GJØR ALT SAMMEN: Alexander og Alexandra Coelho Ahndoril har krimbase i sin enorme leilighet innredet i helhvitt i Vasastaden i Stockholm. Her pønsker de ut blodige fortellinger under aliaset Lars Kepler. Foto: Magnus Sandberg / VG

Krimparet bak Lars Kepler om bøkene: - Vi stusser når folk sier de er blodige

STOCKHOLM (VG) Hver morgen følger Alexandra og Alexander Coelho Ahndoril sine tre døtre til skolen. Så går de hjem og skriver blodige krimfortellinger under aliaset Lars Kepler.

- Når vi snakker sammen og barna er hjemme må vi ofte slå over på engelsk, men nå begynner de å forstå, så hva skal vi gjøre da? sier Alexander Coelho Ahndoril til VG. Sammen med kona Alexandra gir han ut de populære kriminalromanene om den svensk-finske etterforskeren Joona Linna, hvor tredje bind «Ildvitnet» nå foreligger på norsk. En svært blodig historie med vanskeligstilte unge jenter i sentrum.

Vi møter forfatterparet i deres over 200 kvadratmeters store leilighet i Stockholm sentrum.

Rommene er luftige og innredningen kjølig minimalistisk i helhvitt.

Det er hverken spor etter små barn eller mørke krimsinn.

- Folk sier det er så blodige, og vi stusser litt på det. Det skjer ikke flere mord i våre romaner enn i andre, men det kan ha med den ekle måten vi beskriver dem på, sier Alexandra. Vi sitter rundt det store kjøkkenbordet hvor ekteparet diskuterer krimintrigen hver eneste dag etter at barna er fulgt til skolen.

Under hele intervjuet supplerer og utfyller den ene hva den andre sier. Alexander fortsetter:

- Det voldsomme og blodige tegner vi på en annen måte, som kanskje ikke er gjort før. Vi bruker kunnskapen fra vårt andre forfatterskap, og man blir tvunget til å slippe inn bildene som lesere. Derfor oppfatter man det kanskje som særs blodig. Det er ikke bare blod, man ser det og kjenner lukten av det også.

- Bok som spennende film

REDAKTØRER FOR HVERANDRE: Ekteparet Coelho Ahndoril foran hver sin PC i sitt store lyse arbeidsrom i leiligheten i Stockholm. Foto: Magnus Sandberg / VG

Begge var skjønnlitterære forfattere på hver sin kant før ideen om å gi ut noe sammen kom i 2008.

De sluker thrillere og actionfilmer hver eneste kveld, og så gikk det et lys opp for dem: Hva med å skrive en bok som var som en spennende film?

For at fellesprosjektet ikke skulle forveksles med deres individuelle forfatterskap ble aliaset Lars Kepler født. Resten er en utrolig suksesshistorie med enorme salgstall, i 38 forskjellige land og påbegynnende filmversjoner av serien.

Siden den gang har de sittet ved siden av hverandre foran hver sin PC i et minimalistisk innredet, luftig arbeidsrom og jobbet. Sammen, absolutt hele tiden:

- Den stadige samtalen vi har med hverandre gjør at vi synkroniserer fortellingen. Vi får testet ideene konstant. Det er en bra måte for å fordype fortellingen, men også for å komme videre. Sitter man alene, går tankene mye i sirkler, forklarer Alexander om deres arbeidsmetode.

Han bedyrer at ingenting i bøkene kan spores tilbake til direkte til noen av dem, de er svært bevisst på at Kepler har én gjennomgående stemme:

- Det er så konkret at vi fullfører setninger for hverandre. Noen ganger kan vi bare sende fragment til den andre. «Stillhet» kan vi skrive - så må den andre fylle inn.

Dermed kan de to skrive etter dagsform. Føler man for å bare skrive dialog en dag, ja så gjør man det. En annen dag kan man føle for å fordype seg fordype seg ned til minste detalj om en Glock-pistol.

Helt til barna skal hentes på skolen, middag skal lages og dagens film skal vises i stua.

- Blir dere ikke lei hverandre?

- Ikke ennå! Nå er det 20 år siden vi møttes, og man har fått sine hvite hårstrå, ler Alexandra og legger til:

- Jeg skjemmes nesten over at vi har det så bra sammen. Vi vet jo at så ikke er tilfelle for alle!

- Hva er hemmeligheten?

- Jeg tror det går bra nettopp fordi vi gjør alt sammen - og ikke med noen andre. Vi deler på alt, også det kjedelige som oppvask, sier Alexandra.

- Hva skjer med Joona etter «Ildvitnet»?

- Bok fire er en direkte fortsettelse. Det er bare én person Joona Linna er redd for, og det er Jurek Walter. Joona får det veldig tøft i bok fire. Men han dør ikke, såpass kan vi si!

Kepler-filmene kommer

Filmprodusentene har allerede kastet seg over Lars Kepler-bøkene, og to filmer er allerede under produksjon. Allerede til høsten får svenskene se «Hypnotisøren», hvor Hollywood-regissøren Lasse Hallström sitter i registolen. Hypnotisøren Erik Maria Bark spilles av Mikael Persbrandt, mens etterforsker Joona Linna spilles av Tobias Zilliacus.

Ahndoril-ekteparet venter spent på resultatet og innrømmer at de er redd for at noen skal «ødelegge» karakterene de har skapt.

- Ja, vi er kjemperedde, det er til å få magesår av! Men film er noe helt annet, og det skal heller ikke være en direkte oversettelse av boken, sier Alexander, som har overlatt karakterene sine til manusforfatterne.

- Men vi har sett 20-30 minutter av den første filmen, og heldigvis fungerte det, legger Alexandra til, som også avslører at det har vært interesse fra Hollywood. Men de vil at den svenske versjonen skal ha premiere først, så ser de det an derfra. Den andre boken i Lars Kepler-serien «Paganini-kontrakten», skal filmatiseres med den erfarne thriller-regissøren Kjell Sundvall («Jegerne») i registolen. Den får premiere høsten 2013.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder