DØD: Kriminalforfatter Fredrik Skagen er død. Han ble 80 år gammel.
DØD: Kriminalforfatter Fredrik Skagen er død. Han ble 80 år gammel. Foto: Ned Alley

Forfatter Fredrik Skagen er død

BOK

Fredrik Skagen, som er spesielt kjent for sine kriminalromaner, er død. Han ble 80 år gammel.

Publisert: Oppdatert: 23.06.17 16:36

Forfatteren, som var en av Norges mest produktive og prisbelønte krimforfattere, døde tirsdag denne uken hjemme med familien rundt seg. Han bisettes i Tilfredshet Kapell i hjembyen Trondheim neste fredag.

Skagen døde etter å ha kjempet mot kreft i lengre tid og etterlater seg kone, to voksne barn og flere barnebarn.

Riverton og Glassnøkkel

Fredrik Skagen var utdannet bibliotekar, debuterte som forfatter i 1968, og var spesielt kjent for sine kriminalromaner der handlingen utspilte seg i Trondheim. Han hadde stor suksess med bøkene om svindleren Morten Martens - som opptrer i åtte av krimbøkene. Den første var «Viktor! Viktor», og den siste «Fri som fuglen».

I 1980 vant han Rivertonprisen for boken «Kortslutning», i 1995 ble han tildelt Glassnøkkelen for beste skandinaviske krimroman for «Nattsug», og han fikk Bokhandlerprisen for dokumentaren «Purpurhjertene» - som forøvrig skapte heftig debatt da det viste seg at forfatteren var blitt offer for en svindel. Boken var en gjenfortelling av en nordmanns opplevelser som soldat i Vietnam, men i ettertid ble det avslørt at kilden var en svindler.

Proft fra Skagen: Les VGs anmeldelse av krimboken «Blomster og blod»

Venn, kollega og krimekspert Nils Nordberg sier til VG at han anser Skagen som en av de dyktigste kriminalforfatterne vi har hatt i Norge.

– Han tilhører den generasjonen krimforfattere som startet på 70-tallet, sammen med blant andre Gunnar Staalesen og Jon Michelet. Han har vært produktiv, vært innom mange krimsjangre - alt fra politiromaner til thrillere. Han skrev litteratur med uttalt samfunnskritikk, og et tema som opptok ham, var den lille mannen mot storsamfunnet. Han hadde et tydelig hjerte for «the underdog», sier Nils Nordberg som også er betatt av rollefiguren Morten Martens.

Satt fingeravtrykk

– Jeg har skrevet om Martens at han er krimlitteraturens svar på Peer Gynt. Han er en eventyrer som går fra rolle til rolle, som egentlig ikke har noen indre kjerne, men som er bra på å ta seg frem, sier Nordberg.

Skrev strålende godt om Trondheim: Les anmeldelsen av «En by som ingen ainnen»

President i Rivertonklubben, Tom Egeland, sier til VG at Skagen etterlater seg et godt og omfattende forfatterskap.

– Fredrik Skagen etterlater seg et stort fingeravtrykk i norsk kriminallitteratur. Han var blant de forfatterne som la grunnlag for de senere års oppsving for kriminalsjangeren her i Norge. Hans bortgang er et stort tap for alle hans kolleger og lesere, sier Egeland til VG.

Filmatisert i Sveits

Skagens siste krimbok, «God natt, elskede», kom i 2007 og fikk strålende kritikker, blant annet ble han omtalt som den som har den «mest elegante språkføringen i norsk kriminallitteratur» av krimanmelder og forfatter Kurt Hansen i hans anmeldelse i Dagbladet.

Av denne boken ble det også laget TV-serie med blant andre Gard Eidsvold, Stig Henrik Hoff og Linn Skåber i rollene. Den prisbelønte boken «Nattsug» ble også filmatisert i Sveits.

Nils Nordberg trekker gjerne frem «Nattsug» og Morten Martens-boken «Landskap med kulehull» som noe av det beste fra Skagen.

– Men jeg er imponert over at han var så jevnt bra. Jeg kan i grunnen anbefale hele forfatterskapet, sier krimekspert Nordberg.

Her kan du lese mer om