TIL TOPPS - IGJEN: Merethe Lindstrøm ble tidligere i mars hedret med årets litteraturkritikerpris. Torsdag vant hun Nordisk Råds litteraturpris. Foto: Scanpix.
TIL TOPPS - IGJEN: Merethe Lindstrøm ble tidligere i mars hedret med årets litteraturkritikerpris. Torsdag vant hun Nordisk Råds litteraturpris. Foto: Scanpix.

Merethe Lindstrøm vant Nordisk råds litteraturpris

BOK

Norske Merethe Lindstrøm (49) er tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen «Dager i stillhetens historie».

Publisert: Oppdatert: 22.03.12 22:15

Merethe Lindstrøm forteller at hun har visst at hun kom til å få prisen i to-tre uker.

- Det er deilig å slippe å være hemmelig hele tiden. Ennå vet jeg ikke helt hva det betyr i forhold til skriverommet, hvordan det påvirkes av å ha vunnet en pris som dette. Kanskje blir jeg kjent for flere lesere, sier hun til VG på telefon fra Island.

Romanens handling er lagt til Bergen, hvor Lindstrøm er født. Boken handler i følge vaskeseddelen om et eldre ektepar som har inngått en stilltiende pakt om ikke å snakke om sin fortid.

- Det er ganske dramatiske hendelser de har tiet om og som har satt dem litt sjakk matt i nåtiden. Det gjør dem ganske ensomme. I tillegg har jeg prøvd å bruke taushet som struktur i boken, sier Lindstrøm som anslår at hun har brukt to og et halvt år på å skrive den.

48-åringen er forfatter på heltid og bor i Oslo.
Da Lindstrøm mottok prisen i Reykjavik torsdag, påpekte hun at prisdrysset kom overraskende.

- Da jeg mottok kritikerprisen i Norge, innrømmet jeg at det var uvant å holde takketaler, men jeg understreket at jeg gjerne kunne gjøre det igjen, sa Lindstrøm, ifølge NTB.

Det sørget altså juryen for Nordisk råds litteraturpris for at hun ble nødt til.

- Stillferdig og presis

I juryens begrunnelse heter det:

«I en stillferdig, presis og ettertenksom prosa beretter Lindstrøm om hvordan en dramatisk fortid langsomt bryter inn i en eldre kvinnes liv og bevissthet.»

I sin takketale sa Lindstrøm at hun alltid har ønsket å ta litteraturen dit tausheten er.

- I romanen min spør hovedpersonen Eva om tausheten mellom henne og ektemannen egentlig er en samtale. Jeg tror tausheten mellom oss mennesker er en samtale, sa Lindstrøm.

Gratulasjoner

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) gratulerte prisvinneren i en e-post sendt ut torsdag kveld:

- Gratulerer med Nordisk råds litteraturpris, Merethe Lindstrøm. Nok en flott norsk skjønnlitterær prestasjon, skriver Huitfeldt.

Flere norske forfattere kastet seg også på gratulasjonsbølgen på mikrobloggtjenesten Twitter.

«Gratulerer Merethe Lindstrøm! Gratulerer Aschehoug! Gratulerer Noreg!», skriver Helge Torvund.

«Nordisk råds litteraturpris er tildelt Merethe Lindstrøm! Yay!», skriver Tom Egeland.

Anne Holt gratulerte også.

Har gitt ut 15 bøker

Lindstrøm debuterte i 1983 med novellesamlingen «Sexorcisten og andre fortellinger». Siden har hun gitt ut 15 bøker: syv romaner, seks novellesamlinger og en barnebok.

«Dager i Stillhetens historie» er utgitt på Aschehoug forlag.
I tillegg til Lindstrøm var norske Øyvind Rimbereid nominert for diktboka «Jimmen», og Rawdna Carita Eira fra Kautokeino var nominert for det samiske språkområdet, med diktsamlingen «ruohta muzetbeallji ruohta» (løp svartøre, løp).

Kilde: VG / NTB