FAVORITT: Karl Ove Knausgård har gjort seg bemerket i USA og Storbritannia med sin tredje «Min kamp»-bok som kom ut der i vår. Foto:Åsa Sjöström,Åsa Sjöström/Moment/Institute

Knausgård på Årets beste-lister i USA

«Boken er som crack», skriver en av anmelderne

Karl Ove Knausgårds «Min kamp. Tredje bok» er med på en rekke lister over Årets beste bøker i amerikanske og britiske medier.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den tredje boken i Knausgårds seksbindsverk «Min kamp» ble utgitt i USA og Storbritannia i vår - og fikk gode kritikker.

Ved årets slutt, oppsummerer de store mediene bokåret 2014, slik VG gjorde sist lørdag (VG+), og i USA og Storbritannia utpeker flere bokanmeldere Knausgårds bok som en av sine favoritter dette året.

Med på 13 lister

Så langt er Knausgård med på hele 13 slike «Årets beste»-lister - der profilerte anmeldere og forfattere har listet opp sine favorittbøker, opplyser Oktober forlag som utgir bøkene i Norge.

Ifølge Oktober forlag er han med på listene til følgende aviser og tidsskrifter: New York Times’ Book Review, New York Times’ Holiday Gift Guide, Times Literary Supplement, Financial Times, The Guardian, The Independent, The Daily Telegraph, London Evening Standard, New Statesman, Kirkus Review, Flavorwire, Esquire og Waterstones.

Selv har Knausgård uttalt til VG at han synes det hele er blitt en hype av en annen verden, og at han gjerne skulle ha brukt fem år ekstra på «Min kamp»-prosjektet:

– Jeg skrev så utrolig fort, og en stund etterpå tenkte jeg at jeg har brukt opp historien min, at jeg skulle brukt lenger tid på å komponere og strukturere bedre. Men nå var det jo en gang sånn det ble, sa Knausgård til VG i høst (VG+).

Sånn ble det og en hype av en annen verden, sier Knausgård selv, men kritikerne jubler:

Trollbindende og crack-aktig

Sjekk hele NewYork Times Book Reviews«100 notable books of the year 2014»-liste her. New York Times har også med boken i sin årlige store julegave-guide, der kritikeren Dwight Garner omtaler romanen som «trollbindende … Han er samtidslitteraturens normalitetsalkymist. Han klarer, tilsynelatende uten anstrengelse, å gjøre små detaljer fra en manns liv like oppslukende og alvorsladet som en annen forfatters fortelling om drapet på Osama Bin Laden».

Prestisjetunge Times Literary Supplement skriver: «Oppstyret folk lagde da den tredje boken utkom i mars, fikk meg til å innse at jeg hadde litt å ta igjen: jeg leste de 1.500 merkelige sidene så langt tilgjengelig på engelsk på noen få berusende dager, og opplevelsen satt det meste jeg har lest i år i skyggen».

I The Guardian velger den prisbelønte forfatteren Blake Morrison seg Knausgård og skriver: «det at denne bokens tilsynelatende banale hendelser er så fengslende, er et av de store mysteriene i vår tid».

The Independents litteraturredaktør Boyd Tonkin mener «Min kamp. Tredje bok» er «en tilgjengelig – og hypnotiserende -inngangsport for nye lesere av den norske forfatteren».

I Financial Times trekkes Knausgård-boken frem to ganger, først i litteraturredaktør Lorien Kites oppsummering av trendene i bokåret 2014: «Selvbiografi var plutselig overalt, en selvfølge innen historie, vitenskap, biografi – selv i romanen. Med den engelske oversettelsen av det tredje bindet i Karl Ove Knausgårds Min kamp-serie, virket ofte forskjellen irrelevant».

The Observers kritiker Julie Myerson skriver «Jeg er desperat etter å få det fjerde bindet av Karl Ove Knausgårds utrolig engasjerende Min kamp-serie», mens en kritiker i Flavorwire mener boken er «crack-aktig prosa».

Forbløffende unik

London Evening Standard skriver: «Det eneste spørsmålet som teller er: er det virkelig, virkelig bra? Og det er det», Esquire har boken med på sin liste over årets 20 beste bøker, mens en kritiker i New Statesman skriver: «Hvis du ikke har lest den norske kultforfatteren Karl Ove Knausgårds Min kamp serie ... så må du … forbløffende unik, meditativ form for litteratur»

Med på Times Literary Supplements liste er også Per Pettersons «Jeg nekter», og Linn Ullmanns «Det dyrebare» er å finne både på New York Times Book Reviews «100 notable books of 2014», samt Flavorwire og Kirkus Reviews lister.

I forbindelse med lanseringen av boken i USA og Storbritannia var Knausgård på en stor turné som fikk massiv oppmerksomhet. Blant annet var han i samtale med forfattere som Zadie Smith, Jeffery Eugenides og Nicole Krauss i New York. Etter turnéen gikk boken rett inn på New York Times’ bestselgerlister.

I høst deltok den norske forfatteren på The New Yorker-festivalen i New York med profilerte deltagere som Sting, Neil Young, Kiefher Sutherland, Jeff Goldblum og Lena Dunham fra tv-serien «Girls».

Bare i Norge er det samlede opplaget for de seks «Min kamp»-bøkene nå på 468.000.

I høst kom Knausgård ut med fotball-VM-boken «Hjemme-borte» sammen med Brasil-ekspert Fredrik Ekelund. Les stort intervju med de to - der Knausgård sier at boken kan virke som en fortsettelse på «Min kamp».

– Ja, det er «Min kamp» uten smerte. Sommerferieversjon av min kamp, sa han til VG i forbindelse med fotballboken som fikk terningkast 4 i VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder