VANT: Årets brageprisvinner om mindreårige afghanske flyktninger er helstøpt og full av perspektiver vi trenger, skriver VGs anmelder.

Kåret til årets beste, les VGs anmeldelse her

Ukjente Erlend Skjetne vant torsdag kveld Brageprisen for årets beste barne- og ungdomsbok med «Eit anna blikk» - og VGs anmelder mener det er en helstøpt ungdomsroman.

Publisert:
Artikkelen er over ett år gammel
VG:s terninger viser 6 prikker
Årets brageprisvinner i klassen for barne- og ungdomslitteratur er helstøpt og full av perspektiver vi trenger.

En av de viktigste litteraturprisene, Brageprisen, gikk torsdag kveld til ungdomsbokdebuten til ukjente Erlend Skjetne.

Og det var den beste boken som vant!

«Eit anna blikk» er språklig interessant, rørende og klok.

Slutten kaster nytt lys over handlingen, og ingen av de andre nominerte bøkene er like smart skrudd sammen. Boken var ikke forhåndsfavoritt, men så godt det kjennes når verden er rettferdig og den beste vinner.

Les også

Fått med deg? Bokhandlerne: Abid Raja har skrevet årets beste bok

Norske bokhandlere har talt: Venstre-politiker Abid Raja (46) har skrevet den beste boken i år og vinner…

Boken handler om mindreårige afghanske flyktninger og er helstøpt og full av perspektiver vi trenger.

Tenåringen Anwar bor på et mottak i ei bygd i Nord-Norge, og bruker tiden på å lære norsk mens han venter på myndighetenes avgjørelse om opphold.

Walid er romkamerat og hans rake motsetning: sjarmerende, god i fotball og damemagnet.

Vennskapet som oppstår mellom dem er skjørt og varmt, og hele tiden beskrevet fra Anwars perspektiv. Hva Walid egentlig tenker og føler, er et mysterium for både hovedpersonen og leseren, og en viktig drivkraft i handlingen.

For mens Anwar holder seg til pliktene og bøkene, sniker Walid seg ut om kveldene.

FORFATTEREN: Erlend Skjetne (f. 1988 i Melhus) jobber med norskopplæring for flyktninger. Han har tidligere gitt ut en roman og en diktsamling. «Eit anna blikk» er hans første ungdomsbok, og for den har han blitt tildelt NTNUs litteraturpris, Bokhandelens forfatterstipend og torsdag kveld Brageprisen i klassen barne- og ungdomsbøker.

Han står snart i et Romeo og Julie-drama der romantikk og sjalusi gir døden til følge. Anwar er i overkant naiv og forstår ikke alt som skjer, men gjennom observasjonene hans kan leseren selv pusle brikkene sammen. 

«Eit anna blikk» inneholder mye livsdrama, men er dempet og observerende i stilen.

Dagboksnotatene og stilene til Anwar er fulle av morsomme språklige krumspring. Han vrir og vender på norske ord og uttrykk, og stiller norsklæreren til veggs med spørsmål heller ikke leseren kan svare på.

Denne humoren balanserer så fint alle de tunge og triste temaene i livet til hovedpersonen (og boken).

Læreren er den viktigste personen i Anwars norske liv.

Det er flaut hvor motvillig han tar imot et uventet hjemmebesøk av den ivrigste eleven sin. Den norske gjestfriheten står slett ikke i stil til størrelsen på husene.

Les også

Barnebok i eliteserien! Ida Tufte Michelsen: «Alma Freng og en flyvende fars hemmelighet»

Norske Ida T. Michelsens fantasy-serie om Alma Freng får leseren til å ønske seg mer, mer, mer.

Forfatteren jobber selv som norsklærer på flyktningmottak, og må ha latt seg inspirere av mennesker og miljøet der. Så er også alt skildret med stor grad av nyanserikdom og troverdighet.

Det er ikke læreren som er lyset i fortellingen, men Anwar.

Perspektivet er aldri dømmende. Anwar prøver virkelig å forstå hva han ser og opplever, for han vil så gjerne bli. Dette empatiske og nysgjerrige blikket på menneskene, bygdekulturen, grammatikk og det utrolige kalde klimaet, er en av bokas fremste kvaliteter. 

Hovedpersonen sitter lenge igjen i leseren.

Han gir nye perspektiv på flyktninger, måten Norge tar imot dem på, norsk språk og kultur – og ungdomstid.

Ikke ett vondt ord om bøkene som handler om forelskelse og intriger i venneflokken. Men nå finnes også tenåringsliv på et flyktningmottak i norsk ungdomslitteratur, og for en berikelse det er.

Anmeldt av: Kristine Isaksen

Anmelderen har vært med i siste runde av nominasjonsprosessen, og stemt på de fire nominerte bøkene i klassen for barne-og ungdomsbøker.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no