PRISBELØNT: Matilda Gustavsson (32) vant «Stora journalistpriset» for sin avsløring om seksuell trakassering og overgrep i den svenske kultureliten, noe som førte til krise for Svenska Akademien og at Nobelprisen i litteratur måtte ta en ufrivillig pause. Nå har hun skrevet bok om alt som skjedde før og etter avsløringen.

– Imponerende og viktig! Bokanmeldelse: «Klubben» av Matilda Gustavsson.

Imponerende, viktig og velskrevet om den svenske skandalen som felte kulturprofilen og halve kongeriket.

Av 

Trine Saugestad Hatlen

Publisert:

Artikkelen er over to år gammel

VG:s terninger viser 5 prikker

Ned en bratt trapp bak en rød dør, i en mørk kjeller i Stockholms indre by, lå en mytisk, eksklusiv klubb for spesielt innvidde. Der møttes forfattere, kunstnere, skuespillere og intellektuelle for å mingle og oppleve kunst, litteratur og musikk. «Kulturelitens egen fight club», ble den kalt.

Men i miljøet rundt kjelleren skjulte det seg også en mørk hemmelighet. Eller, spesielt godt skjult var hemmeligheten ikke. Men det var ikke noe man snakket noe særlig om, eller noen gjorde noe med.

Den bleke, sortkledde franskmannen med det lange håret, han som drev kjellerklubben sammen med sin forfatterkone Katarina Frostenson, var nemlig kjent for sin upassende oppførsel overfor kvinner. «Flickor», som han kalte dem.

Det høres ut som en historie hentet fra en roman eller en TV-serie. Vel, av og til overgår virkeligheten fiksjonen. Historien om Jean-Claude Arnault og den påfølgende krisen i Svenska Akademien er en sånn historie.

Katarina Frostenson (66) og ektemannen Jean-Claude Arnault (73) avbildet på en middag på det svenske slottet i 1997 i anledning Nobelprisen.

Ganske nøyaktig to år har gått siden den svenske avisen Dagens Nyheter publiserte avsløringen om «Kulturprofilen». Journalist Matilda Gustavsson hadde snakket med et tretti-talls kvinner som fortalte om ubehagelige opplevelser med Arnault. 18 av dem fortalte sine historier i avisen.

Nå har Gustavsson skrevet bok om hva som skjedde før og etter publiseringen.

Hovedtrekkene i skandalen er kjent fra før. Kjellerklubben ble stengt. Åtte kvinner anmeldte Arnault til politiet. I dag sitter han i fengsel, dømt for to voldtekter mot et av ofrene.

Svenska Akademien kollapset, åtte av atten medlemmer gikk av, deriblant Arnaults kone. De måtte innstille Nobelprisen i litteratur, og saken har skapt overskrifter verden over.

Slik så det ut da 18 kvinner fortalte sine historier om «Kulturprofilen» i Dagens Nyheter. Forsiden var inspirert av New York Magazines Bill Cosby-avsløring noen måneder tidligere.

Men selv om skandalen er kjent fra før, er historien likevel så omfattende at den absolutt fortjener en hel bok. I alle fall når den har blitt så leseverdig og interessant som denne.

Gustavsson har gått grundig til verks, og leverer et imponerende stykke arbeid, både journalistisk og litterært. Det er rett og slett blitt en såkalt «side-vender». Hun har snakket med rundt hundre kilder med kjennskap til saken. Hun nyanserer og utdyper, tolker og reflekterer. Hun avkler myter om overgrepsofre og voldtekt, og problematiserer både metoo, flickorna og sin egen rolle som journalist.

Men det er historiene om Arnault og ofrene som gjør sterkest inntrykk. De er sjokkerende og forstyrrende å lese.

Og det store spørsmålet er, hvordan Arnault kunne holde på slik, så lenge, uten at noen gjorde noe? I over tjue år hadde kvinner i bransjen snakket om ham. Bortsett fra et par kritiske artikler i Expressen i 1997 fikk oppførselen hans ingen konsekvenser.

Arnault selv og hans indre krets benekter alle anklager, og skylder på maktkamp og misunnelse. Adferden hans ble normalisert og bortforklart.

Les også

– De har gjort det igjen! Bokanmeldelse: «Jenteboka»

To år etter boksuksessen «Gleden med skjeden» har legene Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann gjort det igjen: Laget en…

Som en av kildene uttaler i boka: «Det var et karaktertrekk man ganske enkelt bare aksepterte: som om han hadde vært halt.»

Det finnes ikke én enkel forklaring på hvorfor taushetskulturen fikk leve videre i den svenske kultureliten. Men i boka setter Gustavsson sammen bitene til noe som nærmer seg et helhetlig svar.

Arnault kjente alle som var noen i kulturlivet. Han kjente journalistene, kunstnerne og professorene. Han var en som ble invitert på middager på Slottet, han hadde nære bindinger til Nobelprisen og Svenska Akademien, hvor kona etter hvert ble et av medlemmene. Han var en nettverksbygger av rang. Hvis man drømte om å gjøre karriere i det svenske kulturlivet, var det best å holde seg inne med ham.

Han lokket med sin makt og sine kontakter, og skal ha truet «flickorna» som avviste ham. «Vet du ikke hvem jeg er? Vet du ikke hvem jeg er gift med?» «Jeg skal sørge for at du er ferdig i denne byen.»

Arnault utnyttet sin makt, sitt nettverk og sin posisjon.

Boka «Klubben» gir oss en viktig påminnelse om hva metoo-kampanjen egentlig handler om: Maktmisbruk, seksuell trakassering og de som ble utsatt for det alt for lenge, uten at noen gjorde noe med det.

Anmeldt av: Trine Saugestad Hatlen

Kjøp boken

Matilda Voss Gustavsson «Klubben: det 19. medlemmet»

Norli

303,-
Til butikk
Publisert:

Relaterte artikler

 1. Etter annus horribilis 2018: Kan Svenska Akademien reise seg igjen?

  Historien om Svenska Akademien er en historie om intriger og inhabilitet, ytelser og gjenytelser.
 2. Bare én ting som ikke er troverdig i sjokk-serien «Exit»

  Sjokkerende mange er sjokkerte over de såkalte sjokk-scenene i TV-snakkisen «Exit».
 3. Isabel Raad har rett

  Det er veldig trist om unge jenter er mer opptatt av noe så uviktig som hvordan de ser ut, enn noe så viktig som hvordan…
 4. Bokanmeldelse: Maria Kjos Fonn: «Kinderwhore»

  Mange har skrevet godt om at det er forjævlig å være ung. Men få har gjort det bedre enn Maria Kjos Fonn.
 5. Listhaug har rett

  Selvfølgelig er det viktig å velge en bra ektemann. Hvis du nå en gang skal ha deg en mann.
 6. Sara Danius er død

  Akademiker og forfatter Sara Danius døde natt til lørdag etter lang tids sykdom, opplyser familien til det svenske…
 7. Et gjensyn med #metoo

  Som feminist og kjønnsbevisst forsker så jeg viktigheten av metoo-bevegelsen.
 8. Han ble starten på svenske metoo: – Jeg utviklet torgskrekk og en viss paranoia

  TV-profilen Fredrik Virtanen sier han spydde i en busk etter å ha søkt opp navnet sitt på nett.

Mer om

Trine Saugestad Hatlen

Bokanmeldelse

Metoo

Svenska Akademien

Nobelprisen i litteratur

Flere artikler

 1. Etter annus horribilis 2018: Kan Svenska Akademien reise seg igjen?

 2. En gresselig historie om Svenska Akademien

 3. Weinstein-anklagere om rettssaken: – Sårende om ingenting skjer

 4. Ja, selvsagt gikk metoo for langt

 5. Nobelprisen skaper ny konflikt

Fra andre aviser

 1. «De sleskeste menn får påfallende ofte støtte av en lojal kone»

  Bergens Tidende
 2. «Matilda Gustavsson gir oss en verdig avslutning på #metoo-bokåret»

  Aftenposten
 3. Her er favorittene til å vinne årets nobelpriser i litteratur

  Aftenposten
 4. Matilda Gustavsson avslørte en overgrepssak fra toppen av det svenske kulturlivet, men er sterkt kritisk til #metoo-journalistikken

  Aftenposten
 5. Lager dokumentarserie om overgrepene som stoppet Nobelprisen i litteratur

  Aftenposten
 6. Hun skrev en av Sveriges mest omstridte tekster under #metoo. Aldri har Åsa Linderborg vært så kritisk til pressen som nå.

  Aftenposten

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no