– Imponerende og viktig! Bokanmeldelse: «Klubben» av Matilda Gustavsson.
Imponerende, viktig og velskrevet om den svenske skandalen som felte kulturprofilen og halve kongeriket.
Av
Trine Saugestad Hatlen
Artikkelen er over to år gammel
Ned en bratt trapp bak en rød dør, i en mørk kjeller i Stockholms indre by, lå en mytisk, eksklusiv klubb for spesielt innvidde. Der møttes forfattere, kunstnere, skuespillere og intellektuelle for å mingle og oppleve kunst, litteratur og musikk. «Kulturelitens egen fight club», ble den kalt.
Men i miljøet rundt kjelleren skjulte det seg også en mørk hemmelighet. Eller, spesielt godt skjult var hemmeligheten ikke. Men det var ikke noe man snakket noe særlig om, eller noen gjorde noe med.
Den bleke, sortkledde franskmannen med det lange håret, han som drev kjellerklubben sammen med sin forfatterkone Katarina Frostenson, var nemlig kjent for sin upassende oppførsel overfor kvinner. «Flickor», som han kalte dem.
Det høres ut som en historie hentet fra en roman eller en TV-serie. Vel, av og til overgår virkeligheten fiksjonen. Historien om Jean-Claude Arnault og den påfølgende krisen i Svenska Akademien er en sånn historie.
Ganske nøyaktig to år har gått siden den svenske avisen Dagens Nyheter publiserte avsløringen om «Kulturprofilen». Journalist Matilda Gustavsson hadde snakket med et tretti-talls kvinner som fortalte om ubehagelige opplevelser med Arnault. 18 av dem fortalte sine historier i avisen.
Nå har Gustavsson skrevet bok om hva som skjedde før og etter publiseringen.
Hovedtrekkene i skandalen er kjent fra før. Kjellerklubben ble stengt. Åtte kvinner anmeldte Arnault til politiet. I dag sitter han i fengsel, dømt for to voldtekter mot et av ofrene.
Svenska Akademien kollapset, åtte av atten medlemmer gikk av, deriblant Arnaults kone. De måtte innstille Nobelprisen i litteratur, og saken har skapt overskrifter verden over.
Men selv om skandalen er kjent fra før, er historien likevel så omfattende at den absolutt fortjener en hel bok. I alle fall når den har blitt så leseverdig og interessant som denne.
Gustavsson har gått grundig til verks, og leverer et imponerende stykke arbeid, både journalistisk og litterært. Det er rett og slett blitt en såkalt «side-vender». Hun har snakket med rundt hundre kilder med kjennskap til saken. Hun nyanserer og utdyper, tolker og reflekterer. Hun avkler myter om overgrepsofre og voldtekt, og problematiserer både metoo, flickorna og sin egen rolle som journalist.
Men det er historiene om Arnault og ofrene som gjør sterkest inntrykk. De er sjokkerende og forstyrrende å lese.
Og det store spørsmålet er, hvordan Arnault kunne holde på slik, så lenge, uten at noen gjorde noe? I over tjue år hadde kvinner i bransjen snakket om ham. Bortsett fra et par kritiske artikler i Expressen i 1997 fikk oppførselen hans ingen konsekvenser.
Arnault selv og hans indre krets benekter alle anklager, og skylder på maktkamp og misunnelse. Adferden hans ble normalisert og bortforklart.
– De har gjort det igjen! Bokanmeldelse: «Jenteboka»
Som en av kildene uttaler i boka: «Det var et karaktertrekk man ganske enkelt bare aksepterte: som om han hadde vært halt.»
Det finnes ikke én enkel forklaring på hvorfor taushetskulturen fikk leve videre i den svenske kultureliten. Men i boka setter Gustavsson sammen bitene til noe som nærmer seg et helhetlig svar.
Arnault kjente alle som var noen i kulturlivet. Han kjente journalistene, kunstnerne og professorene. Han var en som ble invitert på middager på Slottet, han hadde nære bindinger til Nobelprisen og Svenska Akademien, hvor kona etter hvert ble et av medlemmene. Han var en nettverksbygger av rang. Hvis man drømte om å gjøre karriere i det svenske kulturlivet, var det best å holde seg inne med ham.
Han lokket med sin makt og sine kontakter, og skal ha truet «flickorna» som avviste ham. «Vet du ikke hvem jeg er? Vet du ikke hvem jeg er gift med?» «Jeg skal sørge for at du er ferdig i denne byen.»
Arnault utnyttet sin makt, sitt nettverk og sin posisjon.
Boka «Klubben» gir oss en viktig påminnelse om hva metoo-kampanjen egentlig handler om: Maktmisbruk, seksuell trakassering og de som ble utsatt for det alt for lenge, uten at noen gjorde noe med det.
Anmeldt av: Trine Saugestad Hatlen
Relaterte artikler
Etter annus horribilis 2018: Kan Svenska Akademien reise seg igjen?
Historien om Svenska Akademien er en historie om intriger og inhabilitet, ytelser og gjenytelser.Bare én ting som ikke er troverdig i sjokk-serien «Exit»
Sjokkerende mange er sjokkerte over de såkalte sjokk-scenene i TV-snakkisen «Exit».Isabel Raad har rett
Det er veldig trist om unge jenter er mer opptatt av noe så uviktig som hvordan de ser ut, enn noe så viktig som hvordan…Bokanmeldelse: Maria Kjos Fonn: «Kinderwhore»
Mange har skrevet godt om at det er forjævlig å være ung. Men få har gjort det bedre enn Maria Kjos Fonn.Listhaug har rett
Selvfølgelig er det viktig å velge en bra ektemann. Hvis du nå en gang skal ha deg en mann.Sara Danius er død
Akademiker og forfatter Sara Danius døde natt til lørdag etter lang tids sykdom, opplyser familien til det svenske…Et gjensyn med #metoo
Som feminist og kjønnsbevisst forsker så jeg viktigheten av metoo-bevegelsen.Han ble starten på svenske metoo: – Jeg utviklet torgskrekk og en viss paranoia
TV-profilen Fredrik Virtanen sier han spydde i en busk etter å ha søkt opp navnet sitt på nett.
Flere artikler
Fra andre aviser
- Bergens Tidende
«De sleskeste menn får påfallende ofte støtte av en lojal kone»
- Aftenposten
«Matilda Gustavsson gir oss en verdig avslutning på #metoo-bokåret»
- Aftenposten
Her er favorittene til å vinne årets nobelpriser i litteratur
- Aftenposten
Matilda Gustavsson avslørte en overgrepssak fra toppen av det svenske kulturlivet, men er sterkt kritisk til #metoo-journalistikken
- Aftenposten
Lager dokumentarserie om overgrepene som stoppet Nobelprisen i litteratur
- Aftenposten
Hun skrev en av Sveriges mest omstridte tekster under #metoo. Aldri har Åsa Linderborg vært så kritisk til pressen som nå.
Rabattkoder
Et kommersielt samarbeid med Kickback.no
Nextory rabattkode Prøv Nextory GRATIS i 35 dager
Apollo rabattkode Motta eksklusive tilbud - Meld deg på nyhetsbrevet
Gina Tricot rabattkode Få 10% rabatt på Gina Tricot jeans
Strim rabattkode Prøv Strim 14 dager GRATIS!! 👏🏻
Bubbleroom rabattkode Få 15% rabatt på din neste bestilling med Bubbleroom rabattkode