PERSONLIG: Kronprinsesse Mette-Marit er sammen med Geir Gulliksen redaktør for boken «Hjemlandet og andre fortellinger» som kommer ut i dag.

Mette-Marit i ny bok: - Jeg har masse opprør i meg ennå

I boken «Hjemlandet og andre fortellinger» forteller kronprinsesse Mette-Marit om ungdomsopprøret og at hun har nok opprør i seg fortsatt til å ikke utøve rollen som kronprinsesse slik mange forventer.

Publisert:
Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg har jo masse opprør i meg ennå. Jeg utøver ikke rollen min på den måten som mange forventer at jeg skal. Snarere tvert imot, tror jeg, sier kronprinsesse Mette-Marit i en samtale med forfatter Geir Gulliksen i boken «Hjemlandet og andre fortellinger» - der kronprinsessen og Gulliksen har valgt 12 forfattere til å skrive nye tekster om det å være norsk.

Sjekk: Mette-Marit går internasjonalt med litteraturtoget

I samtalen med Gulliksen diskuterer de to dette med å være norsk, og de kommer inn på kronprinsessens barndom og ungdomsopprør. Mette-Marit forteller at familien så vellykket ut bare på utsiden.

– Jeg vokste opp i en poster-familie på vellykkethet. Alle vi som levde i huset, visste at det ikke var sant, men sånn så vi ut. I dag kan jeg si at jeg er glad for å ha med meg den erfaringen, når det tross alt gikk bra med oss, sier Mette-Marit og forteller at hun var i «helt ekstremt opprør» da hun var ung.

Les også

Kronprinsesse Mette-Marit: – Videregående var kaos

LITTERATURTOGET (VG) Kronprinsesse Mette-Marit beskriver tiden på videregående skole med ett ord: – Kaos.

Hun barberte for eksempel av seg alt håret i 3. klasse på videregående.

– Jeg begynte å se at barndommen min hadde gjort noe med meg, og jeg gikk gjennom en fase hvor jeg hadde i meg så mye vondt som måtte ut, og det kom ut i sinne og sorg. Fram til jeg reiste til Australia, hadde jeg vært verdens mest pliktoppfyllende unge, jeg var veldig snill, helt innenfor boksen. Så sa det vel bare stopp, jeg greide ikke mer, i alle fall kunne jeg ikke leve opp til de forventningene andre hadde til meg. Jeg har alltid kjent på at jeg ikke er god på forventninger. Når folk har for mange forventninger til meg, så … , sier Mette-Marit i boken.

SAMARBEID: Kronprinsesse-Mette Marit og forfatter og forlagsredaktør Geir Gulliksen i samtale om boken «Historie om et ekteskap» på litteraturtoget i 2016. Nå har de laget bok sammen.

Da Geir Gulliksen kontrer med at hun i så fall har skaffet seg en ganske spesiell jobb, kommer kronprinsessen inn på at hun ikke føler at hun lever opp til forventningene. Men at hun ikke lenger er like opptatt av å gjøre det.

– Jo, de første ti årene prøvde jeg å være sånn som jeg trodde en kronprinsesse skulle være. Men nå er jeg ikke så opptatt av det lenger. Det er viktig å leve et liv jeg kan stå for og kan være meg selv i. Og det tror jeg litteraturen har hjulpet meg til, sier kronprinsessen i boken.

Fått med deg? Feiret 45-årsdagen privat

Litteraturens rolle står sterkt for kronprinsesse Mette-Marit. Og flere ganger i livet har den reddet henne.

– Det var en form for redning for meg, det å lære å lese litteratur, være i den, forteller Mette-Marit i boken og utdyper overfor VG:

– For meg har litteraturen alltid vært livsnødvendig for å oversette mitt eget liv, og det kommer den til å fortsette å være helt til jeg slutter å lese. Litteratur har en form for renselse i seg, sier Mette-Marit til VG.

Forfatterne i boken er spesielt utvalgt av kronprinsessen og Gulliksen: Marit Eikemo, Tomas Espedal, Helga Flatland, Vigdis Hjorth, Siri Hustvedt, Karl Ove Knausgård, Wencke L. Fugelli Muhleisen, Agnes Ravatn, Maria Navarro Skaranger, Dag Solstad, Ole Robert Sunde og Demian Vitanza - har alle på en eller annen måte spilt en stor rolle i redaktørenes liv.

– Det er ikke et representativt utvalg av norske forfattere, men et utvalg som viser tilbake til oss to som lesere. Vi lagde en liste over folk som har vært viktige for oss på et eller annet vis, forteller kronprinsessen.

Lest? Men en av forfatterne ble provosert av bokoppdraget!

Flere av forfatterne har tidligere vært med på kronprinsessens litteraturtog. Det var også i forbindelse med litteraturtoget at hun møtte forfatter Geir Gulliksen.

Da kronprinsessen ble invitert til å være redaktør for denne boken, valgte hun selv Geir Gulliksen som medredaktør. Selv var han i tvil om han skulle takke ja, men valgte å bli med fordi han mener kronprinsessen er en meget god leser.

Boken utgis i forbindelse med at Norge er hovedland på Bokmessen i Frankfurt i år - og kronprinsessen sa ja blant annet fordi hun er ambassadør for norsk litteratur i utlandet. Boken lanseres på en pressekonferanse hos forlaget Aschehoug senere i dag - og er i salg fra i dag.

Publisert:
 

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no