da dukket nemlig Salman Rushdie opp.

– Han var «ettersøkt» og vi var 200 meter fra den iranske ambassaden. Disse festene er veldig hyggelige. Særlig for oss som er kunstnere og jobber mye alene. Samtidig må jeg si at kunsterene er blitt mye mer veloppdragne på fester som denne. Vi våget nok nye mer før. Men fortsatt er dette veldig hyggelig, sier fotografen Morten Krogvold.

De over 1000 inviterte gjestene minglet rundt i det celebre selskapet. Forfatter Geir Gulliksen (51) ble tildelt Aschehougprisen ved festens begynnelse. Prisen er på 100.000 kroner. - Årets prisvinner skriver setninger som får verden til å åpne seg, mener forlaget.
I januar ble det kjent at Aschehougs økonomidirektør Leif Marius Schatvet (51) hadde underslått flere millioner kroner fra Aschehoug over flere år. Det så allikevel ikke ut til å prege torsdagens hagefest.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder